Ezüstmedvét kapott a Varga Katalin

2009. február 17., kedd, Magazin

Minden előzetes várakozásra rácáfolva perui—spanyol koprodukciós film nyerte a berlini nemzetközi filmfesztivál, a Berlinale fődíját, az Aranymedvét szombat este. A Varga Katalin című brit—román—magyar koprodukció a kiemelkedő művészi teljesítményért járó Ezüstmedvét kapta.

A Tilda Swinton Oscar-díjas brit színésznő által vezetett nemzetközi zsűri Claudia Llosa perui rendező The Milk of Sorrow című filmjét részesítette a legnagyobb elismerésben. A dráma egy különös, öröklött betegségben szenvedő perui nő életét mutatja be, aki igyekszik leküzdeni saját félelmeit. A díjat az 59. Berlinalét lezáró impozáns ünnepségen Dieter Kosslick fesztiváligazgató adta át a fiatal perui rendezőnek. Kisebb meglepetést okozott a hétfős zsűri a második fődíjnak számító, a legjobb rendezőnek járó Ezüstmedve odaítélésével. A díjat ugyanis a fiatal és rendkívül tehetséges iráni Asghar Farhadi kapta az About Elly című filmjéért, amely a hagyományok hatalmát bemutatni kívánó társadalmi dráma.

A Berlinale hagyományainak megfelelően az Aranymedve mellett több Ezüstmedvét is kiosztottak. A nemzetközi zsűri Ezüstmedvével jutalmazta a brit Peter Strickland rendező Erdélyben játszódó, egy bosszú történetét bemutató, brit—román—magyar koprodukcióban készült, Varga Katalin című filmjét, mégpedig a kiemelkedő művészi teljesítményért. Ezen belül a zsűri a hangmérnöki munkát s ennek keretében Erdélyi Gábort és Székely Tamást részesítette elismerésben. Az Ezüstmedvét az egyik fő ,,illetékes", Erdélyi Gábor vette át.

Meglepetést okozott a zsűri a legjobb női, illetve férfi főszereplőnek járó Ezüstmedve odaítélésével is. A befutónak jósolt nagy sztárok helyett viszonylag ismeretlen színészek részesültek elismerésben. Így a legjobb női alakításért járó Ezüstmedvét Birgit Minichmayr, a Maren Ade által rendezett Alle Anderen című német versenyfilm főszereplője nyerte, míg a legjobb férfialakításért járó díjat Sotigiui Kouyate, a London River című algériai—francia—brit koprodukciós film Maliból származó szereplője vehette át. A legjobb forgatókönyvért járó Ezüstmedvével a zsűri az első filmes Oren Moverman által rendezett, a háború utáni traumákat feldolgozó, The Messenger című filmet jutalmazta.

A zsűri különdíjban — szintén Ezüstmedvében — részesítette az Alle Anderen című német, továbbá a Gigante című uruguayi—argentin—német koprodukciós filmet. Ugyancsak a zsűri különdíját kapta Andrzej Wajda, a többszörös Oscar-díjas, világhírű lengyel rendező Tatarak című filmjéért.

Az idei Berlinale a rekordok fesztiválja volt. A tíz nap alatt csaknem háromszázezer nézővel büszkélkedhetett, ami minden korábbi nézőszámot felülmúlt. S rekordot döntött a fesztivál abban is, hogy még soha ennyi világ-, illetve nemzetközi premier filmet nem mutattak be, mint most, mint ahogy a koprodukciós filmek száma is rekordot döntött.

PIETSCH LAJOS

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-17: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy a drága jó férj, szerető édesapa, nagytata, testvér, apatárs, keresztapa, sógor, após, rokon és jó barát,
ERŐS JÁNOS
életének 72., házasságának 43. évében 2009. február 15-én 21 órakor türelemmel viselt betegség után örökre megpihent.
Drága halottunk földi maradványait 2009. február 19-én, csütörtökön 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a berecki ravatalozóháztól a római katolikus temetőben.
Emléke legyen áldott, pihenése csendes.
A gyászoló család
7253874
2009-02-17: Magazin - x:

Az Ezüstmedvét ­kollektíven kaptuk

Kollektíven kaptuk a Varga Katalin című film hangtechnikai munkájáért a kiemelkedő művészi teljesítmény kategóriájában odaítélt Ezüstmedvét — hangsúlyozta vasárnap Erdélyi Gábor, aki a Berlinale előző esti ünnepi rendezvényén átvette a díjat.