Pár gondolat a tüntetésszervezésről — B. Kovács András

2009. február 18., szerda, Közélet

Az egyházak kezdeményezte vasárnapi sepsiszentgyörgyi tüntetés szerintem adekvát formában nyilvánította ki a lakosság többségének akaratát, kezdeményezői és résztvevői dicséretet érdemelnek. Nincs okunk szemrehányást tenni senkinek. Az összefogásnak e formájára még szükség lesz a jövőben, üdvözlendő az ötlet és a fogékonyság minden felekezet, párt, szervezet és magánember részéről.

Pár szavam a szervezőknek címezve mégis lenne. Egy ilyen tekintélyes nagyságú tömeg ugyanis némileg átgondoltabb megrendezését érdemelte volna az eseménynek. Sokan szorultak ugyanis a park füvére és virággruppjaira, még többen nem láttak jól, a tömeg jó részét a fák és bokrok takarták el, sokan álltak a legkényelmetlenebb helyeken és pozitúrákban, hogy valamit lássanak az eseményből. A hangosítás szerencsére jó volt, de a helyszín megválasztásába egy apró, de bosszantó hiba csúszott.

A szervezőknek már eleve nem kellett volna elfogadniuk, hogy a rendfenntartók kiszorítsák a tüntetőket közvetlenül a prefektúra elől, egy mesterségesen megszűkített területre. Különben érthetetlen (túlhajtott, diszfunkcionális elővigyázatosságra vall), miért kellett a tér felét vaskorlátokkal elválasztani, méghozzá le egészen a Bazár sarkáig. Nem fenyegetett itt a sokaság semmilyen intézményt, a megyeházát ugyan nem. Ezzel egy olyan szűk teret hagytak a tömegnek, amelyen kénytelen volt összezsúfolódni, és valósággal egymásra mászni, így sem látott jól, csak az emberek legfeljebb egynegyede.

A szónoki emelvényt emiatt szerintem nem oda, hanem mondjuk a megyei tanács elé vagy még lennebb lett volna célszerű felállítani, s máskor gondoskodjanak arról, hogy az jóval, legalább egy méterrel magasabb és nagyobb legyen. A díszvendégek egy része is felállítható rá, az a megmozdulás jelentőségének csak használ. A korlátokkal behatárolt területnek pedig jóval kisebbnek kellene lennie, és nyugodtan szorítkozhatna közvetlenül a prefektúra előtti pár méterre, hogy mindenki állhason kényelmesen, és szemlélődhessen kedvére. (Így az aránytalan térelosztás valami egészen mást sugallt.)

Még egy megjegyzés: kiváló ötlet volt a fúvószenekar felvonultatása. De kérdem én: miért nem lehetett volna egy kicsit megsétáltatni azt a zenekart, mondjuk, a fiatalok csoportjának kíséretében vagy egy teherautón körbehordozva a város főbb útvonalain, amolyan toborzás céljából? De ha csak tudomására hozzuk a lakosságnak, hogy mi folyik a főtéren, azzal is elértük volna a célt: felhívni egy közérdekre a figyelmet.

Ami a mozgósítást illeti, azt hiszem, mind a sajtó, mind az egyházak, mind a pártok csak dicséretet érdemelnek. Közvetlenül az esemény előtt azonban egy városi körútja egy hangszórós kocsinak, egy zenekarnak, egy menetoszlopnak sosem felesleges. A szűk helyen pedig, sajnos, a feliratos táblák sem érvényesültek megfelelő módon, a tévéoperatőrök és fényképészek hiába keresték a megfelelő szöget, hogy bár a fontosabbakat befogják képeikbe. A tévéstábok külön emelvényt érdemelnek ilyenkor, ennek felállítását elmulasztani bizony átgondolatlanságra vall.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-02-18: Közélet - x:

Diákfotók a képtárban

Portré, kompozíció, tájkép, riportfotó, nyár a télben, tél a nyárban, kövek, tengerparti álmodozás és sok egyéb, amit a nyitott szemmel járó, alkotó hajlammal megáldott és természetesen több-kevesebb fotós gyakorlattal rendelkező diákok lencsevégre kaptak.
2009-02-18: Közélet - x:

Kinn a farkas? (A múlt hét) — Kuti János

Örvendetes, hogy valamiben csak utolérjük, és ha így megy, el is kerüljük a fejlettebb nyugati államokat. A bűnözésben! Bár hallottam, a nyugat-európai rendőrök csodálkoznak azon, hogy nálunk olyan kevés a bankrablás. Pedig iparkodunk. Mostanig csak valutaváltókat támadtak a rabló urak, de most már megtört a jég, illetve betört egy banda Kolozsváron, egy forgalmas helyen a Transilvania Bank egyik fiókjába.