magyar ÁlláspontKit szolgálna a prefektus? — Papp Kincses Emese

2009. február 18., szerda, Közélet

Romániában ,,eredeti" demokrácia van az ún. rendszerváltás óta, amint azt bőrünkön megtapasztalhattuk.

Ennek egyik következménye a megyék kétfejűsége. Van nekünk megyei tanácsunk (és nem önkormányzatunk, mert attól olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől) és tanácselnökünk, és van prefektúránk és prefektusunk. Lehet azon vitatkozni, hogy ki a megye vezetője, ki a ,,megye első embere", mely díszítő jelzővel elkötelezett újságírók szokták illetni eme urakat.

A prefektus nem a magyar főispán jogutóda. Francia modellt követve hozták létre ezt az intézményt 1990 után, csakhogy hatás- és jogkörét igencsak módosították. Míg egy franciaországi prefektus csupán a ,,törvényesség" őre, nálunk számos fontos és meghatározó szerepű intézmény tartozik alárendeltségébe. Olyan anomália ez, ami kerékkötője az egységes fejlesztésnek, és amit már réges-régen fel kellett volna számolni.

A prefektus a kormány — jelen esetben —, a román kormány kinyújtott karja. Ebből kifolyólag nemcsak a tanácsi határozatokat ellenőrzi, hanem egyfajta irányító-vezető szerepet is betölt, felel a kormányintézkedések végrehajtásáért...

Politikai nonszensz, hogy a parlamentben ,,ellenzékieskedünk", helyi szinten meg a kormányt akarjuk képviselni!

Nos, uraim, György Ervin, Kovászna megye magyar (!) nemzetiségű prefektusa megtámadta bizony a Székelyföldi Polgármesterek Egyesületének létrehozását, megtámadta az autonómiareferendum kiírását jóváhagyó határozatokat. Megtámadta a bíróságon, pedig választhatott volna! Vagy lemond tisztségéről, mert egyetért a magyar közösség jogos igényeivel, vagy a bírósághoz fordul. Győzött a hivatalnok!

Ha Hargita megyében az RMDSZ magyar prefektust akar, akkor magyar ember fogja megtiltatni a rovásírás használatát a helységnévtáblákon, magyar ember fogja megakadályozni az autonómiareferendum kiírását, a valós önkormányzatiság irányába tett minden lépésünket!

Miért nem zavarta önöket közel húsz évig (!) az a tény, hogy a 86 százalékban magyarok lakta Hargita megyében a prefektúrához tartozó, 50 fontos intézményből 25-nek román nemzetiségű a vezetője? Lásd pénzügyőrség, kataszteri hivatal, munkakamara, rendőr-felügyelőség, csendőrparancsnokság, cégbejegyzési hivatal, munkaerő-elosztó ügynökség, országutak felügyelete, statisztikai igazgatóság stb. (Kovászna és Maros megyében a számarány még rosszabb). Miként lehetséges, hogy a prefektúra alkalmazottainak 70 százaléka nem magyar? Nem vették észre eddig, hogy alig vannak magyar (vagy magyarul tudó) rendőrök, csendőrök, hogy a bíróságok nemzetiségi összetétele 99 százalék a románok javára? Hogy a közigazgatásban, igazságszolgáltatásban nem használhatjuk anyanyelvünket, hogy nem valósult meg a szakmai tudáson alapuló, valós jogegyenlőségünk az intézményvezetésben a Székelyföldön?

Elvégre ott volt az RMDSZ a kormányban, nemde?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-02-18: Közélet - x:

Kinn a farkas? (A múlt hét) — Kuti János

Örvendetes, hogy valamiben csak utolérjük, és ha így megy, el is kerüljük a fejlettebb nyugati államokat. A bűnözésben! Bár hallottam, a nyugat-európai rendőrök csodálkoznak azon, hogy nálunk olyan kevés a bankrablás. Pedig iparkodunk. Mostanig csak valutaváltókat támadtak a rabló urak, de most már megtört a jég, illetve betört egy banda Kolozsváron, egy forgalmas helyen a Transilvania Bank egyik fiókjába.
2009-02-19: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Irodalmitalálkozók
* A székelyföldi felolvasó körút keretében ma 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban a Maassluis Nyugdíjas Klubban felolvas Farkas Wellmann Endre, Fekete Vince, Gáll Attila, Király Zoltán és Sántha Attila, házigazda dr. Borcsa János. Pénteken 18 órától az Árkosi Művelődési Központban az olvasókkal találkozik Farkas Árpád, Farkas Wellmann Endre, Gáll Attila, Király Zoltán és Szonda Szabolcs. Házigazda: Bogdán László. A sepsiszentgyörgyi színház elől 17.30 órakor autóbusz indul.