Kezdeményeznek a civil szervezetekErdélyi Magyar Konventet alakítanának — Farkas Réka

2009. február 13., péntek, Közélet

Erdélyi Magyar Konvent létrehozását javasolja a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MCISZESZ). A magyar civil társadalmat összefogó ernyőszervezet igazgatótanácsa azért ajánlja az új struktúra életre hívását, mert úgy értékelik, szükség van egy átfogó erőre a magyar közösség érdekeit képviselő politikai és civil szervezetek között.

„Az Erdélyi Magyar Konvent lenne az a struktúra, amely az egyes pártpolitikai részérdekeken felülemelkedve jogosult volna olyan közösségi kérdésekben véleményt kialakítani és állást foglalni, amelyek jellegükben és hatásaikban túlmutatnak az egyes szervezetek céltételezésein, amely érdemben és jogosan képviselheti az erdélyi magyarság közös érdekeit, legyenek azok politikai, gazdasági, művelődési, oktatási, egyházi, szociális vagy bármilyen más természetűek" — áll az MCISZESZ felhívásában. Javasolják az alakuló konvent mielőbbi összehívását, melyre meghívást kapnának az egyházak, az RMDSZ, az EMNT, az SZNT, az MPP és a legfontosabb civil szervezetek vezetői. Ennek a testületnek lenne tiszte kidolgozni és javaslatot tenni az Erdélyi Magyar Konvent végleges összetételére és működési szabályzatára. „Az Erdélyi Magyar Konvent az általános demokratikus elvek tiszteletben tartásával az egész magyarság érdekében működik. Megválasztja saját vezetőtestületeit, kidolgozza szakbizottságai segítségével az erdélyi magyarság megmaradásának stratégiáját és a stratégia alkalmazásának módozatait, valamint dönt az erdélyi magyarság képviseleti rendszeréről" — áll az MCISZESZ igazgatótanácsának felhívásában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-02-13: Máról holnapra - x:

Tőkés László, a zászlóvivő — Sylvester Lajos

Nemcsak úgy tűnik, valóban igaz az, hogy a bajok és megpróbáltatások képesek egy táborba — egy akolba — terelni bennünket, magyarokat, mint minden más népet, nemzetet, etnikai közösséget.
2009-02-13: Közélet - x:

Román lesz a második alprefektus is — Farkas Réka

Valentin Ionaşcut, az erdészeti igazgatóság volt vezetőjét javasolta a D-LP a megüresedett alprefektusi tisztségre. Gheorghe Baciu, a párt megyei elnöke tegnap személyesen vitte el az ehhez szükséges dokumentációt a kormányhoz. Az országos osztozkodás során az SZDP kapta meg a Kovászna megyei prefektusi funkciót, a D-LP pedig a két alprefektusi tisztségről rendelkezhet.