Borell az ujgurok jogaiért emel szótIlham Tohti szabadon bocsátását kéri

2024. szeptember 24., kedd, Világfigyelő

Az Európai Unió Ilham Tohti életfogytig tartó elítélésének tizedik évfordulóján ismételten felszólít a bebörtönzött, Szaharov-díjas ujgur egyetemi tanár, valamint más emberijog-védő és minden Kínában önkényesen fogva tartott értelmiségi azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő tegnap.

  • A bebörtönzött Ilham Tohti ujgur egyetemi tanár. Fotó: rfa.org / Andy Wong / AP
    A bebörtönzött Ilham Tohti ujgur egyetemi tanár. Fotó: rfa.org / Andy Wong / AP

Közleményében Josep Borrell emlékeztetett: szeptember 23-án volt tíz éve annak, hogy Ilham Tohti ujgur közgazdászt és emberi jogi aktivistát Kínában életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték szeparatizmussal kapcsolatos vádak alapján. Tohti több mint két évtizeden át dolgozott az ujgurok és a han kínaiak közötti párbeszéd és megértés előmozdításán. Az Európai Parlament 2019-ben ezért ítélte oda a gondolat- és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére létrehozott Szaharov-díjat az ujgur kisebbségjogi aktivistának.
A főképviselő kiemelte: Ilham Tohti bebörtönzése jól példázza a jelentős részben ujgurok lakta Hszincsiang „rendkívül aggasztó” emberi jogi helyzetét, amelyre a vonatkozó ENSZ-egyezmény alapján létrehozott testületek és különleges képviselők számos jelentése is rámutatott. „Az Európai Unió ismételten felszólítja Kína kormányát, hogy tartsa tiszteletben, védje meg és érvényesítse az emberi jogokat mindenki számára, beleértve az ujgurokat, a tibetieket, valamint a Kínában élő nemzeti vagy etnikai, nyelvi és vallási csoportokhoz és kisebbségekhez tartozókat is” – tette hozzá.
Ilham Tohti egyetemi tanár az iszlám vallású kínai ujgur kisebbség jogait kívánta előmozdítani, társalapítója volt egy weboldalnak, amelynek célja az ujgurok és a kínaiak közötti megértés elősegítése. Peking szerint „lázító, felforgató tevékenysége” miatt tölti életfogytig tartó börtönbüntetését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 317
szavazógép
2024-09-24: Világfigyelő - :

Brandenburgban is előretört az AfD

Csekély különbséggel a szociáldemokraták végeztek első helyen a vasárnap tartott brandenburgi tartományi választásokon, megelőzve az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali pártot. Az egykori NDK-s tartományban az SPD a szavazatok 30,9 százalékát szerezte meg, az AfD pedig 29,2 százalékát – írja a hirado.hu.
2024-09-24: Kármentő - Kuti János:

Modern módszerek emberirtásra (A múlt hét)

Az emberirtás furfangosabbnál furfangosabb eszközeit találják ki nap mint nap. Mivel mindenféle modern fegyvert feltaláltak, és ha a legmodernebbekkel sikerül elpusztítani a földi civilizációt, akkor – azt mondják – visszajutunk a kőkorszakba, és ismét bunkót fognak ölésre használni, de azzal egyszerre csak egy ember életét lehet kioltani.