KézdivásárhelyAz ország legnagyobb autós rendezvénye

2024. szeptember 2., hétfő, Közélet

A hétvégén Románia legnagyobb szabású autós rendezvényének házigazdája volt Kézdivásárhely: a Table Japoneze (Japán Vasak) autós blog a céhes városban második alkalommal szervezte meg a japán autók találkozóját. A rendezvényre az előválogatás után 130 autó részvételével került sor.

  • Fotók: Bartos Lóránt
    Fotók: Bartos Lóránt

Japán autó és japán autó között is van különbség. A minőségre fektetve a hangsúlyt a mennyiséggel szemben – ahogy azt a szervező Tudor Triponescu a Háromszék érdeklődésére elmondta – a szervezők a benevező több száz gépkocsi közül végül 130 jármű részvételét hagyták jóvá.

Az egyszerű internetesblog-oldalból az immár harmadik alkalommal megszervezett Saisho Festté kinőtt ötlet mögött álló autós szakember – számos társával együtt – a japán autók igazi szerelmese, így ennek a szellemében zajlott a céhes városban ez a két nap is: érdekes konstrukciók, tuningolt gépek érkeztek az ország minden részéből, sőt, külföldről is, egyedi Lexusokra, Toyotákra, Subarukra, Mazdákra, Hondákra és az ázsiai autógyártás más különlegességeire lehetett rácsodálkozni.

 

 

A szervezők a támogatókra való tekintettel, valamint a „sokszínűség” jegyében beengedtek pár amerikai és európai autót is, így nem csoda, hogy a driftmezőny javát elsősorban a hátsókerék-meghajtású, szintén átépített BMW-k uralták. A folyamatosan vízzel locsolt pályán több japán gyártmányú autó sofőrje is bravúrozott. A Skat-Kart gokartpályájára a hétvégén összesen 45 autó mehetett fel időmérő versenyre, a járművek a kisautókra tervezett, roppant technikás pályán több kategóriában is bizonyíthattak.

Látnivaló ezenkívül is volt, a szenvedélyüknek hódoló tulajok pedig szívesen meséltek arról, hogy mi áll egy-egy autó mögött. Az ötletgazda maga is kifejtette: ez is sokat nyomott a latban, amikor a találkozót szervezték, arra törekedtek, hogy minden autó mögött legyen valami valami történet, technikai érdekesség.

 

 

„Mindenik autó egyedi a maga módján. Közönséges utcai gépkocsik részvételére is úgy bólintottunk rá, hogy legyen valami plusz ezekben, ne tucatautók legyenek. A találkozón megjelent autók között van, amelyből az országban csak egy példány létezik, mások világviszonylatban is ritkák. Jó pár olyan autó is van, amely csak a japán piacnak készült, máshol nem forgalmazták azokat. A tulajok pénzt, munkát és rengeteg törődést áldoztak rájuk, sokan gyakorlatilag egész életüket, ez egy különleges világ” – mondotta a szervező.

Jövő évben ismét Kézdivásárhely lesz a Saisho Fest otthona, de Tudor Triponescu nem tartja kizártnak, hogy egy tavaszvégi tematikus találkozót is tartanak, erre vélhetően 2025 májusában kerül sor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mi a véleménye az új sepsiszentgyörgyi biciklikölcsönző rendszerről?








eredmények
szavazatok száma 746
szavazógép
2024-09-02: Közélet - Böjte Ferenc:

Ünnep Olaszteleken

Ünnepi istentisztelet keretében köszöntötték tegnap az ötvenéves olasztelekieket, akik, mint minden évben, idén is a szeptember eleji falutalálkozó alkalmával gyűltek össze elbeszélgetni egymással, számba venni múlt és jövendő dolgait, életük fonalának szövevényeit.
2024-09-02: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Jó hely lehet-e Románia?

Némileg meglepő adatsorral rukkolt elő pénteken az Országos Statisztikai Intézet: 2022 után Románia a 2023-as évet is lakosságtöbblettel zárta. Magyarán, ha hinni lehet a hivatalos statisztikáknak, immár két éve nem fogy, hanem növekszik az országban élők száma.