Iohannis méltatta I. Mihály király döntését

2024. augusztus 26., hétfő, Belföld

Augusztus 23-án tartják Európa-szerte a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapját. Ennek apropóján üzenetet tett közzé Klaus Iohannis államfő, amelyben azt írta, I. Mihály király nyolcvan évvel ezelőtt kulcsfontosságú döntést hozott.

  • Fotó: Presidency.ro
    Fotó: Presidency.ro

„Ma 80 éve annak, hogy I. Mihály király kulcsfontosságú döntést hozott népe és hazája iránti kötelességből, és felelősségteljesen, méltóságteljesen lépett fel, más irányba terelve a második világháború kedvezőtlen eseményeit, és megmentve Romániát a közelgő katasztrófától” – írta Iohannis. Az elnök szerint a fasizmus és a kommunizmus áldozatainak emléknapja jó alkalom arra, hogy emlékezzünk és tisztelegjünk az európai kontinensen bevezetett totalitárius rendszerek áldozatainak emléke előtt, és mindazok áldozata előtt, akik harcoltak ezen rendszerekkel szemben a demokrácia és szabadság védelmében.

Iohannis emlékeztetett, hogy 85 évvel ezelőtt kötötték meg a Ribbentrop-Molotov paktumot, „a szörnyű megállapodást, amely gyilkos rezsimek érdekeiért embersorsok millióit áldozta fel”.

Felidézte, hogy a náci és a szovjet hatalom népirtásokhoz, deportálásokhoz, családok szétszakításához, éhínséghez és megannyi visszaéléshez vezetett. Végezetül hangsúlyozta: Európa ma már biztonságosabb hely, és Románia a regionális stabilitás és biztonság egyik pillérévé vált.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 95
szavazógép
2024-08-26: Belföld - :

Erősíteni kell a magyar lovas kultúrát

A Kárpát-medencei lovas programok támogatásával, a lovas kezdeményezések hálózatának megszervezésével erősíteni kell és vissza kell helyezni a világ élvonalába a magyar lovas kultúrát – hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Gyergyószentmiklóson.
2024-08-26: Belföld - :

Jólétet kívánt az ukránoknak

Ukrajna függetlenségének szombati évfordulója alkalmából Klaus Iohannis üdvözlőlevelet küldött Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, amelyben békét és jólétet kívánt az ukrán népnek.