Orbán Viktor Moszkvában

2024. július 8., hétfő, Világfigyelő

Miután múlt héten Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélést, Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken Moszkvába utazott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt a béketeremtés lehetőségeiről. Orbán Viktor moszkvai útját a nyugati vezetők többsége bírálta.

  • Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatója Moszkvában. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher
    Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatója Moszkvában. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet, az akkor végzendő munkát, békemissziónak tekinti – hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.

A miniszterelnök közölte: három kérdésben szerette volna hallani az orosz elnök álláspontját. Elsőként arról kérdezte, hogy mit gondol az asztalon lévő béketervekről és a béketárgyalási formátumról. Másodsorban arra volt kíváncsi, hogy mit gondol a tűzszünet és a béketárgyalás viszonyáról, „lehetséges-e hamarabb tűzszünet, mint béketárgyalás?” Kíváncsi volt továbbá az orosz elnök véleményére a háború utáni európai biztonsági rendszerre vonatkozóan. Orbán Viktor kijelentette: hálás az orosz elnöknek a nyílt és őszinte megbeszélésért. Kitért arra is, hogy az elmúlt két és fél év során „fogytak és alig maradtak” olyanok, akik mindkét háborúzó féllel tudnak beszélni. Magyarország a nagyon kevesek egyike – mutatott rá, hozzátéve: ezért járt a héten Kijevben és ezért van most Moszkvában. „Megtapasztaltam, hogy az álláspontok messze vannak egymástól, a háború lezárásához és a béke megteremtéséhez szükséges lépések száma magas, de a dialógus és párbeszéd helyreállítása tekintetében az első fontos lépést ma sikerült megtenni” – mondta Orbán Viktor, majd megjegyezte: folytatja ezt a munkát.

Nem fegyvernyugvást kell elérni az ukrajnai háborúban, Oroszország a konfliktus teljes és végleges lezárását akarja elérni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalások után tartott közös sajtónyilatkozatban. Az orosz államfő időszerűnek és hasznosnak nevezte a megbeszéléseket, és megköszönte a magyar kormányfőnek, hogy ellátogatott Oroszországba. Putyin szerint Moszkva Orbán Viktor látogatását a párbeszéd helyreállítására tett kísérletnek tekinti. Vlagyimir Putyin meglehetősen alaposnak, közvetlennek és őszintének nevezte a több mint két és fél órás eszmecserét, amelyet a magyar miniszterelnökkel folytatott. Putyin kifejezte Oroszország készségét a konfliktus tárgyalásos rendezésére, hozzátéve, hogy Kijevben ezzel szemben még mindig bíznak a győzelemben, és úgy vélte, hogy Ukrajna támogatói továbbra is megpróbálják „ezt az országot és népét faltörő kosként, áldozatként felhasználni az Oroszországgal való konfrontációban”. Álláspontja szerint az ukrajnai vezetésnek azért sem érdeke a megegyezés, mert a hadiállapot visszavonása után szabad választásokon „közel nulla esélye” lenne „elvesztett legitimitásának” visszaszerzésére. „Oroszország a konfliktus teljes és végleges befejezése mellett van” – mondta Putyin. Moszkva szerint ennek érdekében maradéktalanul ki kell vonni az ukrán erőket a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és a herszoni régióból, de vannak egyéb feltételek is.

Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalára feltöltött üzenetében azt írta: „a megalkuvás (appeasement) nem állítja meg Putyint”. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében kijelentette: Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül. Az Európai Unió üzenete világos, elítéljük Oroszország agresszióját, Ukrajna számíthat a szolidaritásunkra – hangoztatta Olaf Scholz német kancellár. A balti országok vezetői szintén bírálták a magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin találkozóját. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ugyanakkor közölte: Orbán Viktor tájékoztatta a szövetséget pénteki moszkvai látogatásáról.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 826
szavazógép
2024-07-08: Belföld - :

Hírsaláta

SZÁZEZER ALÁÍRÁS összegyűjtését tervezi a legismertebb civil szervezet, a Declic ezúttal a kormány június 29-i rendeletének felfüggesztését szeretné elérni, mely szabad kezet ad a rendőrségnek a jogosítvány azonnali felfüggesztésére, amennyiben a gépkocsivezető a sok hiba­lehetőséget tartogató drogteszt helyett kórházi tesztet igényel.
2024-07-08: Világfigyelő - :

Munkáspárti kormány Nagy-Britanniában

Megalakította kormányát pénteken este Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök. Starmert, a Munkáspárt vezetőjét a nap folyamán III. Károly király bízta meg kormányalakítással, miután a Labour a csütörtökön megtartott nagy-britanniai parlamenti választásokon nagyarányú győzelmet aratott.