Hírsaláta

2024. július 8., hétfő, Belföld

SZÁZEZER ALÁÍRÁS összegyűjtését tervezi a legismertebb civil szervezet, a Declic ezúttal a kormány június 29-i rendeletének felfüggesztését szeretné elérni, mely szabad kezet ad a rendőrségnek a jogosítvány azonnali felfüggesztésére, amennyiben a gépkocsivezető a sok hiba­lehetőséget tartogató drogteszt helyett kórházi tesztet igényel.

  • Fotó: Facebook / Poliția Română
    Fotó: Facebook / Poliția Română

Vlad Zaha krimi­nológus, kábítószer-szakértő szerint a rendőrség által beszerzett drogtesztkészülékek rossz minőségűek, emiatt számos gyógyszer fogyasztása esetén hibás eredményt mutatnak, mintha a sofőr kábítószert fogyasztott volna. Igazát csak úgy bizonyíthatja, ha vérvételre jelentkezik, ahol az egészségügyi intézmény műszerei pontos látleletet mutatnak. Az új kormányrendelet szerint a pozitív drogteszt nyomán azonnal bevonják a jogosítványt, és hasonlóan járnak el azokkal szemben is, akik megtagadják a drogtesztet, és ragaszkodnak a kórházi vérvételhez. A Declic szerint a gépkocsivezetésből megélő vagy ingázó vétlen sofőrök tízezreit hozzák lehetetlen helyzetbe azzal, hogy tévedésből bevonják a jogosítványukat, illetve a hibás drogtesztek miatt sok gépkocsivezetőt büntetőeljárással hurcolnak meg. A kormányrendelet szerint azok a sofőrök, akik megtagadják a rendőrség drogtesztjét, 990 lejes pénzbírságot kapnak, és azonnal bevonják a jogosítványukat. Amennyiben az orvostani intézet tesztje negatív, a jogosítványt visszakapják, de ez akár több napba is beletelhet. (Krónika)

KILŐTTÉK A MEDVÉT. Sikerült befogniuk az illetékes hatóságoknak pénteken este a marosvásárhelyi állatkertbe behatoló medvét. A Marosvásárhelyi Rádió beszámolója szerint ez a 150 kilós fiatal nőstény valódi veszélyt jelentett, hiszen három őzet és egy emut ölt meg a befogását megelőző napokban. A csapat beavatkozását a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően hajtották végre. A szakemberek továbbra is figyelemmel kísérik a területet, hogy megelőzzék a hasonló incidenseket, biztosítsák az állatkertben élő állatok és a látogatók biztonságát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 818
szavazógép
2024-07-08: Belföld - :

Csökkent az alapkamat

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa pénteki ülésén döntött arról, hogy a jegybanki alapkamatot mától 7 százalékról 6,75 százalékra csökkenti.
2024-07-08: Világfigyelő - :

Orbán Viktor Moszkvában

Miután múlt héten Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélést, Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken Moszkvába utazott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt a béketeremtés lehetőségeiről. Orbán Viktor moszkvai útját a nyugati vezetők többsége bírálta.