KézdivásárhelyHarmincéves a Református Kollégium

2024. október 1., kedd, Közélet

Számos világi és egyházi méltóság jelenlétében ünnepi istentisztelettel emlékeztek a kézdivásárhelyi Dr. Csiha Kálmán Református Kollégium fennállásának 30. évfordulójára vasárnap. Majdnem teljesen megtelt az ezer ülőhelyes főtéri református templom a kollégium jelenlegi és volt tanáraival, diákokkal, a Kézdi-Orbaiszéki Református Egyházmegye lelkipásztoraival, szülőkkel, nagyszülőkkel, iskolaigazgatókkal, az iskolát támogató vállalkozókkal és meghívottakkal.

  • Kolumbán Vilmos József püspökhelyettes. Gábor Balázs felvételei
    Kolumbán Vilmos József püspökhelyettes. Gábor Balázs felvételei

Az ünnepi istentiszteleten Kolumbán Vilmos József, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora és az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese, felesége, Kolumbán Judit nagytiszteletű asszony, Szőcs László ny. esperes-lelkipásztor, Beder Imre lelkipásztor, a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye főjegyzője, Fejér László Ödön szenátor, Aáry-Tamás Lajos ombudsman, az oktatási jogok biztosa, Victor Sibianu tanfelügyelő, Égerné Tamás Annamária, a Mezőtúri Református Kollégium főigazgatója és Tőkés Zsolt, a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium igazgatója is jelen volt.

A megemlékezés ünnepi istentisztelettel kezdődött, melynek igehirdetője Opra Koppány, a kollégium egykori tanulója, szamosújvári segédlelkész volt. Többek között azt emelte ki, hogy a kézdivásárhelyi kollégium azon kevés iskola közé sorolható, amely nem csak a földi életben akar eligazodni és eligazítást adni, hanem a mennyei életre is készít, kicsi építőkockaként közreműködik az isteni teremtésben. Az iskola jelszava is ez: Istennel együtt, egymásért vagyunk! – hangsúlyozta az igehirdető fiatal lelkész, aki a kanadai vadlibákkal példálózott.

Bartos Károly iskolalelkész házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, a jeles vendégeket, azt is elmondva, hogy nagy izgalommal tekintenek a jövő felé, még bőven van dolguk, neki kell feszülniük az előttük lévő akadályoknak. „Most sincs ideje a hátradőlésnek, újabb munka következik, más szinten, más hangsúlyokkal” – összegezett az iskolalelkész.

 

Zsúfolásig megtelt a templom 

 

György-Demeter Szabolcs cófalvi lelkipásztor, a kollégium tanára elmondta: „Ezelőtt 30 esztendővel egy másik oktatási intézmény mellékfolyosóján meghúzódva indultunk el, de hol van az már! Most szép, rendbe rakott épületekben tanítunk és tanulunk. Igen, színre lépésünk visszatekintve picit olyan Don Quijote-s manővernek tűnik, gondoljunk arra, amikor a hős lovag fegyverhordozójától kísérve, kifeszített mellkassal lerohanta a szélmalmokat. Ott és akkor sokan néztek ránk ferde szemmel, nem mindenki fogadott tárt karokkal, és most Felső-Háromszék egyik jól megbecsült oktatási intézménye vagyunk. Volt olyan időszak, amikor lasszóval fogtuk a diákokat, és ma már évről évre hálát adhatunk a túljelentkezésért.”

Kolumbán Vilmos József püspökhelyettes a rendszerváltás utáni felekezeti oktatás újraindulásáról szólt. Elmondta: harmincnégy évvel ezelőtt elsőként a Kolozsvári Református Kollégiumot hozták létre, majd sorban újraalakultak a nagy múltú felekezeti tanintézmények. Jelenleg kilenc kollégium működik az erdélyi református egyház keretében, összesen nyolcezer tanulót fogadva. 1994-ben Kézdivásárhely volt az egyetlen olyan hely, ahol nem újraalakult, hanem elindult a kollégium, az elvesztett szászvárosi kollégium helyett alakult meg az intézmény.

„Tudom, látom és látjuk, illetve érezzük azt, hogy amelyik iskola az istenhitre épül, ahol a tanárok szívvel-lélekkel dolgoznak, oktatnak, az sikerre van ítélve. Természetesen, egy olyan szív-lélek vezetővel, mint Farkas Ferenc igazgató úr, akinek munkabírása, jövőbe tekintő tervei és céljai nélkül ma nem ilyen lenne ez az intézmény. Tisztelet és hála jár önöknek azért, hogy a jelenkor kihívásai közt is ezeket az értékeket tűzték zászlójukra és ebben a szellemben nevelik gyermekeinket, unokáinkat, mondhatni a jövendő székely-magyar generációt. Kívánom, hogy lelkesedésük, motivációjuk, hitük és kitartásuk ne lankadjon, munkájuk még sokáig teremtsen emberi és szellemi értéket közösségünknek.Adja Isten, hogy úgy legyen!”  – mondotta Fejér László Ödön szenátor.

Az elhangzottakat Beder Imre főjegyző azzal egészítette ki, hogy az ember munkája csak adalék Isten nagy munkájához, és ennek a felismerése nyomán szállt áldás a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő kollégiumra is.

 

A dr. Csiha Kálmán Református Kollégium épülete. Iochom István felvétele

 

Ezután Farkas Ferenc igazgató felidézte a Kézdivásárhelyi Református Kollégium elődjét jelentő református tagozat alapítását, amit annak idején Szentgyörgyi Zsombor Mihály lelkipásztor és Baka Mátyás akkori tanítóképzős igazgató járt ki. Utóbb, 1998-ban ez a tagozat önállósult. Volt egy vándorlós időszaka az iskolának, három épületben is helyet kapott eddig, de mindig élvezte az egyházi és világi elöljárók támogatását, mára egy elfogadott, értékelt tanintézmény a Református Kollégium. Ma már az lenne talán furcsa, ha nem létezne. 2022 júniusában az iskola felvette a néhai erdélyi református püspök, dr. Csiha Kálmán nevét – hangsúlyozta az igazgató, aki a nehézségeket sem rejtette véka alá. „A harminc év alatt voltak nehézségeink is, de ezeket sikerült megoldani, legyőzni, folytatni az elkezdett munkát. Sokszor, sokan nem nézték jó szemmel iskolánk létét, működését, diákjaink, tanáraink sikereit, akadályozni próbálták munkánkat, küldetésünket. A nehézségek, egyesek rosszindulata nem vette el a kedvünket, hanem megerősített abban a hitben, hogy amit teszünk, azt jól tesszük, van értelme munkánknak, létünknek”  – összegezett Farkas Ferenc, aki 1998-tól igazgatja a kollégiumot.

A jubiláló iskola tanulóinak énekes-zenés műsora után még Aáry-Tamás Lajos ombudsman, az Eötvös Loránd Tudományegyetem címzetes egyetemi docense, Victor Sibianu tanfelügyelő, a mezőtúri és a székely­udvarhelyi kollégiumok igazgatói, végül pedig Laczkó-Dávid Judit ügyvéd, az iskola szülői bizottságának elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, majd az iskola volt tanárai és a kiemelt vendégek díszoklevelet vehettek át Farkas Ferenc igazgatótól. Az ünnepi istentisztelet a himnusz eléneklésével zárult.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-10-01: Gazdakör - Incze Péter:

Szintetikus hús és rovarfehérje mint alternatív élelem 2.

A mezőgazdasági szaklapokban és a médiában egyre több anyag olvasható a mesterséges, laborban előállított húsokról és az alternatív fehérjeforrásokról, melyek az unióban új típusú élelmiszerek gyűjtőnéven váltak ismertté. Megjelenésük és forgalomba hozataluk elismerése heves vitákat váltott ki. Folytatjuk a tallózást a Magyar Állattenyésztők lapjában a nyáron megjelent anyagokból és a Magyar Állattenyésztők Szövetségének híreiből.
2024-10-01: Közélet - Iochom István:

Búcsús szentmise a Szent Mihály-hegyi templomban

A több mint hatszáz éves, nemrég európai uniós támogatással kívül-belül felújított Szent Mihály-hegyi műemlék templomban a helyreállítás óta vasárnap délben tartottak először búcsús szentmisét. Ennek főcelebránsa és igehirdetője Bátor Péter Botond pálos szerzetes, a rend erdélyi elöljárója volt, koncelebrált Kézdi-Orbaiszék római katolikus papsága.