Vásárral, kürtőskaláccsal csalogatnak a főtérre

2024. szeptember 12., csütörtök, Közélet

Október első hétvégéjén szervezik idén is Sepsiszentgyörgy főterén az Őszi vásárt és a Kürtőskalács-fesztivált.

  • Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája
    Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

A többéves hagyománnyal rendelkező, népszerű rendezvények a kezdeményezők szerint kiegészítik, erősítik egymást, és minden korosztálynak kínálnak majd érdekes programokat.

Az Őszi vásárt még 2011-ben kezdeményezte a megyeszékhely önkormányzata az 550 éve város Sepsiszentgyörgy rendezvénysorozat részeként, míg a Kürtőskalács-fesztivált néhány évvel később, 2017-ben indította útjára a megyei tanács – idézte fel Ambrus Fruzsina alpolgármester, aki úgy véli, a hangulatos, gazdag programokban bővelkedő rendezvények ezúttal is sok látogatót vonzanak majd. Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke szerint a közkedvelt őszi események erősítik egymást, ugyanakkor mindkettő középpontjában a székelyföldi értékek állnak, a hagyományos termékeket, valamint a székely gasztronómiát népszerűsítik évek óta.

A szervezők ismertették: október 4–6. között gazdag kézművesvásárral, kulturális és családi programokkal is várják az érdeklődőket Sepsiszentgyörgy főterére. Itt mutatkoznak be a székelyföldi kürtőskalács-készítők, akik térségünk kedvelt édességének elkészítésével versenyezhetnek majd a 2024-es év kürtőskalácsa címért. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 200
szavazógép
2024-09-12: Közélet - Fekete Réka:

Gyarapodva, új lendülettel kezdték a tanévet (Moldvai magyar oktatás)

Az egyhetes lábnyiki pedagógusi képzőtábort követően hétfőn a marzsinéni (Mărgineni) Pietrelcinai Szent Pio tiszteletére szentelt templomban Andrei atya által celebrált magyar nyelvű misével nyitotta meg az idei tanévet a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ). A közel kétezres létszámú moldvai magyar oktatási hálózat idén az eddiginél több pedagógussal kezd, mert egyre népszerűbb az óvoda utáni napközis program.
2024-09-12: Közélet - Bodor János:

Őszi medvegombaszezon Kommandón

Az ősz beköszöntével Kommandón megkezdődött az ízletes vargánya, más néven medvegomba gyűjtési szezonja. A faluban egy Bákó megyei cég vásárolja fel a gombát két megbízott által. Az ár napról napra változik, függ a gomba minőségétől és frissességétől. A jobb minőségű, sértetlen gombákért a felvásárlók akár a magasabb összeget is megadják. Eddig az első osztályú gomba legnagyobb ára 70 lej volt kilogrammonként, 20 lej volt a legkisebb összeg, amelyet egy kiló vargányáért adtak.