A hétvége hírei — Simó Erzsébet

2009. február 16., hétfő, Közélet
Diszkriminált székelyföldi román vezetők nyílt levele

Két román civil szervezet, az ASTRA és a Kovászna és Hargita megyei románok Civil fóruma felkéri a kormányt és a parlamentet, hogy tiszta és félreérthetetlen törvényeket fogadjanak el, melyek megtiltják az olyan alkotmányellenes és diszkriminatív cselekedeteket, melyek e régióban jelen vannak. Traian Băsescu államfőnek címzett nyílt levelükben aggodalmuknak adnak hangot amiatt a ,,görcsös elszántság" miatt, mellyel a magyar vezetők különféle rendezvényekkel megpróbálják a magyarokat a román hatóságok ellen bujtogatni.

A dokumentum aláírói szerint a magyar vezetők vélt okok miatt tiltakoznak: a magyar intézményvezetők leváltása vagy az államfő budapesti területi autonómiaellenes kijelentése (amely különben teljes összhangban van az alkotmánnyal), illetve azt feltételezik, hogy a román állam az etnikai egyensúly felborítására törekszik a Székelyföld ellenőrzött benépesítésével. A továbbiakban a levélírók megállapítják, az RMDSZ-vezetők románokat diszkrimináló cselekedeteit megkönnyítette az érvényes törvénykezés hézagos és kétértelmű volta. Felkérik a kormányt és a parlamentet, világos, félreérthetetlenen szövegekkel módosítsák a jelenlegi törvényeket, melyek szigorú büntetések terhe mellett tiltsák meg azt a gyakorlatot, hogy bizonyos helyek elfoglalását a helyi önkormányzatokban a magyar nyelv ismeretétől tegyék függővé, vagy a törvényes előírások mellőzésével függesszenek ki zászlókat középületekre. A továbbiakban kérik, hogy vessenek véget az RMDSZ ama politikájának, mely tudatosan elmaradottságban, elszigeteltségben, alulfejlettségben tartja Kovászna és Hargita megye gazdaságát a célból, hogy erre hivatkozva, a román államot téve felelőssé, követeljék a területi autonómiát. A nyílt levél aláírói — a Mediafax csak Ioan Solomonét közli — felkérik a román kormány és a parlament tagjait, hogy kövessék az államfő példáját, látogassanak a megyébe, és ismerjék meg az itteni valóságot.

Legelső a közbiztonság

A kormány abszolút prioritásává emelték a lakosság közbiztonságát — nyilatkozta Emil Boc miniszterelnök a brassói és a kolozsvá­ri fegyveres rablások kapcsán. Bejelentette, hogy az általa vezetett kabinet a napokban intézkedéseket fogad el a közbiztonság megerősítése érdekében. Jövő héten a miniszterelnök és a miniszterelnök-helyettes irányította munkacsoport egyeztetni fog a belügyi és védelmi minisztériumok képviselőivel, valamint azokkal a kereskedelmi társaságok képviselőivel, amelyek nagy pénzösszegeket forgalmaznak. Az egyeztetések célja a közbiztonságot megerősítő intézkedések kidolgozása lesz. A kormányfő kifejtette, a hatóságoknak fel kell készülniük a bűncselekmények megelőzésére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-02-16: Közélet - x:

Dörögtek a hídfőn a székely harangok… (Történelem emberközelben) - Szekeres Attila

Kisgyörgy Zoltán előadás közben
Kányádi Sándor A kökösi hídon című versét is idézte Kisgyörgy Zoltán helytörténész, lapunk munkatársa péntek este a Bod Péter Megyei Könyvtárban A háromszéki harangok és Gábor Áron című előadásában, melyet a magyar szabadságharc és a háromszéki önvédelmi harc 160. évfordulója alkalmából szervezett múltidéző rendezvénysorozat keretében tartott.
2009-02-17: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő (rendezte: Bocsárdi László) című vígjátékát ma 19 órától a kamarateremben mutatja be szabadelőadáson román felirattal (a tavalyi elmaradt bérletek is érvényesíthetők).