Az állatok is terveznek

2009. február 18., szerda, Magazin

Úgy tűnik, az ember számos képességével nincs egyedül — például azzal, hogy jövőjét megtervezi. Edward A. Wasserman, az Iowai Egyetem kutatója szerint az emberek jobban teszik, ha kissé kordában tartják az egójukat.

Wassermann, a kísérleti pszichológia professzora az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetségének közgyűlésén Chicagóban beszélt arról, a galambok és a páviánok is képesek az emberhez hasonlóan megmondani, hogy mely képek ábrázoltak hasonló tárgyakat, például háromszögeket vagy pontokat, és melyek különbözőeket. Az utóbbi húsz évben forradalmi változások történtek az állatok megértésében — tette hozzá Nicola S. Clayton, a Cambridge-i Egyetem professzora. Az állatok nem csak használják az eszközöket, arra is van bizonyíték, hogy egyesek félretesznek eszközöket a jövőre. ,,Az előre tervezés kizárólag emberi tulajdonságnak számított eddig. Most már tudjuk, hogy ez nem helytálló" — idézte Claytont a Yahoo internetes portál. Példaként említette, hogy varjak táplálékot rejtettek el a következő napra, és még meg is védték attól, hogy valaki más ellopja. A varjak intelligenciáját támasztotta alá Alex Kacelnik is, az Oxfordi Egyetem viselkedésökológia-professzora. Szerinte a madárvilág ,,eszközhasználó mestere" az új-kaledóniai varjú. Ezek a madarak nem csak használnak eszközöket, ők maguk elkészítik azokat — elhajlítanak egy drótot, hogy így halásszanak ki táplálékot elérhetetlen helyekről.

Jessica Cantlon, a Duke Egyetem kutatója úgy véli, a ,,számérzék" a főemlősök közös vonása. Elizabeth Brannonnal együtt azt vizsgálta, hogyan gondolkodnak a számokról a nyelv alkalmazása nélkül a felnőtt emberek, a csecsemők, valamint a lemúrok és majmok. Miután ugyanannyi tárgyat tartalmazó különböző csoportokat látnak többször egymás után, a csecsemők észreveszik, ha a tárgyak száma megváltozik — a makákók úgyszintén. A főiskolai hallgatók és a makákók nagyjából egyforma pontossággal képesek megbecsülni a halmazok tartalmát anélkül, hogy megszámolnák. A kutatók most épp azon dolgoznak, hogy kiderítsék, képesek-e a majmok felfogni a nulla fogalmát.

Wassermann szerint néhány ember biztos, kényelmetlenül érzi majd magát, ahogy az újabb tanulmányok egyre több hasonlóságot fedeznek fel az ember és az állat mentális képességei között. ,,Az a cél, hogy megtudjuk, mennyire általános a gondolkodás képessége az állatvilágban" — mondta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-18: Magazin - x:

Legyalogolt imák

Legyalogolt imáknak tartja egy német kutató a híres perui Nazca-vonalakat. A titokzatos ábrák, a geoglifák a Limától 400 kilométerre délre található Nazca-sivatagban láthatók. Az állat- és emberábrázolások, növények, geometrikus minták Kr. e. 400 és Kr. u. 650 között, azonos módon készültek: a talajról lekaparták a felszíni vörös kavicsréteget, hogy feltáruljon az alatta fekvő halványsárga kőzet.
2009-02-18: Magazin - x:

Lego lesz a Disney-figurákból

Disney-figurák is benépesítik a Lego világát a jövőben, a dán játékgyártó cég hétfőn hozta nyilvánosságra az amerikai Disney-Pixar stúdióval kötött megállapodását a rajzfilmhősök gyártásáról. Információk szerint többéves megállapodásról van szó, amely 2010-ben lép életbe, a szerződés pontos időtartama és az ár azonban nem ismert.