Júliusi forgatókönyv a decemberi választásokról

2024. július 8., hétfő, Máról holnapra
Mózes László

A téma le van zárva – harsogta Marcel Ciolacu miniszterelnök, miután rögzítették az idei választások időpontját. A kormánykoalíciót alkotó szociáldemokraták és liberálisok hosszas, hetekig tartó huzavona után végre megegyeztek az elnök-, illetve parlamenti választások menetrendjéről. Az elnökjelöltekre első ízben november 24-én szavazhatnak a polgárok, a döntő megmérettetést pedig két hét múlva, december 8-án rendezik meg. És hogy év végére minden választásokkal kapcsolatos politikai kérdés rendeződjék – vagy legalábbis legyen kiindulópont az újabb politikai kérdések rendezéséhez –, e két forduló közé, pontosan december elsejére beszúrták a parlamenti választásokat is.

A korábban emlegetett szeptemberi dátumhoz képest a voksolások időpontját alaposan kitolták. Ez racionális szempontokból érthető is: ősszel foglalják el székeiket az önkormányzatok júniusban megválasztott vezetői, akiknek bizony mozgósítaniuk is kell a szavazókat, nyáron ezt aligha tudták volna megtenni. De hadd idézzük fel a liberálisok korábbi irracionális számolgatását is, miszerint Klaus Iohannis államfő a NATO főtitkára lenne, megüresedett helyét ideiglenesen átvenné Nicolae Ciucă, ahonnan már csak egy lépés, hogy a Cotroceni-palota teljes jogú lakója legyen – ma már nehéz eldönteni, nevessünk-e vagy sírjunk eme infantilis, politikailag teljesen abszurd elképzelésen. E kavarodásból végül a szociáldemokraták kerültek ki győztesen, hiszen Ciolacuék számára előnyös változat született meg, és ami még ennél lényegesebb, hogy ez a menetrend jó az RMDSZ-nek is. Van idő készülni, kampányolni, s ha az elnökválasztás első fordulójában a liberális jelölt – nagy valószínűséggel Nicolae Ciucă – gyengén teljesít, ez egy hét múltán befolyásolhatja a parlamenti választások eredményét is. Magyarán, a liberális párt kevesebb szavazattal maradhat, sőt, akár az is bekövetkezhet, hogy a szociáldemokraták az RMDSZ-szel alakítanak kormányt.

Mindez egyelőre csupán újabb politikai csatározások előtti vázlat. Annyi biztos, hogy az RMDSZ is indít államelnökjelöltet, aki, mint Kelemen Hunor is fogalmazott, „a magyarok hangjaként nem csupán a magyarok problémáiról, elképzeléseiről, félelmeiről és reményeiről fog beszélni, lesz üzenete az egész ország számára, hogy milyen országot akarunk”. Ennek főként az elkövetkező politikai koalíciók kialakításánál lesz jelentősége, ám a nagy kérdés, hogy ki lehet majd az ország következő államfője, e pillanatban megválaszolhatatlan. A szociáldemokraták ezen a fronton is taktikáznak, halogatják a döntést, s noha Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter folyamatosan ismételgeti, hogy Ciolacu a legesélyesebb a jelöltségre, egyelőre mindez inkább az ő személyes ambícióit tükrözi. Grindeanu ugyanis a párt vezetésére törekszik, s ennek érdekében felfelé buktatná Ciolacut, egészen a Cotroceni-palotáig. Csakhogy Ciolacu erős kézben tartja pártját, és azzal is tisztában van, hogy az elnöki szerepkör jóval korlátozottabb egy pártelnök-miniszterelnökénél, ha pedig netán elbukja az elnökválasztást, akkor a politikai pályafutásától is búcsúzhat. Ciolacu márpedig nem akar búcsúzni, ő annál tapasztaltabb és dörzsöltebb, mintsem hogy önként lemondjon arról, ami az övé: újabb miniszterelnöki mandátum elé néz, és megerősödve kerülhet ki a választásokból. De államelnök vélhetően nem lesz.

Forró nyár után forró ősz következik, s a politikai játszmák fokmérője bizony télen is jó magas értékeket mutat majd.

 

Marcel Ciolacu az amerikai függetlenség napjának bukaresti ünnepségén. Fotó: Facebook / Marcel Ciolacu

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 808
szavazógép
2024-07-08: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2024-07-08: Szabadidő - :

Mit főzzünk ma? (Szabolcsi töltött káposzta)

Hozzávalók: 1 fej édes káposzta, 20 db tormalevél, 50dkg sertéshús apró kockákra vágva, fél kg vöröshagyma, 1 db paprika, 4 dl ecet (3 liter vízhez), 1 dl olaj, 2 ek. sertészsír, 1 üveg házi paradicsomlé, 30 dkg rizs, só, bors, ételízesítő, pirosarany, 2 dl tejföl.