Mi, hol, mikor?

2024. szeptember 3., kedd, Mi, hol, mikor?

25. Kovásznai Városnapok
Szeptember 2–8. között zajlanak a Kovásznai Városnapok. A mai program: 16–16.30-ig Ringató Erőss Jutkával a Városi Művelődési Házban. Szerdán: 18–18.40-ig klasszikusok mindenkinek: Geréb Erika (Csíkszereda) zongorakoncertje a Kovásznai Művelődési Központban; műsoron Haydn, Mozart, Beethoven, valamint klasszikus bécsi zeneszerzők művei.

  • Bodor János archív felvétele
    Bodor János archív felvétele

Zene

EVILÁGI CSALÁDI KONCERT. Varró Dani korszerű mondókái alapján a sepsiszentgyörgyi Kokojza terasza ad otthont szeptember 5-én, csütörtökön 18 órától az Akinek a kedve dalos című Evilági családi koncertnek. Előadják: Orbán Ferenc (ének, gitár), Gábor Szabolcs (szaxofon, furulya, klarinét), Gyergyai Szabolcs (basszusgitár), Balázs Zoltán m. v. (ütőhangszerek). A belépő adományjellegű, ajánlott ár: 20 lej felnőttnek, 10 lej gyermeknek.

 

Tánc

GÁLAMŰSOR KALLÓS ZOLTÁN EMLÉKÉRE. Szombaton 18 órától a székelyudvarhelyi városi sportcsarnokban tartják az Erdélyi Táncháztalálkozó gálaműsorát az Udvarhely Néptáncműhely és a Háromszék Táncszínház közös előadásában. Az előadás Kallós Zoltán egy fontos üzenetét szeretné tolmácsolni, felhíva a figyelmet az emberi élet mulandóságára, kiemelve annak fontosságát, hogy nem mindegy, mit hagyunk hátra a következő generációknak. A belépés díjtalan.

 

Mozi

MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi mai műsora: 16.30-tól Sirocco és a Szelek Királysága (magyarul beszélő), 16.45-től Egy cica 10 élete (románul beszélő), 18.15-től Alien: Romulus (magyarul beszélő), 18.30-tól Velünk véget ér (román feliratos), 20.30-tól A holló (magyarul beszélő), 21 órától Vészjelzés (román feliratos).

 

Hitvilág

ÖRÖKÖS SZENTSÉGIMÁDÁSI NAP. Ma van a sepsiszentgyörgyi Krisztus király-templom felszentelési évfordulója, örökös szentség­imádási napja. A szentség­imádási órák programja: 8 órától közös imaóra, 9 órától a Pro Vita Hominis, 10 órától Rózsafüzér-csoportok, 11 órától Ferences Világi Rend, 12 órától Hit és Fény, 13 órától Élet a Lélekben, 14 órától hittanos gyermekek, 15 órától Háló közösség, 16 órától Fokolár közösség, 17 órától közös imaóra, 18 órától ünnepi szentmise. Várnak szeretettel mindenkit, nem csupán a beosztás szerint.

TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermében.

ÉLET A LÉLEKBEN. Sepsiszentgyörgyön a Szent József-plébánián ma 18.45-től 21 óráig, a Krisztus Király-plébánián szerdán 19-től 21 óráig tartják az Élet a Lélekben plébániai imacsoportok találkozóját, melyet élőben közvetítenek az eletalalekben.ro honlap Élő adás menüpontjában; ugyanott a hangfelvétel vissza is hallgatható.

SZENT KALKUTTAI TERÉZ ANYÁRA EMLÉKEZNEK. Szeptember 5-én, csütörtökön 17 órától Szent Kalkuttai Teréz anya tiszteletére tartanak szentmisét a sepsiszentgyörgyi Fenyves utcai Mária Világ Királynője templomban, amelyre szeretettel hívnak és várnak mindenkit.

 

Képernyő

RTV1. Ma 15 órától: Vox Humana. 2022-ben fennállásának fél évszázadát ünnepelte a sepsiszentgyörgyi Vox Humana Kamarakórus. Tagjai a ’68-as megyésítéssel a városba került zenetanárok közül verbuválódtak, akik saját örömükre kezdtek el énekelni, képzett zenészekként pedig rövid idő alatt gazdag repertoárt alakítottak ki. Szilágyi Zsolt tenor kiváló szólóénekesi karrierje mellett vállalta a karvezetést. Tizenkét éve Szilágyi Zsolt karnagy betegsége miatt visszavonult, és fia, Herbert vette át a kar vezetését. Az idők során a kórustagok cserélődtek, a repertoár változott, ami viszont végig állandó maradt, az a megkérdőjelezhetetlenül magas művészi színvonal. ♦ Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő. Első ízben szervezte meg a Csíkszeredai Gyermekek Háza a Román Oktatási Minisztériummal és a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel együttműködésben a Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő országos szakaszát középiskolások számára. Riport a tavasszal Csíkszeredában tartott vetélkedőről. ♦ Rezonanciák. Az Egy igaz szerelem története Ada Kaleh szigetén, a cigarettagyárban, a lassú elárasztás idején és Az alagút két kollaboratív alkotás, amely a Tranzit Alapítvány által kigondolt és megvalósított Rezonanciák//Transzna­cionális együttműködések a kortárs zenében projekt keretében jött létre.

 

Várfesztivál Nagyajtán

A nagyajtai Jurta Egyesület harmadik alkalommal szervezi meg a Várfesztivált szeptember 6–8. között Nagyajtán a 15. században épült unitárius vártemplom udvarán. A Jurta Egyesület húsz éve a helyi és regionális közösséget igyekszik gyerek- és ifjúsági tevékenységekkel színesíteni-gazdagítani. Fő céljának tekinti, hogy a különböző rendezvények által a fiatalok és gyermekek mindennapjaiba világi és szakrális értékeink köré közösségi életformát teremtsen. A fesztivál széles skálán mozgó programkínálata tartalmazza a zene, a képzőművészet, a népművészet ágazatait. Célcsoportját tekintve a gyerekektől egészen a felnőtt korosztályig terjed ki. A péntek délutántól kezdődő, vasárnap délig tartó programban szerepelnek zenei együttesek előadásai a várszínpadon, néptánc­előadások, kézművesvásár, és a látogatók változatos gyerekfoglalkozásokon is részt vehetnek. A Várfesztiválra a belépés ingyenes.

 

Röviden

VÍZELZÁRÁS. Csatlakozási munkálatok miatt  szeptember 4-én, szerdán 9 és 12 óra között Sepsiszentgyörgyön a Kovászna Megyei Vámhivatalnál, a Lukoil benzinkútnál, a Semoflexnél, a Sepsi OSK Stadionnál, valamint a Román Autófelügyelet megyei kirendeltségénél szünetel az ivóvízellátás.

LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. vidéki lomtalanítási akciója során régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékot, ruhaneműt szállítanak el ma Bardocon és Erdőfülében, szerdán Székelyszáldoboson és Olaszteleken. Honlap: tega.ro.

HUMORPINCE ÉS CSEREBERE KLUB. A gyűjtőket szerdán 16 órától a Cserebere Klubba, a humorkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat 18 órától a Humorpincébe várják a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban.
A SZÍVBETEGEK SEPSISZENTGYÖRGYI EGYESÜLETE találkozót tart szeptember 5-én, csütörtökön 17 órától a Gyermekjogvédelem épületében.

MEGHALLGATÁS. Ráduly István kormánymegbízott szeptember 5-én a baróti városházán tart meghallgatást. Jelentkezni a 0267 315 444-es telefonszámon lehet.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Benedek Elek utcai 30-as Farmacom (telefon: 0367 407 568) teljesít éjszakai szolgálatot. Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.

 

Zsibvásár a rétyi keresztútnál

Szeptember 7-én 8 órától szeptember 8-án 16 óráig a rétyi keresztútnál megtartják a kilencedik zsibvásárt. A Zsibvásár a rétyi keresztútnál egy rendhagyó esemény, amelynek különlegessége a vásári és kulturális közeg egyesülésében rejlik. Ez egy bolhapiac, vagyis a feleslegessé vált használt cikkekre szakosodott, elsősorban magánemberek közötti árucserére szolgáló piac.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 209
szavazógép
2024-09-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2024-09-03: Sport - Tibodi Ferenc:

Ördög a németeknél, Tompa az osztrákoknál versenyzett (Motokrossz)

Remek hétvégén vannak túl a háromszéki motokrosszosok: az ozsdolai Ördög Zoltán az ötödik helyen zárta a német ADAC-sorozat legutóbbi futamát, a sepsiszentgyörgyi Tompa Krisztián pedig a kilencedik helyen fejezte be az osztrák pontvadászat hatodik fordulóját. Versenyzőink közül előbbi pihen a hétvégén, utóbbi viszont várhatóan ott lesz a Balkán-bajnokság korteni (Bulgária), negyedik állomásán.