Röviden - Simó Erzsébet

2009. február 14., szombat, Világfigyelő
Sólyom László üdvözölte a Tőkés—Markó megegyezést

Sólyom László magyar köztársasági elnök üdvözölte, hogy a két erdélyi magyar szervezet megállapodott egy közös európai parlamenti EP-lista felállításáról. Az államfő tegnap telefonon tárgyalt Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szö­vetség elnökével és Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével — közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikációs Főosztálya. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében emlékeztet arra, hogy Sólyom László már 2008-as székelyföldi látogatásán szorgalmazta az erdélyi magyarság minél szélesebb körű összefogását. Meggyőződése szerint a mostani megállapodás kedvező feltételeket teremt ahhoz, hogy a Romániában élő magyarok megfelelő európai szintű képviselethez jussanak.

Merénylet Bagdadban

Legkevesebb 32 halottja és 84 sebesültje vannak annak az öngyilkos merényletnek, amelyet tegnap követtek el a Bagdadtól 40 kilométerre délre fekvő Iszkandaríjában — közölte az iraki rendőrség. Az első jelentések szerint az áldozatok síita zarándokok, akik a fővárostól 110 kilométerre lévő szent városukba, Kerbelába igyekeznek gyalog, hogy megünnepeljék az asúra ünnep utáni 40. napot. A hatóságok szerint a kamikaze akciót egy nő hajtotta végre. A merénylő valószínűleg egy nők alkotta csoportban vegyült el, majd működésbe hozta a hagyományos ruhája alá rejtett, robbanószerkezettel felszerelt övet.

Felkészültebb a Hezbollah

A libanoni Hezbollah megerősödött, és sokkal inkább felkészült egy Izraellel szembeni összecsapásra, mint három évvel ezelőtt — derült ki Dennis Blair, az új amerikai nemzeti hírszerzési igazgató Washingtonban közzétett éves jelentéséből. Afganisztán és Pakisztán biztonsági helyzetéről szólva a jelentés megállapította, hogy a lázadók és a terroristák egyre több térség felett veszik át az irányítást a kormányoktól. A jelentés rámutat: az al-Kaidát korántsem sikerült legyőzni, és továbbra is a nemzetközi terrorhálózat jelenti a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államok biztonságára nézve.

Másfél százalékkal csökkent az euróövezetben a GDP

Az euróövezeti országok hazai összterméke átlagosan 1,5 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedhez képest — közölték az EU statisztikai hivatalában tegnap első becslésként. Ez volt a legnagyobb visszaesés egy negyedéven belül e statisztika 1995-ös kezdése óta. Az elemzők 1,3 százalékos visszaesésre számítottak. Az euróövezet ezzel mélyebbre süllyedt a recesszióba: az utolsó negyedben már harmadik negyedéve csökkent a GDP-átlag negyedévről negyedévre. A tavalyi harmadik és előtte a második negyedben rendre 0,2—0,2 százalékos volt a visszaesés. A tavalyi első negyedévben 0,7 százalékos növekedést mértek.

Visszafordulnak a kelet-európai munkavállalók

A recesszió idén várhatóan megfordítja a keleti EU-munkavállalók eddig Nyugat-Európa felé tartó áramlási irányát, ami könnyebbséget hozhat a nyugati EU-országok munkapiacain, de feszültségeket teremthet a szintén visszaeséstől szenvedő kelet-európai gazdaságokban — áll a Moody’s Investors Service tegnap Londonban kiadott elemzésében. A nemzetközi hitelminősítő gazdaságelemző és előrejelző szolgálata — Moody’s Economy.com — által összeállított helyzetértékelés szerint a keletiek szempontjából a kulcsfontosságú építőiparban tömegével szűnnek meg a munkahelyek, és a szolgáltatási szektorban is csökken a munkaerő-kereslet. Ebben a helyzetben a külföldiek most már kezdenek hazatérni.

Nem fogynak az autók

Európában két évtizede nem adtak el olyan kevés új autót, mint januárban a fogyasztói bizalom megrendülése és a hitellehetőségek szűkülése miatt — derül ki az európai autógyártók szövetsége legújabb összesítéséből. A vásárlási kedv hanyatlása minden nagy autómárkát érintett, csak egymás kárára tudták növelni piaci részesedésüket, de ez is csak a Volkswagennek és a Fordnak sikerült.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2009-02-14: Világfigyelő - x:

Halállal fenyegetőznek orosz neonácik

Orosz neonácik egy csoportja halállistát állított össze orosz jogvédőkről és a szélsőségesek ellen fellépő más közéleti személyiségekről — közölte csütörtökön a SzOVA jogvédő szervezet vezetője, akinek a neve szintén szerepel a listán. Galina Kozsevnyikova elmondása szerint vasárnap e-mailben kapta meg a hosszú listát, amelyen számos egyetemi oktató, újságíró és jogvédő neve szerepel.
2009-02-14: Máról holnapra - x:

Ingoványos talajon - Simó Erzsébet

Traian Băsescu kormánya harmadik belügyminiszterének eskütétele, majd beiktatása alkalmából mondott beszédeivel, illetve némely magyar vonatkozású kijelentésével visszaröpített az időben tizennyolc esztendőt.