Óvodát avattak a Donát úton

2024. augusztus 21., szerda, Belföld

Büszkén mondhatjuk, hogy mi is első királyunk munkájának vagyunk a folytatói, amikor egy életerős közösséget építünk a Kárpát-medencében, mely teljes szívvel vallja magát kereszténynek és magyarnak – jelentette ki Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár tegnap Kolozsváron, a magyar állami támogatással felépített Donát úti óvoda és bölcsőde avatóján.

  • Fotó: MTI / Kiss Gábor
    Fotó: MTI / Kiss Gábor

A Makovecz Imre tervezte Donát úti református templomban tartott hálaadó istentisztelet alkalmával mondott ünnepi beszédében Nagy János úgy fogalmazott, hogy ez a közösség örömmel tanítja magyar nyelvre, járatja magyar bölcsődébe, óvodába gyermekeit, hogy felnőttként majd ők is egy olyan nemzedék tagjai legyenek, mely örömmel építi tovább a magyarok katedrálisát. Hozzátette: erre szövetkezett Magyarország nemzeti kormánya és az Erdélyi Református Egyházkerület. Az ily módon építkezők nincsenek egyedül – mondta –, ott magasodik felettük a magyarok évezredes, gyönyörű katedrálisa, melynek alapkövét Szent István király helyezte le 1024 évvel ezelőtt. Arra biztatta a jelenlévőket: „törjék tovább a követ”, mert ezekből a tört és faragott kövekből építhetnek majd egy erősebb, otthonosabb és békésebb Európát.

„Mi most egy házat teremtettünk, de tulajdonképpen hazát építünk vele” – mondta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke. Felidézte: tíz éve a világjárványt leszámítva az egyházkerület minden évben átadott egy új vagy felújított épületet a Kolozsvári Magyar Napokon, a mostani utolsóként készült el az óvodafejlesztési program EREK felügyelete alatt megvalósult 23 beruházása közül.

Kolumbán Vilmos egyházkerületi főjegyző, püspökhelyettes prédikációjában emlékeztetett: már az Erdélyi Fejedelemség idején is azt vallották, hogy a református egyháznak társadalmi feladatokat is fel kell vállalnia, iskolákat kell működtetnie. „Mindent, amit teszünk, abban a hitben tesszük, hogy van értelme az építésnek” – mondta.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök felidézte az államalapítás „sorsdöntő pillanatát”, majd a múlt évtizedek nehézségeire emlékeztetett, amikor a kommunizmus alatt meggyengült, megtört erdélyi magyar közösségnek vissza kellett adni a reményt, hogy a szülőföldön lehet és érdemes élni, építkezni.

A tervek szerint ősztől két bölcsődei és egy óvodai csoport indul az épületben, mely közel száz gyermeket képes befogadni. Horváth Anna, az egyházkerület óvodaépítési programjának felelőse szerint az ingatlanparadicsomnak számító Kolozsváron nehéz volt helyszínt találni a beruházáshoz, egy korábbi helyen a szomszédok meggátolták az építkezést. A Donát úton megvásárolt épület mellett szólt, hogy korábban óvoda működött benne, ami megkönnyítette a folyamatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 95
szavazógép
2024-08-21: Belföld - :

Elkezdődtek a magyar napok

A Kolozsvári Magyar Napok (KMN) a létezés magyar minőségének egyik különleges formája; nemcsak azt mutatja meg, milyen páratlan kulturális örökséggel rendelkezünk, hanem azt is, hogy ennek megőrzése közös felelősségünk – jelentette ki Nagy János, a magyar Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár hétfő este Kolozsváron a magyar kulturális fesztivál 15. kiadásának nyitógáláján, ahol Egyed Ákos történész vehette át a Kincses Kolozsvárért-díjat.
2024-08-21: Belföld - :

Ciolacu is államelnök lenne

Bejelentette tegnap Marcel Ciolacu miniszterelnök, szociáldemokrata pártelnök, hogy versenybe száll az államfői tisztségért.