Betegbiztonság a kórházakban

2024. szeptember 19., csütörtök, Család

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a kórházban fekvő páciensnek a pontos diagnózison túl tudnia kell, hogy mi fog történni vele.

  • Fotó: pixabay.com
    Fotó: pixabay.com

Az országos egészségügyi minőségirányítási hatóság által a betegbiztonság világnapján, kedden szervezett eseményen részt vevő miniszter rámutatott, nem csupán a pácienssel, de annak családjával is pontosan meg kell beszélni, hogy kórházban tartózkodása során mi vár a betegre. „Ezek azok a dolgok, amelyek hozzájárulnak a betegbiztonság növeléséhez” – szögezte le Rafila, aki szerint a betegbiztonságnak, illetve a betegek kényelmének fő prioritásnak kellene lennie az orvosi hivatás gyakorlása, valamint az egészségügyi intézmények igazgatása közben.

Rafila kifejtette: a betegbiztonság összetett jelenség, a tárcára pedig legalább két fontos dolog hárul, az egyik a szükséges infrastrukturális beruházások biztosítása, a másik pedig a fertőzések ellenőrzés alatt tartása a kórházakban.

A tárcavezető rámutatott még, hogy a romániai egészségügyi rendszer egy másik nagy problémája az alkalmazottak személyzethiányból fakadó túlterheltsége. A személyzet létszámára vonatkozó előírások a különböző kórházi osztályokon már elavultak, nem felelnek meg a jelen követelményeinek, emiatt az egészségügyi tárca ezen standardok módosításán dolgozik. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2024-09-19: Történelmünk - :

„Jöjjetek mindnyájan, hívogatlak!” (Fejezetek a tancsi református templom történetéből)

„Mi lassan elmegyünk a minden földiek útján… De Ti, akik a völgyet betöltő szép harangok hangját meghallgatjátok, és szót fogadtok, mert a nagy harangra az van írva: »Jöjjetek mindnyájan, hívogatlak!«, és betértek ebbe a szent házba, gondoljatok reánk! Mert valakik tusakodtak, imádkoztak, harcoltak és küzdöttek, hogy legyen szép az Isten háza. És meghallgatott bennünket az Úr!” – írta néhai Sallak János református lelkipásztor a Jánó Mihállyal és Kun Lászlóval közösen jegyzett, 1994-ben Sepsiszentgyörgyön megjelent Tancs művelődéstörténete című könyvecske előszavában. Idézi lánya, Mihály Judit is a Jánó Mihály szerkesztésében idén a baróti Tortoma Kiadónál megjelent „Jöjjetek mindnyájan, hívogatlak!” – Tancsi breviárium című könyv előszavában. A kötet a mezőségi településnek, templomának és lakóinak állít emléket több, Tancshoz kötődő szerző tollából. Közülük a negyvenkét éven át a településen szolgált Sallak János lelkész művészettörténész unokája, Horváth Zsuzsa „Jöjjetek mindnyájan, hívogatlak!” – Fejezetek a tancsi református templom történetéből című tanulmányából közlünk részleteket, a lábjegyzetek elhagyásával. A könyv kapható a baróti Tortoma, a sepsiszentgyörgyi LibriM könyvesboltban, valamint a marosvásárhelyi, szászrégeni és gyergyószentmiklósi Kobak üzletekben.
2024-09-19: Család - :

Szeptemberi különlegességek (A város gombái 23.)

Sepsiszentgyörgy területén szép számban akad ritka, természetvédelmi értékkel bíró gomba. A csoportos csiperke és a homoki szömörcsög után most ismerjünk meg még egy karcsú és büszke tartású gombát, mely beválhatna akár zászlóshajónak is.