Hírsaláta

2024. július 9., kedd, Belföld

NEM KELENDŐK AZ ELEKTROMOS AUTÓK. Idén júniusban 61,7 százalékkal több új személyautót helyeztek forgalomba Romániában, mint a tavalyi hatodik hónapban, és a környezetkímélő autók szegmensében is 27,4 százalékos növekedést jegyeztek, az elektromos autók eladása azonban 46 százalékkal visszaesett – közölte tegnap a Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesülete (APIA).

  • Fotó: Pixabay.com
    Fotó: Pixabay.com

A forgalomba helyezett benzines autók száma az idei hatodik hónapban 71,2 százalékkal nőtt 2023 azonos időszakához képest, a piaci részesedésük 66,9 százalékos volt. Dízelüzemű gépkocsikból 88,4 százalékkal többet helyeztek forgalomba, a piaci részesedésük 12,7 százalékot tesz ki. A villanyautók piaci részesedése 4 százalékot tett ki idén júniusban, míg egy évvel korábban még 12 százalékon állt. A plug-in hibridek piaci részesedése a tavalyi 3,9 százalékról 2,8 százalékra csökkent idén júniusban. (Agerpres)

ÖT ÉS FÉL GRAMM ARANY FEJENKÉNT. A Román Nemzeti Bank aranytartaléka 103,6 tonna, amivel az ország a 39. helyen áll a világon, a volt kommunista országok közül pedig csak Lengyelországnak nagyobb az aranytartaléka. Egy főre vetítve Románia körülbelül 5,45 gramm arannyal rendelkezik lakosonként. A román aranytartalékokban legutóbb 2007 októberében történt változás, amikor a nemzeti bank egy tonna aranyat adott el. A jegybankok közül India, Kína és Törökország volt az elmúlt években a fő aranyvásárló, a Kínai Népi Bank például 2024 első negyedévében 27,06 tonnával növelte aranytartalékát. (Krónika)

LAPOS A PÉNZTÁRCA. Az Országos Statisztikai Hivatal szerint a romániai családoknak csak egyharmada engedhet meg magának egyhetes nyaralást. A felmérés szerint a lakosság mintegy 66 százaléka Romániában tölti majd a szabadságát. A nyaralási költségvetéssel kapcsolatban a válaszadók mintegy 10,5 százaléka mondta azt, hogy 1000 lejnél kevesebbet szán rá, közel 26 százalékuk 1000–3000 lej közötti összeget, 21 százalékuk 3000–6000 lej közötti összeget áldoz a nyaralásra. A tehetősek csoportja a megkérdezettek 14 százaléka: ők 6000–10000 lej közötti összeget terveznek költeni, az igazán gazdagok pedig – 7 százalék – 10 000 lejnél többet fizetnek a vakációzásért. A megkérdezettek egyharmada a román tengerparton tervezi vakációját, 27 százaléka romániai hegyekben, közel 7 százaléka a rokonoknál, szintén idehaza fogja tölteni a szabadságát. A válaszadók több mint 31 százaléka azt mondta, hogy külföldön tervezi a vakációt. (Krónika)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 817
szavazógép
2024-07-09: Belföld - :

Két hét kánikula

Kánikulára számíthatunk a következő két hétben, helyenként a 38 Celsius-fokot is elérő maximumokkal, jelentős esőre nincs kilátás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) július 8. és 21. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.
2024-07-09: Riport - :

Kerekesszék, vendégkönyv és kairosz (Steigerwald Tibor és Kisgyörgy Benjámin Lélekösvény című tárlatkaravánja négy stációjáról)

Április 21., s én már napok óta figyelem a meteorológiai előrejelzést. Lehűlést jeleztek, be is vált (miért is ne?). Szűk tizenöt Celsius-fok: ehhez nekem öltözni kell (rendesen!). Az öltöztetésem sem egyszerű mutatvány, ami hatványozódik a ruhadarabok számának növekedésével. Emőke, a személyi asszisztensem tudna mesélni erről egyet s mást. Úgyhogy három nadrág, négy blúz, bőrdzseki, baseballsapka – irány Szibéria… azaz csak az unitárius templomba kéne valahogy eljutni, s ott nem halálra fagyni! Na nem, nem a hőmérséklettel van baj – az én keringési és hőháztartási rendszerem enyhén szólva alulteljesít.