Sportnapok, 2024A mozgás ünnepe Sepsiszentgyörgyön

2024. szeptember 23., hétfő, Sport

Ismét a sport, a mozgás és az egészséges életmód került középpontba Sepsiszentgyörgyön, ahol péntektől vasárnapig tizenhatodik alkalommal tartották meg a rendkívül népszerű Sportnapokat. Az esemény szervezői egy év kihagyás után újra mozgásba hozták a megyeszékhelyieket, az elmúlt három nap színes programkínálatában mindenki megtalálhatta azt a mozgásformát, amely a legnagyobb örömet okozta, emellett az érdeklődők új sportágakkal is megismerkedhettek, az esti kerékpározás és futás pedig tömegeket vonzott.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A Sportnapok előző, 2022-es kiírása óta összesen 728 nap telt el, így a mozgásra és sportolásra éhes megyeszékhelyiek tömegei lepték el Sepsiszentgyörgy központját, valamint a rendezvény helyszínéül szolgáló sportbázisokat, utcákat és tereket. A pénteki hivatalos megnyitót megelőzően már zajlottak az események: többek között sor került A legsportosabb osztály vetélkedőre, jégkorong-, kosárlabda- és kézilabdatornákra, valamint a helyi pedagógusok is összemérték erejüket egy labdarúgókupán. Délután öt órakor Révész Máriusz, a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkára, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Nemes Áron, a Sportnapok fő szervezője és Incze Kriszta olimpikon birkózó köszöntőszavai után egy év kihagyást követően hivatalosan is elrajtolt a Sportnapok tizenhatodik kiírása. Az olimpiai tiszteletfutást az Olimpiai színek stafétája követte, amely az óvodásoknál Lufy Márton és Ágoston Fanny, az I–II. osztályosoknál Voiculescu Olivér és Luka Petra, a III–IV. osztályosoknál Baki-Jákó Apor és Dániel Móka Kata, az V–VI. osztályosoknál Sándor Csaba és Szakács Júlia, a VII–VIII. osztályosoknál Szeibert Zakariás és Bajkó Bernadett, a középiskolásoknál pedig Flavius Cazacu és Amalia-Maria Spătar győzelmével zárult. Az első napot az esti biciklizés zárta, ahol több mint 350-en tekertek végig Sepsiszentgyörgy utcáin.

 

Fotó: Facebook / Sepsiszentgyörgyi Sportnapok - Zilele Sportive

 

Szombaton egymást érték az érdekesebbnél érdekesebb programok: volt családi futás, akadálypálya gyerekeknek, veteránautó-kiállítás, műfalmászás, búvárkodás, floorball-kupa, trial-show, valamint különböző bemutatók (modern tánc, jóga, harcművészet, gyerek zumba). Igazi kuriózumnak számított a Mureșul-Monsters SKE amerikaifutball-csapat jelenléte a főtéren, az érdeklődők az ökölvívás mellett olyan új sportágakat is kipróbálhattak, mint a roundnet, a paddle smash, a crossnet vagy a kanjam. A közönségtalálkozók sorát az imecsfalvi kézilabda-legenda, Kicsid Gábor beszélgetése nyitotta meg, majd Goga György, egykori kiváló sepsiszentgyörgyi futballista beszélt a régi idők focijáról. A Topspin asztalitenisz-terem gyerekpingpongversenynek adott otthont, ahol az 50 fős mezőnyből Beján Boglárka, Handra Márk (mindketten Kézdivásárhelyről), Derzsi Sára, György Hunor, Miklós Sándor, Pozsonyi Tamás, Gergely Álmos (mindannyian Székelyudvarhelyről) és Por-Rosnyai Zsolt (Sepsi ISK) győzedelmeskedtek. Az esti közösségi futáson mintegy 150-en vettek részt, a futás szerelmesei pedig 5 km megtételével hódoltak kedvenc tevékenységüknek.

 

Fotó: Facebook / Sepsiszentgyörgyi Sportnapok - Zilele Sportive

 

Vasárnap a sportágválasztás jegyében telt, és a szervezők közlése szerint közel 600 szentgyörgyi gyermek vett részt a tizenkét sportágat felvonultató eseményen. Az utolsó nap további különlegessége a Kis Bajnokok versenye és mountainbike-túra volt, utóbbin az érdeklődők hegyikerékpáros olimpikonunkkal, Molnár Edével tekerhettek együtt. „Sikerült folytatnunk a Sportnapokat, amely évről évre bebizonyítja, hogy szükség van ilyen jellegű rendezvényre. Fejlődtünk, sikerült előrelépnünk, és büszke vagyok azokra a gyerekekre, akik részt vettek programjainkon. Ha ezeknek a gyerekeknek akár csak egy százaléka olimpiai induló lesz, vagy 79 éves korában is sportolni fog, akkor megéri dolgozni és újra meg újra megszervezni a Sportnapokat” – nyilatkozta a háromnapos esemény fő szervezője, Nemes Áron.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2024-09-23: Sport - :

Három ponttal távozott Vidombákról a Sepsi-SIC (Női kézilabda, A-divízió)

A sepsiszentgyörgyi csapat az első félidő után még hátrányban volt, azonban a szünet után megrázta magát és 27–22-re diadalmaskodott a Vidombáki Teutonok otthonában a női A-divízió második fordulójában. A másodosztályú pontvadászat két hétig szünetel, ezt követően a Sepsi-SIC a Fogarasi VSK együttesét fogadja a Szabó Kati Sportcsarnokban.
2024-09-23: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Amikor a jó jobb, mint a legjobb

Ha van választás Romániában, amelyen nem mindenféle bölcs kompromisszumot szem előtt tartva, a különféle listákon szereplő jelöltek némelyike fölött kissé kényszeredetten elnéző nagyvonalúsággal szemet hunyva vagy éppen bonyolult politikai számítások következményeként, többé vagy kevésbé indokolt érzelmi ráhatásnak engedve szavazhatunk, hanem szabadon, nyugodt lelkiismerettel, az az elnökválasztás első fordulója. Szabadon, nyugodt lelkiismerettel, hogy nemcsak a „kínálatból” a legjobb, hanem egyszerűen egy jó jelöltre szavazhatunk.