Télen is gomba - Puskás Attila

2009. február 12., csütörtök, Család

Az enyhébb telek, amilyen a jelenlegi is, több gombafaj felbukkanását teszik lehetővé. Az ehetőek közül a leggyakoribbak egyben az ismertebbek is: a késői laskagomba (Pleurotus ostreatus, a felvételen) és a téli fülőke (Flammulina velutipes). Többek között ezek is a mára hirdetett bemutató igazi sztárjai.

A késői laskagombát, amely fajnevét ostreatus (kagylós) jellegzetes alakjáról kapta, termesztik is. Az ,,anyafából" táplálkozik, melyen több rétegben borulnak egymásra a kékesszürke kalapok. Fiatalon finom, ehető gomba, amelyet sokféle módon készítenek el. Az idősebb gomba húsa szívósabb, így fogyasztásra már nem alkalmas. Inkább elhalt fákon fordul elő, de az élő fákat is megtámadja.

A téli fülőke hasonlóképpen bokrosan, csoportosan található, többnyire beteg vagy elhalt fákon (van a sepsiszentgyörgyi parkban is). Vörösesbarna, mézszínű kalapja, görbült, sötétbarna tönkje, sárgás lemeze van. Nyálkás kalapbőrét eltávolítva ehető, bár gyenge minőségű. Tönkjét, amely szívós, rágós, nem fogyasztjuk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-12: Család - x:

Egyházmegyei keresztelés Csíksomlyón

A Gyulafehérvári Főegyházmegye alapításának ezredik évfordulóját ünnepeljük. Az alapítás felidézése, ezeréves keresztény múltunk egész közösségünket megszólítja: legszentebb gyökereinkkel hoz kapcsolatba minket, elsősorban egyházmegyénk alapítójával, Szent István királlyal, akinek bölcs döntései közül az államalapítás és országszervezés mellett a kereszténység felvétele volt a legfontosabb. Szent István öröksége ma is kötelez minket. Arra ösztönöz, hogy mi is úgy cselekedjünk, ahogyan azt Szent István királyunk tette, amikor emberi sorsunkat Jézus Krisztusba gyökerezte.
2009-02-12: Sport - x:

Folytatódik a pontvadászat (Kosárlabda, városi bajnokság) - Tibodi Ferenc

Két hét szünet után holnap a rájátszással és a hetedik helyért zajló csatával (play-out) folytatódik a sepsiszentgyörgyi amatőr kosárlabda-bajnokság.