Csőtörések KézdivásárhelyenMegadják magukat a leágazó vezetékek

2024. szeptember 20., péntek, Közélet

Némi „szélcsendet” követően ismét megszaporodtak a csőtörések Kézdivásárhelyen. Ritka az a hét, hogy valahol ne adnák meg magukat a csövek, és mint kiderült, ezek kivétel nélkül a régi leágazások.

  • Legutóbb a Szabadság és az Új utca sarkán volt csőtörés. A szerző felvétele
    Legutóbb a Szabadság és az Új utca sarkán volt csőtörés. A szerző felvétele

Legutóbb a Szabadság és az Új utca sarkán, pár nappal azelőtt szintén a Szabadság utcában szakadt el a vezeték és szünetelt emiatt az ivóvíz-szolgáltatás a céhes város érintett tömbházaiban. A vezetékek, amelyek mostanság elszakadnak, mind a fővezetékről ágaznak le, szaknyelven lekötővezetékeknek nevezik azokat, a meghibásodás mögött pedig az áll, hogy eltelt fölöttük az idő.

Szilveszter Szabolcs, Kézdivásárhely alpolgármestere kifejtette: általában összefüggés van a csőtörés és a között, hogy a víztartályoknál lévő pumpák áram nélkül maradnak: a generátorok bekapcsolása mintegy fél percet vesz igénybe, a csökkenő, majd ismét növekvő nyomás hatására adják meg magukat a legtöbb esetben elvékonyodott falu, rozsdás csövek. „Más megoldás nincs, mint a cseréjük. Így, miután a Kert és a Luther Márton utcában a kivitelező végez a vízhálózat korszerűsítésével és bővítésével, az 1918. december 1. utcában kerül sor teljes vezetékcserére. Ott ugyanis a csövek a tömbházak alagsorában találhatóak, s ha valami gond lesz, mindent elönt a víz. Emellett jövő évben a Gyár negyedben tervezünk jó pár helyen vezetékcserét” – mondotta. Hozzáfűzte: sajnos, most a Szabadság utca került olyan állapotba, mint a korábbi években a Csernátoni út vagy a Bethlen Gábor utca, de kiemelten fogják kezelni ezt a városrészt.

Az alpolgármester szerint nem elegendő csak egy kis szakaszon kicserélni a vezetékeket, erre példaként a Petőfi Sándor-iskolánál történt meghibásodást hozta fel, ahol 12 méteren ki kellett cseréljék a vezetéket, miután kiderült, hogy a bilincseléssel megjavított rész mellett azonnal el is szakadt az elöregedett cső.

Pap Lajos, a Közüzemek Rt. kézdivásárhelyi kirendeltségének vezetője hozzátette: a gyakori csőtörésekben érintettek a Hóvirág, az Új, az 1918. december 1., a Fecske, az Óvoda utca – innen jönnek a panaszok, teljesen jogosan. „Miért van baj? Mert ezek a csövek 30 éves élettartamra voltak készítve, legtöbbjük pedig elmúlt 50 is. Nincs más megoldás, cserélni kell, mert hanem ugyanígy ásunk ötméterenként” – összegezte Pap Lajos az elmúlt hetek tapasztalatát.

„Tudjuk, a lakókat nem érdekli, hogy a hálózat mikori, hogy a vezetékeknek ki a tulajdonosa, hogy hétvégén dolgozunk vagy sem: ők azt várják el, ha fizetnek, akkor jó szolgáltatást nyújtsunk. Száz százalékban egyetértünk velük. Úgy gondoljuk, hogy Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala is partner lesz abban, hogy közös erővel cseréljük a vezetékeket, bármennyire is szűk esztendő elé nézzünk: ezt meg kell oldani, hiszen egy olyan környékről beszélünk, ahol nagyon sok lakót érint a szolgáltatás kiesése. Kézdivásárhelyen jelenleg ez kell hogy a legfontosabb munkálat legyen” – mondotta Kozsokár Attila igazgató.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2024-09-20: Máról holnapra - Farkas Réka:

Sok hűhó szinte semmiért

Így is nevezhetnénk azt a ricsajt, amely az új Európai Bizottság összeállítását kísérte. Ursula von der Leyen elnöknek komoly kompromisszumok árán sikerült összetákolnia az új testületet, mellyel a hivatalos nyilatkozatokban mindenki nagyon elégedett, a háttérben azonban senki nem érzi úgy, hogy országa súlyának, jelentőségének megfelelő tisztséget nyert volna el, vagy ha mégis, akkor egy másik állam képviselője miatt orrol.
2024-09-20: Jegyzet - Kuti János:

Szép, csúnya, okos buta vagy régész? (Kármentő)

Államfőnk, Iohannis, mivel közeledik elnöksége vége, szeretett volna NATO-főtitkár vagy valami egyéb fő korifeus lenni az Európai Unióban. De lám, már az Európai Bizottság alelnöki tisztségeit is szétosztották, és sem azt, de még egy biztosi posztot sem kapott. (Lehet, hogy nagyobb esélye lett volna, ha azt nyilatkozza magáról, hogy nő, mert a biztosi posztok tetemes részét, 27-ből 11-et nőknek adtak.)