Hideg is, meleg is Băsescutól - Farkas Réka

2009. február 12., csütörtök, Közélet

Tulajdonképpen zöldutat adott a magyar intézményvezetők menesztésére Traian Băsescu államelnök. Dan Nica belügyminiszter beiktatása utáni beszédében felszólította a kormányt, ne tegyen különbséget a román és magyar vezetők között, ,,változtassanak mindenütt, ahol változtatni kell".

Kiemelte, az RMDSZ ,,saját birtokaként" kezelte a kormánynak alárendelt intézményeket, de ez nem jogosítja fel őket arra, hogy a kormány ellen uszítsanak, ,,mert az le akar cserélni néhány román állampolgárságú vezetőt Kovászna és Hargita megyében". Băsescu kijelentette, tudomása szerint a magyar polgármesterek által irányított hivatalokban ,,etnikai tisztogatás", azaz a románok kirekesztése folyik. ,,Meg kell találni az egyenlőség megteremtésének módját, okosan kell rendezni a kérdést az alkotmány első cikkelyének mély valóságából kiindulva: Románia egységes, független nemzetállam, ezt az RMDSZ és az MPP vezetőinek is tiszteletben kell tartaniuk". Az államfő ismét határozottan leszögezte: ,,Szó sem lehet területi autonómiáról".

Az államelnök beszédének magyarságra vonatkozó passzusát sokkal szelídebb hangnemben kezdte. Kifejtette, bízik benne, a magyar közösség nem érzi kisemmizettnek magát, amiért az RMDSZ nincs kormányon. Felkérte a kormányt, kezelje kiemelt figyelemmel a Hargita és Kovászna megyei infrastrukturális beruházásokat, de az igazgatói székek elosztását is. ,,Eljött az ideje, hogy a kormány bebizonyítsa, hogy az RMDSZ nélkül is jó védelmezője a magyar kisebbség érdekeinek."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-02-12: Közélet - x:

Illyefalva is nőni akar (Év elején a községgazdák)

Beszélgetés Fodor Imre polgármesterrel
Mint minden takaros községben, Illyefalván is folytatódnak az elkezdett munkálatok. Befejezéséhez közeledik a SAPARD-programban erdei út építésére nyert pályázat, aszfaltozzák az Uzon felé vezető utat. Kezdődik az ivóvízhálózat építése. Tervben a csatornarendszer, az utcák aszfaltozása.
2009-02-12: Közélet - x:

Lesz magyar többségű régió? - Kiss Jenő

Megosztott egy népség vagyunk mi, romániai magyarok. Nálunk is van például olyan, aki szereti az EU-t, van, aki nem. Most épp az EU-szkeptikusok fanyalognak, mert el kell ismerniük, hogy aki az EU-ban van, de főleg azon belül is az eurózónában, az könnyebben megússza a szépen kerekedő gazdasági válságot. Annak a pénze kevesebbet veszít az értékéből, s talán munkahelyét is nagyobb eséllyel őrizheti meg.