Röviden - Simó Erzsébet

2009. február 11., szerda, Világfigyelő
Új hangokat penget a szlovák külügyminiszter

Az új szlovák külügyminiszter szerint Szlovákia és Magyarország kapcsolata összetett, s végeredményben sokkal jobb a látszatnál. ,,A szlovák—magyar kapcsolatokat korrekt, baráti, partneri és szövetségi kapcsolatként szeretném látni, mert ilyenek" — jelentette ki első sajtóértekezletén Miroslav Lajcák tegnap Pozsonyban. Közölte azt is, hogy valószínűleg néhány napon belül Magyarországra látogat. A szlovák diplomácia új vezetője meghatározónak tartja, hogy mindkét ország tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak, valamint a regionális visegrádi csoportnak, s ezekben Pozsony és Budapest együttműködése nagyon jó. Lajcák ,,helytelennek és hibának" tartja a szlovák—magyar kapcsolatok megítélését kizárólag a történelem eltérő értékelésére szűkíteni.

ENSZ-kivizsgálás várható Gázában

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár rövidesen bizottságot hoz létre a gázai övezeti ENSZ-épületek elleni izraeli támadások kivizsgálására, a testület vezetésével várhatóan a brit Ian Martint bízza meg — közölték hétfőn ENSZ-diplomaták. A világszervezet főtitkára zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot arról, hogy néhány napon belül létrejöhet az ötfős szakértői csoport — mondta Takaszu Jukio japán ENSZ-nagykövet. A bizottság egy hónap alatt készítheti el jelentését, amelyet a Biztonsági Tanács fog megvizsgálni.

Ahmadinezsád elégedett Obamával

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök üdvözölte, hogy Barack Obama amerikai elnök ,,kölcsönös tiszteleten alapuló" tárgyalásokat akar folytatni Teheránnal. Az iráni vezető Obama hétfői washingtoni sajtótájékoztatójára reagált, amelyben az új amerikai elnök kijelentette, hogy nyitni akar Irán felé. Obama álláspontja éles váltást jelent elődje, George Bush politikájához képest, amelynek középpontjában Teherán elszigetelése állt. Ahmadinezsád az iráni iszlám forradalom 30. évfordulójával kapcsolatos teheráni ünnepségen mondott beszédében kommentálta Obama kezdeményezését. Kifejezte reményét, hogy az amerikai külpolitikában észlelhető változások ,,alapvetőek, nem csupán taktikai jellegűek".

Négybillió rubel fegyverkezésre

A 2009—2011 közötti időszakra az orosz költségvetés több mint négybillió rubelt irányzott elő a hadsereg reformjára, illetve a fegyveres erők fejlesztésére — közölte tegnap Moszkvában Ljubov Kudelina, a védelmi minisztérium pénzügyi-gazdasági kérdésekért felelős miniszterhelyettese. Idén e célra 1376,5, jövőre 1379,5 és 2011-ben 1476,7 milliárd rubelt költenek, így a katonai kiadások, akárcsak eddig, nem haladják meg a GDP 3 százalékát: a tavalyi 2,6 után idén a GDP 2,7 százalékát teszik ki, ami a költségvetési kiadások mintegy 15 százalékának felel meg. Az összegből idén 8,5, jövőre 7 és 2011-ben 6,8 százalékos átlagos fizetésemelést kapnak a tisztek, s mindez egy elvileg teljesen új hadsereg megteremtését szolgálja — mondta Kudelina újságíróknak.

Egymillió forint a nyomra vezetőnek

Egymillió forint nyomra vezetői díjat ajánlott fel a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője annak, aki érdemi információval szolgál a veszprémi kézilabdások elleni bűncselekmény egyik gyanúsítottjának, Sztojka Ivánnak a tartózkodási helyéről — közölte a rendőrség tegnap. A rendőrség honlapján megjelent közlemény szerint a nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt álló harmadik gyanúsítottat, Sztojka Ivánt továbbra is nagy erőkkel keresik. Elfogására külön nyomozócsoport alakult, amelynek tagjai minden állampolgári bejelentést ellenőriznek. A közleményben megerősítették, hogy a vasárnap hajnalban elkövetett bűncselekménnyel három férfi gyanúsítható. Közülük kettőt nemzetközi elfogatóparancs alapján vasárnap éjjel Ausztriában az A2-es autópálya 133-as kilométerszelvényénél elfogta és őrizetbe vette az osztrák rendőrség, átadásuk hétfőn a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően megkezdődött.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-02-11: Világfigyelő - x:

Az összehasonlítás – tragikus helyzetben - Bogdán László

Annak a szörnyű gyilkosságnak, amely két országot is, túlzás nélkül, lázba hozott az elmúlt napokban, bizonnyal számtalan, a tragikus eseten túlmutató tanulsága is van. Romániát, a média egybehangzó tanúsága szerint, meglepte az a hatalmas szolidaritáshullám, amely vasárnap végigsöpört Magyarországon.
2009-02-12: Emlékezet - x:

Berde Mária és a Szentségvivők - Bogdán László

Február 5-én ünnepelhettük Berde Mária (1889—1949) erdélyi írónő születésének százhuszadik évfordulóját, február 20-án lesz hatvan éve annak, hogy földi vonulása örökre befejeződött.