Egyházmegyei keresztelés Csíksomlyón

2009. február 12., csütörtök, Család

A Gyulafehérvári Főegyházmegye alapításának ezredik évfordulóját ünnepeljük. Az alapítás felidézése, ezeréves keresztény múltunk egész közösségünket megszólítja: legszentebb gyökereinkkel hoz kapcsolatba minket, elsősorban egyházmegyénk alapítójával, Szent István királlyal, akinek bölcs döntései közül az államalapítás és országszervezés mellett a kereszténység felvétele volt a legfontosabb. Szent István öröksége ma is kötelez minket. Arra ösztönöz, hogy mi is úgy cselekedjünk, ahogyan azt Szent István királyunk tette, amikor emberi sorsunkat Jézus Krisztusba gyökerezte.

A Pasztorális Bizottság Család munkacsoportja Mi ugyanis mindnyájan egy Lélekben egy testté lettünk a keresztséggel (1Kor 12,13) mottóval egész főegyházmegyénk területéről családokat hív meg, hogy 2009. május 16-án, szombaton 10.30 órakor Csíksomlyón, a Szűzanya lábánál közösen ünnepeljük meg a keresztség szentségét. A keresztség keresztény életünk alapja, amely Isten választott gyermekeivé és az egyház tagjává tesz, amely által részeseivé válunk az Egyház küldetésének.

1. Hívjuk a családokat, szülőket és keresztszülőket, hogy még meg nem keresztelt kisgyermekeinket az idén rendkívüli módon, közösen és csoportosan kereszteljük meg, felajánlva őket a Szűzanyának, a Magyarok Nagyasszonyának. Így akarjuk kifejezni meggyőződésünket, hogy számunkra a hit kegyelem, a család áldás, a gyermek jövő.

2. Hívunk minden katolikus és más felekezetű keresztény testvért, hogy újítsa meg keresztségi fogadalmait. Ahogyan ezt Jakubinyi György érsek úr millenniumi nyitóbeszédében hangsúlyozta: ebben a jubileumi esztendőben a főegyházmegye egész éves lelkigyakorlatot tart, tudatosan törekszik a hitben való megújulásra, hűségesen a keresztségben vállalt ígéreteihez.

3. Hívjuk a papokat és szerzeteseket is, hogy ünnepeljünk együtt a családokkal, az élet, a keresztény jövő bölcsőivel és hordozóival.

Akik szeretnék gyermeküket közösen Csíksomlyón keresztelni, kérjük, jelentkezzenek mielőbb plébánosuknál, ugyanakkor jelezzék részvételi szándékukat a programok@csalad.ro e-mail címen vagy Szénégető Istvánnál a 0740 138 345-ös telefonon.

A Pasztorális Bizottság Család munkacsoportja

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-12: Család - x:

Mit tehet egy apa az első hetekben?

Az anyának, ahogy a várandósság során, úgy a gyermekágyas időszak alatt is nagy szüksége van párja támogatására. Ez az időszak az összeszokásé, egy új család születéséé, a regenerálódásé, a tejtermelés megalapozásáé. Éppen ezért nagyon jó, ha az édesanya a lehető legtöbb időt tudja a csecsemővel tölteni, és viszonylag kevés hárul rá megszokott feladataiból, mint pl. főzés, mosogatás, takarítás, bevásárlás stb.
2009-02-12: Család - x:

Télen is gomba - Puskás Attila

Az enyhébb telek, amilyen a jelenlegi is, több gombafaj felbukkanását teszik lehetővé. Az ehetőek közül a leggyakoribbak egyben az ismertebbek is: a késői laskagomba (Pleurotus ostreatus, a felvételen) és a téli fülőke (Flammulina velutipes). Többek között ezek is a mára hirdetett bemutató igazi sztárjai.