Ülésezett az SZKTLesz területi autonómia - Farkas Réka

2009. február 16., hétfő, Közélet

Területi autonómia lehetséges, és területi autonómia lesz — hangsúlyozta Markó Béla RMDSZ-elnök a marosvásárhelyi SZKT-n tartott politikai tájékoztatójában. Élesen bírálta a kormányt a válságellenes reformintézkedések elmaradásáért és Traian Băsescu államelnököt nyilatkozataiért. Kiemelte, az RMDSZ-nek kemény, világos, de ugyanakkor konstruktív ellenzéki szerepet kell vállalnia, és határozottan szót kell emelnie minden, a magyarság érdekeit sértő intézkedés ellen.

Az SZKT meglepetések nélkül, az előre elképzelt forgatókönyv szerint zajlott. A testület egyhangúlag fogadta el az EMNT-vel kötendő megállapodást, és döntöttek arról is, a szövetség kongresszusát április 25-én tartják, a helyszínt pályázatok alapján választják ki.

Markó Béla beszédében részletesen szólt az országos társadalmi-gazdasági kérdésekről, az RMDSZ új, ellenzéki szerepéről és célkitűzéseiről. Leszögezte, az RMDSZ elutasítja az államelnök RMDSZ- és magyarellenes kijelentéseit. ,,A területi autonómia kérdésé­ben tudtuk, hogy a román politikusoknak más a véleménye, de olyan megfogalmazással, hogy soha nem lesz területi autonómia, nem tudunk egyetérteni. Mi úgy gondoljuk, hogy a területi autonómia lehetséges, és a területi autonómia lesz is" — szögezte le Markó Béla. Bizarrnak és egyben veszedelmesnek nevezte azokat a nyilatkozatokat is, amelyek szerint nem a jelenlegi kormánytöbbség, hanem éppenséggel az RMDSZ él az etnikai tisztogatás eszközeivel a székelyföldi állami intézményekben, mint fogalmazott, ez ,,felhívás lehet a keringőre", fokozódhatnak a magyarság és az RMDSZ ellen irányuló további politikai támadások. Igyekeznek mindent megtenni, hogy a székelyföldi megyék állami intézményeiben tiszteletben tartsák az etnikai arányokat — ígérte, és úgy értékelte, jogos a Kovászna és Hargita megyeiek aggodalma, de azt is leszögezte, a szövetség nem szűkítheti le csupán erre a kérdésre küzdelmét.

,,A tisztségek fontosak, de csupán eszközt jelentenek a magyar közösség érdekeinek érvényesítésében, csupán elemei az egyenjogúság megteremtésének" — hangsúlyozta Markó. A Tőkés Lászlóval kötött megállapodásról az RMDSZ elnöke elismerte: politikai kényszer miatt jött létre, nem lehettek annyira felelőtlenek, hogy külön-külön indulással kockáztassák a brüsszeli képviseletet. Ez a kompromisszum erőt, nem gyengeséget sugall — hangsúlyozta Markó Béla, aki szerint ,,a közösséget érintő kapitális, stratégiai kérdésekben valamilyen módon együtt kell működni".

A hozzászólók többsége az intézményvezetői tisztségek megőrzésének fontosságát emelte ki. Borbély László kormánynak eljuttatandó memorandum összeállítását, Olosz Gergely aláírásgyűjtést javasolt, Winkler Gyula a szórványban szükséges pozitív diszkriminációról beszélt. Kelemen Hunor ügyvezető elnök Băsescu nyilatkozatainak ellentmondására hívta fel a figyelmet: ha Románia nemzetállam, hogyan lehetséges az etnikai tisztogatás? — tette fel a kérdést, Băsescu gyakori székelyföldi látogatásai kimerülnek a szilvapálinkázásban és kürtőskalácsozásban, kézzelfogható hasznot nem hoztak a régiónak — mutatott rá. Többen bírálták Eckstein-Kovács Pétert, az államfő kisebbségügyi tanácsadóját, de ő elmagyarázta, akkor adhat tanácsot, ha igénylik tőle, és Băsescu nem kérdezte, mielőtt a székelyföldi autonómiáról nyilatkozott. Sógor Csaba javasolta, az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum mintájára hozzanak létre egy ifjúsági egyeztető fórumot is. A testület eldöntötte: az RMDSZ 9. időközi — azaz nem tisztújító — kongresszusát április 25-én tartják, és az 509 kongresszusi küldöttet egy bonyolult algoritmus alapján jelölik ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-02-16: Sport - x:

Végre német győzelem (Alpesi sí)

A német Maria Riesch nyerte a női műlesiklást a Val d’Isere-ben zajló alpesisí-világbajnokságon. Mi tagadás, vártuk már, hiszen idén jól szerepelt a német lány.
2009-02-16: Közélet - x:

Traian Băsescu nem kér bocsánatot - Bodor János

Az autonómia ügyében nem talált a szó — nyilatkoznak a magyar vezetők
Szombat délelőtt a kovásznai protokollvillában Traian Băsescu államfő a Kovászna és Hargita megyei rendőrség és hírszerző szolgálat vezetőivel, majd prefektusaival és alprefektusaival egy-egy órás eszmecserét folytatott, délután pedig több mint öt órán át tárgyalt a két megye tanácselnökeivel és a városok, municípiumok polgármestereivel gazdasági kérdésekről és az autonómiáról.