Év elején a községgazdákIllyefalva is nőni akar

2009. február 12., csütörtök, Közélet

Beszélgetés Fodor Imre polgármesterrel

Mint minden takaros községben, Illyefalván is folytatódnak az elkezdett munkálatok. Befejezéséhez közeledik a SAPARD-programban erdei út építésére nyert pályázat, aszfaltozzák az Uzon felé vezető utat. Kezdődik az ivóvízhálózat építése. Tervben a csatornarendszer, az utcák aszfaltozása.

Mindezekről Fodor Imre polgármesterrel beszélgettünk. Szóba kerültek a sepsiszentkirályi határban bonyolódó építkezési gondok, ám ezekről részletesen beszámolunk Örvénylő telekügyek című sorozatunkban, így az interjúból a téma kimarad. Csupán annyit teszünk hozzá, hogy minden egyes lakópark-építési kérdésben az önkormányzat közmeghallgatást szervez.

— Milyennek értékeli az elmúlt esztendőt?

— Nem volt rossz esztendő, akkor sem, ha 2007-hez viszonyítva csappantak a beérkezett pénzösszegek. Folytatódtak a korábban elindított programok, mint az erdei út építése. Itt az eredeti terv változott, sikerült elérnünk, hogy makadámút helyett aszfaltost építsünk. Összesen 7,5 kilométerről van szó, mely a főúttól indul, kettéválik a Sitehát 1-es és Sitehát 2-es utakra, így ér a községi erdőbe. A munkálatok 90—95 százaléka kész, következik az elszámolás. Folyik az 577-es kormányhatározat útjavítási programja is: az Uzon felé vezető út korszerűsítése. A közel három kilométeres szakaszból egyet sikerült leaszfaltoznunk az Olt-hídtól az országút felé.

— Miért maradt ki a mintegy négyszáz méteres szakasz a faluközponttól a hídig?

— Azért, mert ott nincs infrastruktúra, előbb azt kell megoldanunk.

— Azt hogyan oldják meg?

— A 7-es kormányrendelet programjába községünk is bekerült Illyefalva és Aldoboly vízhálózatának kiépítési tervével. A közbeszerzési eljárás megtörtént, a kivitelezővel megkötöttük a szerződést, a vezetékeket is megvásároltuk. Február folyamán valószínűleg elkezdődnek a munkálatok. Tervek szerint májusig Illyefalván befejeződnek, s annak függvényében, hogyan érkeznek a pénzek, remélhetőleg a nyáron folytatjuk Aldobolyban.

— Mi lesz a csatornarendszerrel?

— A csatornahálózat kiépítési terve a legfontosabb része annak a pályázatnak, melyet a regionális operatív program keretében vidékfejlesztési, szociális, kulturálisörökség- és természetvédelmi projektként szeretnénk leadni.

— Ezt márciusban benyújtják?

— Nem tudjuk, mert a kiírás szerint csatornázásra csak ott lehet pályázni, ahol vízvezeték van. Tehát azt meg kell várni. A csatornarendszer előtanulmánya készen áll. Az elmúlt évben az önkormányzat telket vásárolt az aldobolyi szennyvíztisztító számára.

— Ha a pályázat összejön, ez lesz az infrastruktúra-fejlesztési összetevő. Mi lesz a szociális és kulturális fejlesztés?

— Elemi iskolás gyerekek délutáni foglalkoztatására gondoltunk. Erre épületet terveztünk az illyefalvi iskola mellé. Ez lenne a szociális összetevő, továbbá kulturális részként a sepsiszentkirályi Kőhíd felújítási tervét készíttetjük. Ehhez már megkaptuk a szakvéleményezést.

— Elődje tervezte, hogy a községben minden utcát leaszfaltoznak…

— Nem tudom, mire alapozott a kolléga. Ez nagy összeg. Csupán erre nem lehet pénzt lehívni. Az utca mindig problémát jelentett. A múlt évben egyedül az Agrár utcát sikerült feljavítanunk. Most tervet készíttettem utcák aszfaltozásáról, ezt a már említett vidékfejlesztési projektbe illesztjük bele, az infrastrukturális fejezetbe.

— Hogy állnak a Gámán János Szakközépiskolánál?

— A múlt évben megtörtént a közbeszerzés, a kivitelezés is elkezdődött a műhelyépület felújításával. Ez hároméves terv. Jó ütemben haladunk.

— Milyen terveik vannak még erre az évre?

— A középületek feljavítása. Az biztos, hogy az önkormányzat önerőből ezt nem tudja megoldani. A sepsiszentkirályi és az aldobolyi kultúrház felújításra szorul. Az iskolaprogramban elég jól szerepeltünk, sikerült feljavítani az aldobolyi és szentkirályi iskolát, de Illyefalván a Bornemissza-kúria, ahol az iskola működik, elég veszélyes állapotba került. Felújításá-ra elkészült a tanulmány. Ezenkívül közterületek rendbetételére gondoltunk. Például a park elég gyatra állapotban van. Egy éve pályázatot nyújtottunk be a környezetvédelmi minisztériumba. Ezt a nyáron támogatásra érdemesítették, ám nem kaptunk finanszírozást. Ősszel újraértékelték, de végül a volt kormány nem határozott a kérdésben. Várjuk, az új kormány lépjen, de ha nem sikerül, akkor is valamit kezdenünk kell ezzel a parkkal, mert gondozatlan. Ha nem másképp, akkor saját erőből tesszük rendbe. Van még egy középületünk, melyet fel szeretnénk újítani. A régi jegyzői lak, ahol a községi könyvtár működött, most használaton kívül áll. Közösségi házat szeretnénk kialakítani, civil szervezetek kapnak majd székhelyet, és kistérségi irodának is helye lenne ott.

— Ha már szóba került: hogy áll a kistérség kialakítása?

— A Sepsi régió építésére százezer eurós pályázatot nyertünk. Gidófalva, Árkos, Kőröspatak, Réty, Kökös, Uzon, Sepsiszentgyörgy és természetesen Illyefalva közösen pályázott, mi vagyunk a projekt gazdái. Ennek keretében elkészül egy honlap, továbbá minden önkormányzatnak a fejlesztési stratégiája. Ezek folyamatban, a tanulmányok készülnek, március végére meglesznek. Készül a teljes régió fejlesztési stratégiája is. Ennek projektmenedzsere Benedek Huszár János.

— Van-e bejegyzett kistérségi társulás?

— A bejegyeztetés most zajlik. Meg kell alakulnia a fejlesztési társulásnak, s akkor létrejöhet a kistérségi iroda, amely működteti az egyesületet, s amelynek helyiséget biztosítanánk.

— Alpolgármestere lesz-e Illyefalvának?

— Ezt én nem tudom. A kérdésnek a pártok között kell eldőlnie, s az alpolgármestert a tanácsnak kell megválasztania.

— De ön szeretné-e, ha lenne?

— Nem könnyű egyedül végezni a munkát.

Kérdezett: SZEKERES ATTILA

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-02-12: Sport - x:

Sportvilág

Putics vasárnap pályára léphet. Putics Barna vasárnap pályára léphet az Ademar León elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen, miután kedden elhárultak az akadályok a kölcsönben Barcelonában játszó kézilabdázó veszprémi szereplése elől. Puticsot azért kényszerült visszakérni az MKB Veszprém, mert három játékosát is elveszítette.
2009-02-12: Közélet - x:

Hideg is, meleg is Băsescutól - Farkas Réka

Tulajdonképpen zöldutat adott a magyar intézményvezetők menesztésére Traian Băsescu államelnök. Dan Nica belügyminiszter beiktatása utáni beszédében felszólította a kormányt, ne tegyen különbséget a román és magyar vezetők között, ,,változtassanak mindenütt, ahol változtatni kell".