Területalapú támogatásokMegjelent a büntetésekre vonatkozó rendelkezés

2024. július 16., kedd, Gazdakör

A  július 10-i, 660-as számú Hivatalos Közlönyben megjelent a 278-as rendelet, amely az APIA-s büntetések alkalmazását szabályozza a kifizetési ügynökség ellenőrei által talált rendellenességek esetén. A rendelkezés az unió Garancia- és Vidékfejlesztési Alapjából, valamint a nemzeti költségvetésből fizetett támogatások mindenikéreb vonatkozik.

  • Minden parcellát ajánlatos feltüntetni. Albert Levente felvétele
    Minden parcellát ajánlatos feltüntetni. Albert Levente felvétele

A rendelet négytípusú rendellenességet és büntetést fogalmaz meg: ha az igénylő nagyobb területre kér támogatást, mint amekkorán valójában gazdálkodik; az általános jogosultsági feltételek be nem tartása; az összes használt terület be nem vallása, illetve be nem foglalása a támogatási kérésbe; a kérésben igényelt vállalások be nem tartása.

Ha a támogatási kérésben szereplő terület nagyobb, mint a valóságban, százalékos leütéseket alkalmaz az APIA. Viszont ha a különbség 20 százaléknál nagyobb, a kérelmezőnek nem fizetnek semmilyen támogatást abban az évben. Az APIA nem fizet támogatást, ha a gazdaság nagysága 1 hektár alatti, a parcella nagysága pedig nem éri el a 30 árat. Nem kap támogatást, aki nem folytat mezőgazdasági tevékenységet, nem „aktív farmer”. Elesik a támogatástól az a gazda, aki nem írta alá a kérését, amelyet egészen szeptemberig megtehet. Ugyancsak elvágják a támogatást azon gazdáktól, akik semmiféle dokumentummal nem igazolták, hogy a mezőgazdasági területet ők használják (tulajdonjogi dokumentum, bérleti szerződés, adásvételi szerződés stb.).

Abban az esetben, ha a támogatást igénylő nem foglalta be a kérésébe az összes általa használt területet, az APIA leütéseket alkalmaz: ha a be nem vallott terület a kérésben szereplő terület 3 és 30 százaléka közötti, a leütés 1, ha 30 és 50 százalék közötti, a leütés 2, ha pedig 50 százalék feletti, a leütés 3 százalékos.

Ha az ellenőrzésnél kitűnik, hogy a használt terület nagyobb, mint a támogatási kérésben szereplő, akkor erre semmiféle büntetést nem alkalmaznak, viszont a támogatást igénylő csak a kérésben szereplő területnagyságra kapja meg a támogatást.

Abban az esetben, ha az ellenőrzésre kiírt gazdálkodó nem engedi az ellenőrzések elvégzését, arra az évre az APIA nem fizet neki semmiféle támogatást.

Az igénylő büntetés nélkül megkapja a támogatást az ún. vis major és speciális esetekben, ha ezeket dokumentumokkal időben igazolja a kifizetési ügynökségnél. A rendelkezés megszabja, hogy mi számít vis major és speciális esetnek: a támogatást igénylő elhalálozása; az igénylő hosszan tartó, a mezőgazdasági tevékenységét korlátozó betegsége; a természeti katasztrófák okozta károk; az állatok tartására szánt épületek, istállók baleset miatti megsemmisülése; állatbetegségek megjelenése, amelyek elhulláshoz vagy kötelező kényszervágáshoz vezetnek; a mezőgazdasági területek államosítása; a vadállatok okozta károk a növényi kultúrákban vagy az állatállományban; fertőző betegség megjelenése és elterjedése, amelyet az Egészségügyi Világszervezet veszélyes járványnak minősít.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-07-16: Gazdakör - Incze Péter:

Állattartás kánikulában

Az anyaországi Magyar Állattenyésztők Lapjában dr. Pikó Evelin állatorvos közöl cikket a hőstresszről és a kánikula elleni védekezésről. A lap szerkesztőségének jóváhagyásával közlünk néhány hasznos leírást, részletet és javaslatot a szakmai cikkből, amelyekre a háromszéki gazdáknak is ajánlatos odafigyelniük és betartaniuk.
2024-07-16: Gazdakör - Incze Péter:

Nem fogy a pénz az egyéni öntözőrendszereknél

Tegnap lejárt a pályázatok letevésének határideje a farmszintű öntözőrendszerek létesítésének támogatásánál (DR 26-os intézkedés). A kiírt 102 millió euróra mindössze 34 pályázatot tettek le 14,72 millió euró értékben.