Gazda Klára nyolcvanévesAzt tette, ami belülről jött

2024. szeptember 10., kedd, Közélet

Mindig azzal foglalkozott, ami belülről jött, és úgy, ahogy arra adott időben lehetőség volt – mondta szerényen Gazda Klára a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban tartott pénteki szűk körű ünnepségen, ahol nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték a néprajzkutatót, nyugalmazott muzeológust, egyetemi tanárt.

  • Szakmabeliek és tisztelői köszöntötték Gazda Klárát. Albert Levente felvétele
    Szakmabeliek és tisztelői köszöntötték Gazda Klárát. Albert Levente felvétele

Az ünnepeltet néprajzkutatók, a Székely Nemzeti Múzeum (SzNM) munkaközössége, egykori egyetemi tanártársai, tanítványai, barátai és tisztelői körében köszöntötte Vargha Mihály, az intézmény igazgatója. Kiemelte: a múzeum több évtizedig működő néprajzi alapkiállításának rendkívülisége –  gazdagsága mellett – abban állt, hogy Gazda Klára bemutatta a magyar, román és szász népi kultúra hasonlóságait és különbözőségeit. Gazda Klára szakmai életrajzát Tötszegi Tekla, a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeum aligazgatója ismertette, aki hangsúlyozta, egykori tanárának kutatásai, munkái nagyon sok fiatal néprajzkutatónak szolgáltak alapforrásként. Gazda Klára mindig a jót, az abszolút értéket követte – mondotta. (Székely Ferenc Gazda Klárával készített életútinterjúját, szakmai pályafutása főbb állomásai­nak ismertetésével lapunk augusztus 4-i számában közöltük – szerk. megj.)

Szabó Árpád Töhötöm, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Néprajz és Antropológia Tanszékének vezetője személyes hangvételű, az egykori tanítvány tiszteletét közvetítő köszöntőjét Szőcsné Gazda Enikő olvasta fel, a Kriza János Néprajzi Társaság (KJNT) nevében, az objektív okok miatt távolmaradó Jakab-Albert Zsolt elnök helyett Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi tanár méltatta az ünnepeltet. Utóbbi kiemelte, Gazda Klára nem csak a KJNT alapításánál végzett jelentős munkát, szakmai tudása hitelt adott a társaság által rendezett konferenciáknak, szervezte a kiállításokat, egyetemi tanárként és azon kívül is szaktudással látta el a fiatal néprajzos nemzedéket. Pozsony Ferenc szerint a BBTE néprajzos képzése és a Kriza János Néprajzi Társaság is másként alakult volna Gazda Klára nélkül, tudása mellett szerénysége, bölcs humora és segítőkészsége mindkettőt előre vitte.

A virágcsokrok átadása előtt az ünnepelt megköszönte a számára szervezett ünnepséget és egyfajta summázásként azt mondta, a munkát tisztelni kell, ő is csak ennyit tett és azt csinálta, amit belülről érzett és úgy, ahogy lehetett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 95
szavazógép
2024-09-10: Közélet - Hecser László:

Élményt adott a Várfesztivál (Zene, dal és értelmes szó)

Az alacsony gyalogkapun fejet hajtva kell belépnünk, pár pillanattal később, amikor tekintetünket megemeljük, már kézművesek kínálatát csodálhatjuk meg. Szépérzékkel bőven megáldott erdővidéki asszonyok és lányok ezernyi apró csecsebecséje közül van, mit válogatni. Közelükben kisebb gyerekek számára alakítottak ki játszósarkot, és az egyik jurtában is ők ügyeskednek. A színpadnál a technikusok készülnek a délutáni és esti koncertekre, a bástyák kis termei a szellemi szórakozásra vágyók számára vannak fenntartva. A gyönyörűen felújított templomnak szintén központi szerep jut: zenének, dalnak és értelmes szónak nyújt otthont. A nagyajtai Várfesztivál programja – immár harmadik éve – az igényes közönség számára tud igazán csalogató lenni. Az ősi falak által határolt udvarra betérő számára otthonosnak, természetesnek hat, ami bent történik.
2024-09-10: Közélet - Bedő Zoltán:

Díszpolgári címet adományoztak (Falunap Árkoson)

Sporteseményekkel és néptánccal tarkított, kórusművekkel, tér-, film- és rockzenével, valamint az Illés és a Fonográf együttes dalaival fűszerezett, minden korosztályt megszólító gazdag programmal örvendeztette meg Árkos község önkormányzata a település apraját-nagyját szombaton, a sportközpontban megrendezett falunapon.