Az összehasonlítás – tragikus helyzetben - Bogdán László

2009. február 11., szerda, Világfigyelő
Annak a szörnyű gyilkosságnak, amely két országot is, túlzás nélkül, lázba hozott az elmúlt napokban, bizonnyal számtalan, a tragikus eseten túlmutató tanulsága is van. Romániát, a média egybehangzó tanúsága szerint, meglepte az a hatalmas szolidaritáshullám, amely vasárnap végigsöpört Magyarországon.

Sportolók, bűnügyi szakértők, politikusok, újságírók, szociológusok, médiasztárok nyilvánítottak véleményt az elmúlt két napban, s kivétel nélkül kiemelték a magyarországi szolidaritást, mélységes döbbenetet és együttérzést, amit Cozma, Veszprém egyik elismert és legszeretettebb sportolójának iszonyú halála kiváltott.

Nálunk, mondta egy volt nemzetközi hírű kézilabdázó, Stîngă, elképzelhetetlen lenne ez. ,,Ha ne adj’ isten, megölnék mondjuk a Dinamo egyik magyar vendégsztárját, ki menne ki az utcára, pláne a vetélytárs Steaua hívei közül? Fáklyás felvonuláson gyászolnának, mondjuk a Steaua vagy a Rapid drukkerei? Ez nálunk teljességgel elképzelhetetlen lenne, még akkor is, ha egy román sztárt ölnének meg. Veszprém nagy riválisa, a Szeged játékosai s az egész város gyászolta Cozmát!…" A megrendítő képsorokat több román tévé is bemutatta…

Mások megint és újult erővel hívják fel a figyelmet arra, hogy Cozmát, szegényt már itthon is érte hasonló támadás 2005-ben, amikor szintén összeszurkálták a vetélytárs klub szurkolói, és csodával határos módon úszta meg, a román rendőrség viszont azóta is keresi a bűnösöket, míg a magyar pillanatok alatt azonosította a tetteseket (rendelkezésére álltak a térfigyelő kamerák felvételei!), akik közül kettőt, aki Ausztrián át menekült, feltehetőleg Olaszország felé, az osztrák rendőrség a nemzetközi körözés adatai alapján vasárnap el is fogott. A Magyarországon sokat bírált magyar rendőrség a román média szerint kiválóan működik, tanulhatna tőlük a mi rendőrségünk is.

Román szociológusok, a tragikus eset kapcsán a szolidaritást kiemelve, ostorozzák népüket, a románok szerintük individualisták, önzőek, képtelenek túllátni saját, rövid lejáratú problémáikon. Hát nem tudom, a hozzászólók véleménye mutatja, hogy tudják, miről beszélnek, de sokkal erőteljesebben hangsúlyozzák ki a ,,cigány bűnözés" aggasztó jelenlétét s elharapózását a két országban, valamiféle megoldásokat keresve.

Magyar szakértők egy része ennek, ti. a ,,cigány bűnözésnek" még a megemlítését is veszélyesnek tartja, abból indulva ki, hogy bűnözés van, gyilkosok és áldozatok, s a feszült magyarországi helyzetben a ,,cigány bűnözés" puszta kiemelése is revansizmust indíthat el. Szerintünk nem az emlegetése, hanem a tagadhatatlan jelenléte! Valamifajta szemérmességgel állunk szemben; ha nem nevezünk néven valamit, attól az a valami még létezik… A két ország végeredményben hasonlóan reagál az ilyesfajta gyilkosságokra, ami a romaellenességet növeli. És ez az, ami aggasztó, hiszen életveszélyes általánosításokhoz vezethet…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-02-11: Világfigyelő - x:

Gyurcsány jogi eljárást kér a Magyar Hírlap ellen

Gyurcsány Ferenc azt kéri, hogy az állami tulajdonú vállalatok, az állami intézmények mondják le elvfizetéseiket, és ne hirdessenek, reklámozzanak a Magyar Hírlapban a hétfőn megjelent Betelt a pohár című publicisztika miatt — közölte Budai Bernadett kormányszóvivő tegnap. A napilap főszerkesztője mindezt ellehetetlenítési kísérletnek nevezte.
2009-02-11: Világfigyelő - x:

Röviden - Simó Erzsébet

Új hangokat penget a szlovák külügyminiszter
Az új szlovák külügyminiszter szerint Szlovákia és Magyarország kapcsolata összetett, s végeredményben sokkal jobb a látszatnál. ,,A szlovák—magyar kapcsolatokat korrekt, baráti, partneri és szövetségi kapcsolatként szeretném látni, mert ilyenek" — jelentette ki első sajtóértekezletén Miroslav Lajcák tegnap Pozsonyban. Közölte azt is, hogy valószínűleg néhány napon belül Magyarországra látogat. A szlovák diplomácia új vezetője meghatározónak tartja, hogy mindkét ország tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak, valamint a regionális visegrádi csoportnak, s ezekben Pozsony és Budapest együttműködése nagyon jó. Lajcák ,,helytelennek és hibának" tartja a szlovák—magyar kapcsolatok megítélését kizárólag a történelem eltérő értékelésére szűkíteni.