Görög tragédia a Báthory-legendából

2009. február 18., szerda, Magazin

Görög sorstragédiaként dolgozta fel Báthory Erzsébet véres legendáját Julie Delpy francia színésznő és filmrendező. A The Countess (A grófnő) című filmet a berlini filmfesztiválon mutatták be.

A XVII. században élt özvegy nemes asszony története, akinek kezéhez a közhiedelem szerint fiatal lányok százainak vére tapadt, számos film témájául szolgált. Legutóbb Juraj Jakubisko tavaly bemutatott, Báthory című produkciója választotta főhőséül, ám a szlovák rendező egy összeesküvés számlájára írta a szörnyű vérvádat, és rehabilitálta a grófnőt. ,,Úgy véltem, a figurája jobb témája egy drámának, mintsem egy horrorfilmnek. Úgy akartam megcsinálni, mint egy görög tragédiát: megszállottsággal és szerelemmel, elhagyatottsággal és árulással" — vázolta fel elképzelését Delpy a vetítés után tartott sajtókonferencián. A Három szín: Fehér és a Mielőtt lemegy a nap sztárja hét évig dolgozott a francia—német koprodukció forgatókönyvén. A 94 perces film, melyet dél-németországi kastélyokban és templomokban forgattak, Báthory grófnő kétségbeesett küzdelmét vizsgálja, amellyel megpróbálja visszaszerezni fiatal szerelme, Thurzó István (Daniel Buelhl) vonzalmát. ,,Folklórunkban nagyon is jelen van, mint a gonosz királynő a Hófehérkében... Rengeteg írót inspirált a történelem folyamán a nő sötét oldalának megtestesítőjeként" — magyarázta Delpy, hogy a négyszáz éves Báthory-legenda miért foglalkoztatja még mindig a közönséget. Mint mondta, elfogadja, hogy a nőknek lehet sötét oldala, ez azonban az egyéntől függ, nem a nemtől. Hozzátette: a film nem csupán az örök fiatalság utáni vágyat idézi meg. ,,Számomra ez inkább a haldoklásról, hanyatlásról, rothadásról szól. Szerintem az öregedéstől való félelem egyúttal a haláltól való félelem, ami bennem is megvan, és nagyon hétköznapi érzés" — jelentette ki a 39 éves színésznő.

A grófnőt maga Delpy alakítja, míg oldalán olyan neves színészek tűnnek fel, mint William Hurt vagy a 4 hónap, 3 hét, 2 nap főszereplője, a román Anamaria Marinca.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-18: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
PÁLL GIZELLA
2009. február 8-án életének 72. évében elhunyt.
Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2009. február 19-én, csütörtökön 14 órakor a baróti temetőben a református vallás szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra.
Részvétfogadás 2009. február 18-án, szerdán 15—17 óráig és a temetés napján 13—14 óráig.
Hozzátartozói
4217455
2009-02-18: Magazin - x:

Ajtai Abod Mihály (Mementó) — Kisgyörgy Zoltán

Kósa Bálint fametszete, Olasztelek
1704-ben, 305 esztendővel ezelőtt látta meg a napvilágot az erdővidéki Szárazajtán minden idők egyik legkiválóbb nagyenyedi professzora. Tanulmányait Marosvásárhelyen, Nagyenyeden és Szászvárosban végezte.