A város gombái 23.Szeptemberi különlegességek

2024. szeptember 19., csütörtök, Család

Sepsiszentgyörgy területén szép számban akad ritka, természetvédelmi értékkel bíró gomba. A csoportos csiperke és a homoki szömörcsög után most ismerjünk meg még egy karcsú és büszke tartású gombát, mely beválhatna akár zászlóshajónak is.

  • Őzlábgalóca. A szerző felvétele
    Őzlábgalóca. A szerző felvétele

Őzlábgalóca

(Saproamanita vittadinii)

Egységesen fehéres színezetű, elég nagy termetű gomba. Durván pikkelyes, száraz időben felrepedező kalapjának átmérője elérheti akár a 15–20 cm-t is. Lemezei szabadon állóak, szélesek, élük hullámos. A tönk aránylag hosszú, hengeres, bocskora nincs, alja rendszerint kihegyesedő, a fejlett hártyás gallér alatt övszerű pikkelyek díszítik. Fehér húsa a galócákra nem jellemzően kemény, szálas. Nem kukacosodik, fogásra kissé sárgul, íze és szaga nem jellegzetes, az idősebb példányoknál kissé kellemetlen.

Ahogy magyar neve mutatja, valamint a fenti leírásból is kitűnik, nem egy tipikus galóca. Van benne valami a Macrolepiota nemzetség (nagy termetű őzlábgombák) karcsúságából, büszke tartásából is. Sepsiszentgyörgyön nem ritka, amióta figyelem, minden évben legalább egyik városi termőhelyén megjelent. Sajnos, élőhelyei nagyon szem előtt vannak: óvodaudvar, játszótér, bevásárlóközpont közvetlen közelében, és elővigyázatosságból (habár nem mérgező!) vagy egyéb okokból termőtesteit rendszerint még zsenge korukban leszakítják, letapossák.

Ehető, azonban ritka, értékes gomba, ha megtalálnánk, hagyjuk a termőhelyén! Magyarországon védett faj (természetvédelmi értékét 5000 forintra becsülik), Romániában is szerepel a gombák vörös listáján, tehát veszélyeztett, de törvény még nem védi, mint ahogy egyetlen gombafajt sem. Székelyföldi előfordulásáról nem találtam korábbi közlést.

A legtöbb galócától eltérően nem mikorrhizás faj, hanem korhadékbontó, vagyis nincs szüksége fapartnerre. Rendszertani helye is sokáig vitatott volt (vagy még most is az?). Nemrég, 2016-ban helyezték át a Saproamanita génuszba.

Nagyra növő, látványos, viszonylag jól felismerhető faj, ezért igen alkalmas lenne „zászlóshajó” fajnak (flagship species), vagyis olyan gombának, amely a természetvédelemre irányítja a közvélemény és a média figyelmét.

Farkas János

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 287
szavazógép
2024-09-19: Család - :

Betegbiztonság a kórházakban

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a kórházban fekvő páciensnek a pontos diagnózison túl tudnia kell, hogy mi fog történni vele.
2024-09-19: Család - :

Gyermekeink