Százhetvenöt éve esett el a fehéregyházi csatában a magyar költőSzékelykeresztúron háromszor temették Petőfi Sándort

2024. július 31., szerda, Élő múlt

Szégyen, nem szégyen, székelykeresztúri diákként soha nem jártam Petőfi sírjánál. A keresztúrinál. Ugyanis neki itt is van sírja, a kisváros köztemetőjében. S van máshol is, mondják, szerte a nagyvilágban. Mint ahogy egyébként szülőhelye is.

  • Petőfi szobra Székelykeresztúr főterén – Márkos András alkotása. Fotók: Szekeres Attila
    Petőfi szobra Székelykeresztúr főterén – Márkos András alkotása. Fotók: Szekeres Attila

Én először valamikor a múlt század hetvenes éveiben hallottam bővebben erről a legendás sírról, volt tanárom, a neves lélektanász, Gálfalvy Sándor beszélt a nagy költő keresztúri legendájáról a nagyajtai unitárius templomban oly lenyűgözően, hogy onnan sokan indultunk el aztán csodát látni a timafalvi temetőbe. Hogy miként történt az a temetés, érdemes most is felidézni a tanár úr színes, lenyűgöző történetét.

A vesztes csata után két huszár szekérrel menekül Héjjasfalva irányába, s adott pillanatban egyikük sebesült tisztet vesz észre az árok szélén. Megdöbbenve ismerik fel benne a költőt. Szekerükre veszik, s vágtatnak Keresztúr felé. Sajnos, menekülés közben elhunyt a tiszt, azaz Petőfi, s ők megrettenve bekopognak az első keresztúri portára. A házigazda a kert hátsó sarkába vezeti őket, itt ássák meg sírját a neves elhunytnak. Nyilván mindezt a legnagyobb titoktartás mellett, hisz veszély fenyegette azt, aki a forradalom hőseit rejtegette, védelmezte. Különösképp Petőfit! Így hát a keresztúri atyafi egyedül maradt a nagy titokkal, hogy aztán évtizedek múltán mindezt elárulja két fiának, nem tudván, hogy már nem tiltott dolog a forradalomról és hőseiről beszélni. A két fiú tehát, nyilván mások segédletével, a település timafalvi temetőjében ásott újabb sírt az általuk még mindig Petőfinek hitt halott számára. A tanár úr azzal zárta emlékezetes történetét, hogy amikor 1902-ben újra eltemették a kert sarkából előkerült csontokat, mindenki szent meggyőződéssel hitte, hogy az tényleg Petőfi holtteste. Ma már közismert, Keresztúron is, hogy az nem lehetett a költő, de minden keresztúri ma is úgy érzi, hogy a nagy költő ott pihen az ő sírkertjükben.

 

Petőfi mellszobra a róla elnevezett iskola előtt. Márkos András alkotása

 

Ám a legenda ezzel nem ér véget. Pár héttel ezelőtt Zagyi Ferenc barátom, volt keresztúri osztálytársam, a keresztúri kultúrmindenes újabb paksamétával lepett meg, s abban egy szép színes emlékező lappal az egyik valamikori Petőfi-ünnepségről, Sándor Zsigmond Ibolya tollából. A fentebb leírtakkal szemben ebben az áll, hogy azon az éjszakán két huszár és egy sebesült honvédtiszt Lázár Márton vendéglős istállójában keresett menedéket. Hadd írjam ide szó szerint:

„A vendéglős vak szolgája hallani vélte, amint a huszárok Petőfinek szólították a tisztet, aki reggelre meghalt, a két huszár pedig tovább­állt. Lázár Márton titokban a kertjébe temette el a Petőfinek vélt halottat. A titkot Lázár Márton haláláig síri csend fedte, aztán 1902-ben egy szegedi újságban közzétett cikk fényt derített rá. A hír Keresztúrra is eljutott, és Bálint Dániel, a városért folyton buzgólkodó temetkezési vállalkozó és segítőtársai felásták a Lázár-kerti sírt. Odagyűlt a város színe-java, s valóban ott volt a csontváz, mire a sírásók sírva fakadtak, és elénekelték a Himnuszt. Aztán odahívták az öreg Sipos Sándort, aki félszázaddal azelőtt Petőfi Sándort a térparancsnokságra kísérte, s ő is megerősítette, hogy a csontváz csakis a költőé lehet. Szentül hitték. Bálint Dániel első osztályú temetést rendezett Petőfi vélt hamvainak. Nyolc tanítóképezdei diák vitte vállán a nemzeti színű szalaggal átkötött koporsót, majd ünnepélyes, lassú gyászzenével eresztették a timafalvi temetőben ásott nyughelyre. A tisztnek járó sortüzet is leadták, miközben örök álomra helyezték Petőfijüket. Szóltak a harangok.”

 

A Gyárfás-kúriában töltötte utolsó estéjét (éjszakáját Szakál János vendéglőjében)

 

Egyébként a második elhantolás is a ház gazdájához kötődik, aki nem sokkal az első elföldelés után a kert díszesebb részén ásott új gödröt, fenyőfa koporsóba helyezte a holttestet, az új sírba helyezte, leányai pedig virággal borították.

Ebben a paksamétában azonban egyéb is volt: versezetbe szerkesztve a keresztúri Petőfi-legendák, amelyben a szerző bőven, az eddig ismerteket jól kibővítve adja elő a költő utolsó, keresztúri napját, a nap végén pedig visszaérkezését utolsó állomáshelyére. Hajnalban kemény elszántsággal indult a csatába, s halni tért vissza Keresztúrra. Jó szándékkal elbeszélő költeménynek mondható az alkotás, persze, nem irodalmi értéke teszi becsessé, hanem néhány mozzanatnak a rímbe szedése, amelyek emlékezetessé tették Petőfi itt-tartózkodását. Az írás azért is érdekes és némileg hiteles, mert szerzője vallomása szerint igyekezett lejegyezni ezeket a történeteket. Nagyapja egyébként 1849. július 30-án Petőfit elkísérte a térparancsnokságra a keresztúri főúton, ő pedig, 1902 júliusában a harmadik, végleges temetéskor egyike volt annak a 8 tizennyolc éves tanítóképezdei diáknak, akik a koporsót vállukra emelték a temetőben.

 

Petőfi körtefája

 

A költemény szerzője egy nyugdíjas tanító volt, Farkas Gábor, akinek elismerés jár a keresztúri, Petőfivel kapcsolatos mesés történetek, legendáknak is nevezhető, folklorizálódott feljegyzések, szóbeli közlések lejegyzéséért, versbe foglalásáért.

Péter Sándor

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-07-31: Riport - Józsa Zsuzsanna:

Gyémántlakodalmasok: hatvan éve együtt jóban, rosszban

Manapság a gyémántlakodalom ritka, akár a fehér holló. Kevés házaspárnak adatik meg, hogy hatvan évet leéljenek egymás mellett szeretetben, békességben. A nyolcvanéves Timár Emma néni és férje, András bácsi idén gyémántlakodalmukat, azaz hatvanadik házassági évfordulójukat ünnepelték családjuk körében és a templomban. Mindketten gyimesiek, szorgos, dolgos élet áll mögöttük, amelynek megtartó alappillére a hit. Emma néni évek óta a sepsiszentgyörgyi Állomás negyedi Szent Benedek-plébánia rózsafüzércsoportjának vezetője, a Mária Rádió önkéntese. Házasságukat a jó Isten a három gyermek – Csaba, Ildikó és László – után négy unokával és két dédunokával ajándékozta meg.
2024-07-31: Belföld - :

Ciolacu: Kizárt az adóemelés

Cáfolta tegnap Marcel Ciolacu azokat a híreszteléseket, miszerint a kormány adóemelésekre készül. Facebook-bejegyzésében azt írta: ez kizárt, sem a kormányban, sem a koalícióban nem volt szó hasonló intézkedéscsomagról. A kormányfő álláspontját a pénzügyminisztérium is megerősítette.