MementóAjtai Abod Mihály — Kisgyörgy Zoltán

2009. február 18., szerda, Magazin

Kósa Bálint fametszete, Olasztelek

1704-ben, 305 esztendővel ezelőtt látta meg a napvilágot az erdővidéki Szárazajtán minden idők egyik legkiválóbb nagyenyedi professzora. Tanulmányait Marosvásárhelyen, Nagyenyeden és Szászvárosban végezte.

Református tanár és lelkész volt. Előbb nevelősködött, majd előadásokat hallgatott az odera-frankfurti és a franekeri egyetemen. 1735-ben lett Árva Bethlen Kata udvari papja. Két év múlva már a Nagyenyedi Kollégium tanára, ahol nagy tudású professzorként történelmet, régiségtant és keleti nyelveket oktatott. Latinnyelv-könyvét széles körben használták az akkori erdélyi iskolákban. Halotti beszédei 1732 és 1774 között jelentek meg nyomtatásban. 1776-ban hunyt el Nagyenyeden. Sajnos, a szárazajtai Abod család leányágon maradt, és kihalt. 1990-ben a település nyolcosztályos iskolája felvette a jeles személyiség nevét. Emléktáblája az impozáns épület homlokfalán látható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-18: Magazin - x:

Görög tragédia a Báthory-legendából

Görög sorstragédiaként dolgozta fel Báthory Erzsébet véres legendáját Julie Delpy francia színésznő és filmrendező. A The Countess (A grófnő) című filmet a berlini filmfesztiválon mutatták be.
2009-02-18: Magazin - x:

Vajon ki az igazi apa?

DNS-vizsgálat dönti majd el, valóban egy 13 éves fiú-e az apja annak az újszülött kislánynak, akit néhány napja hozott világra 15 éves brit édesanyja, vagy egy másik kamasz, aki szintén a gyermek apjának vallja magát.