Történelem emberközelbenDörögtek a hídfőn a székely harangok… - Szekeres Attila

2009. február 16., hétfő, Közélet

Kisgyörgy Zoltán előadás közben

Kányádi Sándor A kökösi hídon című versét is idézte Kisgyörgy Zoltán helytörténész, lapunk munkatársa péntek este a Bod Péter Megyei Könyvtárban A háromszéki harangok és Gábor Áron című előadásában, melyet a magyar szabadságharc és a háromszéki önvédelmi harc 160. évfordulója alkalmából szervezett múltidéző rendezvénysorozat keretében tartott.

Mintegy háromszáz műkincs értékű harang szól ma megyénk templomaiban, még azután is, hogy ágyú­öntés céljából az önvédelmi harc idején, de az első világháború alatt is megtizedelték a harangállományt — mondotta Kisgyörgy Zoltán, aki a tőle megszokott élénk stílusú, ismeretterjesztő s egyben szórakoztató, aforizmákkal fűszerezett előadást tartott. Gábor Áron kérő szavára 313 harangot gyűjtöttek be a székely székek, közülük legtöbbel Háromszék, szám szerint 125-tel járult hozzá a fegyverkezéshez. Legrégebbi harangunk a szotyori református templom tornyában ma is szól, igaz, csak ünnepekkor. Az 1426-ban öntött harangot az Olt vizébe süllyesztették az utolsó tatárbetöréskor, s véletlenül került felszínre, szintúgy, mint az 1531-ből származó maksai, melyet Rákiné kútjába rejtettek. Az előadó kitért arra is, a néphagyomány szerint mit is „mondanak" a harangok. Például Kökösben a református kezdi: „Nin-csen pénz! Nin-csen pénz!" Erre az unitáriusoké válaszol mély hangján: „A bank-ban van! A bank-ban van!" Végül az ortodox harangcsengők sikítják: „Lop-juk el! Lop-juk el!" A harangoknak ipartörténeti, vallási, nemzetiségi és még politikai vonatkozásaik is vannak. Utóbbira példa a dálnoki iskolacsengő, melyet a két világháború között „a székelyföldi elnemzetlenített románoknak" küldtek ajándék gyanánt. Kisgyörgy Zoltán, aki id. Haszmann Pál ösztönzésére kezdte el kutatni a harangokat, egykor minden toronyba felmászott, sok helyen a galambpiszok alól tárta fel a mintákat, elmondta, sok háromszéki harang hirdeti feliratában: A villámokat szétoszlatom, a felhőket szétszaggatom, az élőket hívogatom, a holtakat elsiratom.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-02-16: Közélet - x:

A háromszékiek fele nyolcszáz lejnél kevesebbért dolgozik - Mózes László

Tavaly a háromszéki alkalmazottak közel húsz százaléka minimálbérért dolgozott, legtöbben 540—800 lej között kerestek, míg a befizetett társadalombiztosítási járulék alapján kiszámított legnagyobb jövedelem 89 445 lej volt.
2009-02-16: Közélet - x:

A hétvége hírei — Simó Erzsébet

Diszkriminált székelyföldi román vezetők nyílt levele
Két román civil szervezet, az ASTRA és a Kovászna és Hargita megyei románok Civil fóruma felkéri a kormányt és a parlamentet, hogy tiszta és félreérthetetlen törvényeket fogadjanak el, melyek megtiltják az olyan alkotmányellenes és diszkriminatív cselekedeteket, melyek e régióban jelen vannak. Traian Băsescu államfőnek címzett nyílt levelükben aggodalmuknak adnak hangot amiatt a ,,görcsös elszántság" miatt, mellyel a magyar vezetők különféle rendezvényekkel megpróbálják a magyarokat a román hatóságok ellen bujtogatni.