A népességfogyásra is fel kell készülni

2024. augusztus 7., szerda, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Tíz év múlva a 18 milliót sem érheti el Románia lakossága, sőt, az 1956-ban számolt 17,4 millió főhöz közelíthet az ENSZ júliusi jelentése szerint, amely egyébként világszerte csökkenő népességet jósol, na nem holnaptól, hanem szinte történelmi léptékű, 80 évre kiterjedő előrejelzésében.

A világszervezet szerint a pillanatnyilag 8,1 milliárdos lélekszámú emberiség 2080-ig ugyan eléri a 10,3 milliárdot, 2100-ban azonban már 10,2 milliárdra csökken. S habár jelenleg Európa tömegesen vonzza a bevándorlókat, épp földrészünket érinti majd leginkább a népességcsökkenés: a szakértők becslései szerint 2100-ban annyian sem fognak itt élni, mint amennyien 2020-ban voltunk.

A demográfiai hanyatlás nem csupán a fejlett vagy fejlődő országokat sújtja, ahol a munka, karrier, kényelem, anyagiak mellett újabban a globális túlnépesedés, a meglévő erőforrások elégtelensége is odakerült azok közé az okok közé, amelyek miatt egyre kevesebb gyermek születik. Még a technológia is: a tavaly április óta a Föld legnépesebb országának számító Indiában a hálószobai tévékészülékek fogták vissza kimutathatóan a szaporulatot.

Persze vannak, akik a nők emancipációját és a fogamzásgátlókat, illetve az abortuszt tartják a fő oknak, de olyanok is, akik üdvözlik a jelenséget, mert a kevesebb ember kisebb fogyasztást is jelent, vagyis idővel lassulhat az egyre több helyet lakhatatlanná tevő természetrombolás és ezzel a klímaváltozás. De vajon így lesz? Ez a mérséklődés, amely globálisan még több generációnyira van tőlünk, Romániában már szomorú valóság: itt a népességfogyás okoz gondokat – az előző népszámlálás óta egymillióval csökkent a lakosság, és tavaly alig 155 400 gyermek született, amire 1930 óta nem volt példa –, ám a fogyasztás, pazarlás és szennyezés (a kidobott élelmiszerektől a károsanyag-kibocsátásig) ennek ellenére nőtt, és a déli országrészek elsivatagosodását sem sikerült megállítani; erdőtüzeink is vannak már.

Kilátásaink pedig nem biztatóak. A fogyás és a társadalom elöregedése (ami mind erősebben sújtja a romániai magyarságot) öt-nyolc éven belül, a dekrétumgenerációk nyugdíjba vonulásával hosszú időre felborítja a dolgozók és nyugdíjasok közötti, már most problémás arányokat. Ez nem csupán kisebb nyugdíjat jelent majd az érintetteknek (hiszen jóval kevesebb aktív befizetője lesz a rendszernek), hanem kevesebb szakembert is. A magáncégek már most munkaerőhiánnyal küzdenek, és ha nem lesz utánpótlás, a gazdaság nem bővülni, hanem szűkülni fog, ami öregnek-fiatalnak egyaránt nehézségeket hoz.

Ez mind látszik már most – az nem látszik, hogy mihez kezdenek e folyamatokkal a román döntéshozók. Senki nem állt elő egyetlen hosszú vagy legalább közepes távú stratégiával a tömeges elvándorlással is súlyosbított népességfogyás, illetve elöregedés megfékezésére, az ország természeti adottságainak megőrzésére, gazdasági erejének fenntartására. Pedig a bölcs előrelátáson, illetve annak hiányán múlik majd, hogy mennyire marad élhető a lakhelyünk, az idősek és az utánuk jövők számára is. Jó lenne tudatosítani, hogy a gyermekeinktől kaptuk kölcsön, és aszerint cselekedni.

 

Gyermekek és szülők a Sepsi Book könyvvásáron. Milyen világot hagyunk rájuk? Fotó: Demeter J. Ildikó

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-08-07: Közélet - Bodor János:

Méltó emléket állítottak a falu alapítójának (135 éves Kommandó)

Amint hétfői tudósításunkban arról beszámoltunk, a hétvégi falunapok keretében ünnepelték Kommandó fennállásának 135. évfordulóját. Ez alkalommal a községháza előtti parkban, a régi országzászló árbóca mellett felavatták a falu alapítója, Horn Dávid (1842–1916) felvidéki zsidó származású vállalkozó mellszobrát. Kövér György gidófalvi szobrásznövendék, a Pécsi Tudományegyetem művészeti kara sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának negyedéves hallgatója alkotását Sárosi Csaba szovátai szobrászművész műhelyében öntötték bronzba.
2024-08-07: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Négy választás között félúton (Tusványos)

Az önkormányzati és az EP-választások a kormánypártok és az RMDSZ számára is jó eredményt hoztak, de a még előttünk álló parlamenti és elnökválasztásnak is nagy a tétje – hangzott el azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen ritka egyetértésben elemezte a romániai belpolitikai helyzetet a három meghívott: Székely István, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet politológusa és Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) parlamenti képviselője. A Választások után, választások előtt címmel meghirdetett eszmecserét Farkas István, az Erdélyi Magyar Televízió műsorvezetője moderálta. Az elhangzottakat csoportosítva foglaljuk össze.