Moldvai magyar oktatásGyarapodva, új lendülettel kezdték a tanévet

2024. szeptember 12., csütörtök, Közélet

Az egyhetes lábnyiki pedagógusi képzőtábort követően hétfőn a marzsinéni (Mărgineni) Pietrelcinai Szent Pio tiszteletére szentelt templomban Andrei atya által celebrált magyar nyelvű misével nyitotta meg az idei tanévet a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ). A közel kétezres létszámú moldvai magyar oktatási hálózat idén az eddiginél több pedagógussal kezd, mert egyre népszerűbb az óvoda utáni napközis program.

  • A Bákói Magyar Házba gyűlt össze a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének munkaközössége az új tanév kezdetén. Fotó: Facebook /  Moldvai Csángómagyarok Szövetsége
    A Bákói Magyar Házba gyűlt össze a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének munkaközössége az új tanév kezdetén. Fotó: Facebook / Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

Bővült az óvodai csoportok száma, a szülők egyre inkább  választják a napközis programot, ami nagyon megfelelő számukra, mert az MCSMSZ autójával  délben elhozzák a gyermekeket az állami óvodából, ebédelnek, és délutánig képzett oktató foglalkozik velük – hangsúlyozza Hegyeli Attila. Az MCSMSZ oktatási felelőse lapunk megkeresésére elmondta, az eddigi legnagyobb létszámmal tudják működtetni a magyar oktatási programot, a tanárokkal, hagyományőrzőkkel, zenetanárokkal, az egyesület adminisztrációs személyzetével együtt százhatvanan dolgoznak az MCSMSZ-nél, az oktatás kiemelt helyen szerepel. Sok oktatási helyszínt felújítottak, Csíkfaluban először indult óvodai csoport, a leégett trunki épület felépítésére gyűjtést kezdtek, jelenleg az állami iskola épületében tartják a délutáni magyar órákat.

A moldvai magyar oktatási rendszerben jegyzett közel ezerkilencszáz gyermek, óvodások és iskolások számára a megkezdett tanévben a legnagyobb kihívás, hogy azok a diákok, akik megismerkedtek  anyanyelvükkel, folytassák tanulmányaikat továbbra is magyar nyelven.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 203
szavazógép
2024-09-12: Világfigyelő - :

Szigorítják a Nagy-Britanniába utazást

Jövő tavasztól elektronikus belépési engedélyt kell kiváltaniuk azoknak a beutazóknak, köztük az európai uniós állampolgároknak, akik jelenleg vízum nélkül utazhatnak Nagy-Britanniába – közölte kedden a brit belügyminisztérium. Ez a kötelezettség nem vonatkozik a letelepedési engedéllyel Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárokra.
2024-09-12: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Vásárral, kürtőskaláccsal csalogatnak a főtérre

Október első hétvégéjén szervezik idén is Sepsiszentgyörgy főterén az Őszi vásárt és a Kürtőskalács-fesztivált.