Mathias Corvinus Collegium SepsiszentgyörgyönVégéhez ért a tehetséggondozás első négy éve

2024. július 2., kedd, Közélet

Az itt élő emberek sok-sok nemzedékre visszamenően ismerik a kreativitást, csak másképpen. A találékonyság, agyafúrtság, fifika, leleményesség olyan képességek, amelyeket igyekeztek az MCC kurzusain erősíteni a diákokban, kiegészítve az iskolában megszerzett tudást – ezzel a hasonlattal fogalmazta meg a Fiatal Tehetség Program (FIT) lényegét Talpas Botond, a Mathias Corvinus Collegium Egyesület erdélyi igazgatója a FIT első erdélyi végzőseinek pénteken tartott sepsiszentgyörgyi ballagásán.

  • Egy fejezet lezárult a FIT-es közösség számára. Fotók: Albert Levente
    Egy fejezet lezárult a FIT-es közösség számára. Fotók: Albert Levente

A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla-termében a himnusz eléneklésével kezdődött a huszonegy sepsiszentgyörgyi nyolcadikos diák búcsúztatása, akik az elmúlt négy évben az élménypedagógia segítségével szereztek ismereteket olyan területeken, amelyekkel az iskolában kevésbé vagy egyáltalán nem találkoznak. A művészetek, a pénzügy, építészet, csillagászat, kreatív írás, robotok, vállalkozások, drónok világával ismerkedtek a rendszeres szombati találkozókon, a kapcsolódó tanulmányi kirándulásokon, táborokban.

Sepsiszentgyörgy sok mindenben mások előtt jár, ezt tette négy évvel ezelőtt, amikor Erdélyben elsőként lépett, hogy elindulhasson a Fiatal Tehetség Program, történelmi példával élve tehát hasonlóan cselekedett Gábor Áronhoz, akiben kitűnően egyesült a kortársait meghaladó személyi bátorság, a kreativitás, a vállalkozó kedv és a szaktudás – méltatta Sepsiszentgyörgy négy esztendővel ezelőtti lépését Talpas Botond. Mi, MCC-sek szeretnénk az ő nyomába lépni, követve a tudomány, az etikus élet és a hazaszeretet hármas útját – mondotta. Az MCC erdélyi igazgatója kiemelte, egy lépéssel jártak mások előtt azok a sepsiszentgyörgyi szülők is, akik felismerték az MCC kínálta lehetőséget, ideküldték gyermekeiket, vállalva az ezzel járó elköteleződést, a kitartást az elmúlt négy esztendőben. Az MCC szövetséges a helyiekkel abban, hogy az itt felnövekvő fiatal generációk ne hátrányként, hanem előnyként élhessék meg erdélyi, székelyföldi, háromszéki származásukat, a magyar nyelv, kultúra, tudományosság és észjárás által fémjelzett tradíciót – szögezte le Talpas Botond.

Az életben egyetlen dolgot nem lehet elvenni az embertől, az a tudás – hangsúlyozta köszöntőjében Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Bár a szülők és a tanárok arra tanították az ő nemzedékét, hogy magyarként Erdélyben kétszer többet kell tanulni, kétszer többet kell dolgozni ahhoz, hogy érvényesülni lehessen, ma már másként van, mert azzal a tudással, amit akár itt, Sepsiszentgyörgyön megszereznek a fiatalok, bárhol a világban érvényesülhetnek.

A FIT kihívás, kaland, közösség – indította beszédét Constantinovits Milán, a magyarországi MCC Alapítvány szakmai főigazgató-helyettese. Induláskor kihívás volt megteremteni a feltételeket a működéshez, kaland, amikor az oktatási terv részeként a diákoknak csirkét kellett boncolni, robotokat építeni, drónokat röptetni a város felett és végül egy egész erdélyi FIT-közösség épült ki, amely csak a kezdet, jó alap az MCC már működő középiskolás és egyetemi programjához – mondotta.

 

 

A FIT végzős diákjai részéről Kádár Brigitta szólt társaihoz, a jelen lévő szülőkhöz, meghívottakhoz. Az elmúlt négy év közös élményeit, a jóízú vitákat, a táborokat említette és kiemelte,  igazi csapattá kovácsolódtak össze, megismerték egymás sokféle oldalát és mindazért, ami összeköti őket, most nehéz búcsúzni. Csáki Barbara, a ballagó évfolyam irányító oktatója azt mondta, egymás által lettek többek és megköszönte a szülőknek a feléjük irányuló bizalmat.  

A diplomaosztás előtt vetített képes visszapillantót mutattak be az elmúlt négy év tevékenységeiről, Virág Nimród végzős elszavalta Kiss Kálmán Szonett ballagóknak című versét, Kátai Boróka FIT-es ballagó saját dalait adta elő gitárkísérettel, műsorához rövid együtténeklésre a nyolcadikosok és a kisebb MCC-s évfolyamok diákjai is csatlakoztak. Zárásként Zsigmond Laura, az MCC Kovászna és Hargi­ta megyei tevékenységének felelőse, az esemény koordinátora és konferálója közös fotóra szólította a diákokat és oktatókat.

 

Kétezer erdélyi fiatal az MCC-ben

A magyar kormány támogatásával működő Mathias Corvinus Collegium Erdélyben kilenc helyszínen – Aradon, Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Szatmárnémetiben és Veresszéken – biztosít díjmentes, az iskolai tanulmányokat kiegészítő képzéseket, egyedülálló tehetséggondozást több mint kétezer fiatal számára. A Mathias Corvinus Collegium Erdély internetes honlapján (www.mcc.ro) közzétett tájékoztató szerint a 2023/2024-es tanévben a Fiatal Tehetség Programban 545 V–VIII. osztályos diák vett részt, a Középiskolás Program 1406 tagot számlált, az Egyetemi Program képzéseit 114 hallgató látogatta és 19 fiatal tanult az Erdélyi Politikai Iskolában. Az MCC Fiatal Tehetség Programja 2023-ban egy szélesebb kört megszólító programsorozatot is indított. A hét erdélyi városban működő Fiatal Tehetségek Klubja tevékenységein közel négyszázötven diák fordult meg a nemrég zárult tanévben.

Az MCC megfogalmazásában a több korosztályt érintő tehetséggondozó program küldetése: „anyagi, társadalmi és kulturális helyzetüktől függetlenül támogatni mindazokat a fiatalokat, akik kíváncsiak a világ dolgaira, műveltek és tájékozottak szeretnének lenni, hosszú távon pedig helyi közösségeikben, szülőföldjükön és a szélesebb Kárpát-medencei körben is hasznos tagjai akarnak lenni a társadalomnak”. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2024-07-02: Világfigyelő - :

Nyert a Nemzeti Tömörülés, már összefognak ellene (Választások Franciaországban)

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés nyerte meg a franciaországi nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulóját. Tegnap már megkezdődtek a francia politikai erők között az egyeztetések az úgynevezett köztársasági front létrehozásáról annak érdekében, hogy Nemzeti Tömörülés (RN) ne tudjon abszolút többséget elérni.
2024-07-02: Közélet - Fekete Réka:

Megkezdődött az iratkozás szakiskolába

Hétfőtől péntekig iratkozhatnak a nyolc osztályt elvégzett diákok a nyolc háromszéki szakközépiskolában meghirdett harminchárom szakiskolai osztályba. Erre a típusú szakképzésre – a líceumi felvételitől eltérően – azok a tanulók is jelentkezhetnek, akik nem vettek részt az országosan egységes felmérőn, ez esetben a felvételi általánosuk 80 százalékát kitevő vizsgaeredményt 1-es osztályzattal helyettesítik.