Doktor Bubó esetei - Jártó Kocsis Edit

2009. február 12., csütörtök, Család

Valahányszor megoldatlan esettel kerülök szembe, melynek nem tudni, hogy orvos, pszichológus vagy csupán a környezet lenne-e a megfelelő kezelője, a kedves rajzfilmfigura, Doktor Bubó jut eszembe. Ennek a bölcs bagolydokinak mindig volt valami praktikus ötlete, amivel kisegítette, meggyógyította a panaszost, és ami mindenki számára tanulsággal szolgált.

A megvadult tigris

Szakértők a felsőbb körökből bizonyára belekötnének a megnevezésbe, mondván: a tigris már eleve vad, de a mi doktorunk szakértelmével és rendületlen nyugalmával nem lehet párbajra kelni. Azt a tünetegyüttest nevezik így, melynél a beteg óvatosan lopakodik, majd üt, rúg, harap váratlanul, ott, ahol éri. Azért igazán veszélyes az eset, mert mindeddig ő maga a sértett fél, de nem lehet tudni, hogy ki sértette meg, sőt, azt sem, hogy kin fogja megtorolni.

A lényeg az, hogy ő mindig támadásra kész, és rögtön beleavatkozik minden csetepatéba, ahol kiélheti ragadozó hajlamát. Előfordul az is, hogy teljesen békés egyedekre támad.

Az egyik ilyen kölyökragadozó Pisti. Már reggel úgy csapja be az osztályajtót, hogy lehetőleg legalább egy, a közeli fogason lógó kabátujj meglakoljon. Szüneten már ellenőrizhetetlenül vadulhat, hiszen ez kitűnő alkalom az akasztgatásra, a ,,véletlenül" erős ütésre, a lökdösődésre. Kipirult arcán látszik a jóleső izgalom egy-egy sikeres támadás után.

Enikő, az ijedt kis őzgida messze elhúzódik a csatatértől, de tartózkodó, félénk, szinte mozdulatlan alakja hamar magára vonja a támadó figyelmét. Egy ,,eltévedt" labda vagy golyó csapódik neki, ami pillanatnyilag kielégíti a támadó vérszomját, hogy aztán hamis bűnbánattal kérjen bocsánatot.

Ha nem kezelik, e vad felnőtt korára igazi agresszív példánnyá válik. Tőle retteg a környék, és falkába verődve társaival gyakran támad szóval és tettel gyanútlan embereket.

Családosként rettegésben tartja a párját és a gyerekeit. Nem kivétel ez alól a nőstény tigris sem, aki páratlan taktikával tudja terrorizálni környezetét. Szeret a vezér dicsfényében sütkérezni, és úgy tartja magáról, hogy ő csak megvédi a gyengébbeket, ha kell, önmaguktól is.

Kezelése nagy körültekintést igényel, ha nem áll rendelkezésünkre egy ketrec, ahol kidühöngheti magát. Helyette jól jön egy bokszpárna, esetleg bokszring, rögbimérkőzés, hoki, favágás vagy udvar-, illetve járdaseprés — Doktor Bubó szerint. Az így lecsillapított fenevadat aztán ajánlatos megkínálni egy tartalmas ebéddel vagy vacsorával. Kerüljük a stresszes témákat, mint: rossz jegy, árdrágulás, szemrehányások bármilyen vétekért.

Lefekvés előtt jól fog egy fürdő, de legalább egy langyos lábfürdő, csendes zene, nyugtató teakeverék.

Elalvás előtt aztán gratuláljunk magunknak, hogy ezt a napot is túléltük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-12: Emlékezet - x:

Berde Mária: A kocsárdi állomáson

Reménytelen mezők, céltalanba kerekedő messzeségek közepette ázottan, kedvtelenül állott a kocsárdi állomás. Rongyos hófoltok lepték az odaszögellő buckás kukoricatarlókat, piszkos köddé sűrűsödött a levegő a szemhatár kerekén, és eltakarta a messzi hegyek körvonalait. Ebben a sűrű, majdnem szemerkélő levegőben varjúfelhők rajzottak az ég alatt húzva, kerengélve, mint folyvást változó, szétterített, újból összébb fogott fekete fátyol.
2009-02-12: Család - x:

Mit tehet egy apa az első hetekben?

Az anyának, ahogy a várandósság során, úgy a gyermekágyas időszak alatt is nagy szüksége van párja támogatására. Ez az időszak az összeszokásé, egy új család születéséé, a regenerálódásé, a tejtermelés megalapozásáé. Éppen ezért nagyon jó, ha az édesanya a lehető legtöbb időt tudja a csecsemővel tölteni, és viszonylag kevés hárul rá megszokott feladataiból, mint pl. főzés, mosogatás, takarítás, bevásárlás stb.