Szabolcsi töltött káposztaMit főzzünk ma?

2024. július 8., hétfő, Szabadidő

Hozzávalók: 1 fej édes káposzta, 20 db tormalevél, 50dkg sertéshús apró kockákra vágva, fél kg vöröshagyma, 1 db paprika, 4 dl ecet (3 liter vízhez), 1 dl olaj, 2 ek. sertészsír, 1 üveg házi paradicsomlé, 30 dkg rizs, só, bors, ételízesítő, pirosarany, 2 dl tejföl.

Elkészítés. A tormaleveleket sós-ecetes forró vízbe áztatjuk egy éjszakára. Reggel tiszta vízzel átmossuk, lecsepegtetjük. A káposzta torzsáját kivágjuk, a leveleket forró vízben megpároljuk, levelenként kivágjuk a gerincét. Az apróra vágott hagymát és zöldpaprikát olajon megdinszteljük, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, pirosaranyat adunk hozzá. A rizst és a húst megmossuk, lecsepegtetjük, összekeverjük egy nagy tálban és hozzáadjuk a hagymához. Megszórjuk ételízesítővel, sóval, borssal. A káposztaleveleket három részre tépjük, így szép kicsi gombócokat készíthetünk. A gombócok egyik oldalát betűrögetjük, a másik oldalát hegyesre hagyjuk. A tormaleveleket is akkorára tépjük, hogy egyforma gombócokat tudjunk készíteni. Az apróbb káposztaleveleket egy fazék aljára vágjuk, erre helyezzük a gombócokat. Félig öntjük vízzel, mikor felfő, beleöntünk 1 üveg paradicsomlevet és tovább főzzük egy rottyanásig. Tejföllel tálaljuk.

Elkészítési idő: 2 óra + egy éjszaka

Nehézség: gyakorlott háziasszonyoknak

Adag: 6 személy

Tipp: Aki szereti az erőset, erős paprikával is készítheti.

 

Megjelent a 100 dabasi recept – több mint 100 dabasi háziasszony című kötetben. Tortoma Kiadó. A kötet megrendelhető a www.tortoma.ro oldalon, megvásárolható könyvesboltokban és a Háromszék lapárudáiban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 811
szavazógép
2024-07-08: Máról holnapra - Mózes László:

Júliusi forgatókönyv a decemberi választásokról

A téma le van zárva – harsogta Marcel Ciolacu miniszterelnök, miután rögzítették az idei választások időpontját. A kormánykoalíciót alkotó szociáldemokraták és liberálisok hosszas, hetekig tartó huzavona után végre megegyeztek az elnök-, illetve parlamenti választások menetrendjéről. Az elnökjelöltekre első ízben november 24-én szavazhatnak a polgárok, a döntő megmérettetést pedig két hét múlva, december 8-án rendezik meg. És hogy év végére minden választásokkal kapcsolatos politikai kérdés rendeződjék – vagy legalábbis legyen kiindulópont az újabb politikai kérdések rendezéséhez –, e két forduló közé, pontosan december elsejére beszúrták a parlamenti választásokat is.
2024-07-08: Belföld - :

Sánchez: Európa a szélsőségességgel küzd

A szélsőségesség és a populizmus veszélyére figyelmeztetett Pedro Sánchez spanyol kormányfő szombaton Bukarestben a Szocialista Internacionálé (IS) európai tagozatának ülésén. Kijelentette, hogy csak a szocialisták képesek megállítani a szélsőjobb előretörését Európában.