Mi, hol, mikor

2009. február 19., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Irodalmitalálkozók

* A székelyföldi felolvasó körút keretében ma 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban a Maassluis Nyugdíjas Klubban felolvas Farkas Wellmann Endre, Fekete Vince, Gáll Attila, Király Zoltán és Sántha Attila, házigazda dr. Borcsa János. Pénteken 18 órától az Árkosi Művelődési Központban az olvasókkal találkozik Farkas Árpád, Farkas Wellmann Endre, Gáll Attila, Király Zoltán és Szonda Szabolcs. Házigazda: Bogdán László. A sepsiszentgyörgyi színház elől 17.30 órakor autóbusz indul.

* A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Líceum dísztermében Dóczi Péter színművész pénteken 13 órától bemutatja Nagy László-emlékműsorát.

Könyvbemutató

A berecki művelődési központban pénteken 18 órától bemutatják Fekete Vince Udvartér című, tárcanovellákat tartalmazó könyvét. A kötet a helyszínen megvásárolható, a szerző dedikál.

Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát (rendezte: Mircea Cornişteanu) ma 19 órától a nagyteremben játssza az Illyés Gyula- és a Székely János-bérleteseknek.

* Az M Stúdió Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében ma 19 órától a Törékeny című produkciót mutatja be Goda Gábor rendezésében. Az előadás 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Bábszínház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bábtársulata a Tamási Áron nyomán készült Tűzálló Pál című árnyjátékot ma és pénteken 10 és 12 órától adja elő a stúdióteremben.

Tánc

A sepsiszentgyörgyi Há­romszék Táncegyüttes a Carne-Vale, Konc Király című felújított előadását ma 13 és 19 órától Kézdivásárhelyen, a Vigadóban játssza. Zenei szerkesztő: Molnár Szabolcs, koreográfus: Ivácson László.

Kiállítás

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gá­bor Áron Termében ma 18.30 órakor nyílik a Heti Világgazdaság címlapjaiból összeállított kiállítás. Utána 19 órától a Nagy László: Medvezsoltár című előadás látható. Közreműködik Dóczi Péter színművész, megzenésített verseket ad elő Fábri Géza (koboz) és Ivánovics Tünde (ének).

Röviden

Táncház. A kézdivásárhelyi Vigadó kistermében ma táncház, 16 órától gyermekeknek, 18 órától felnőtteknek. Zenél a Folker együttes.

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Terefereklub meghívottja ma 19 órától a városi művelődési házban Tusa-Illyés Kinga családorvos. Téma: Egy családorvos mindennapjai. Felettes hatóságok. A betegek. A kollégák. Önképzés, szabadidő. A család, magánélet. Házigazda: Matekovics János.

Kézműves-foglalkozás. A Guzsalyas Alapítvány a sepsiszentgyörgyi Míves Házba ma 17.30 órától kézműves-foglalkozásra vár gyermekeket, fiatalokat, felnőtteket: nemezkészítés, kasírozás.

Parkolási tilalom. Sepsiszentgyörgy városgazdálkodási osztálya kéri, ne parkolják személygépkocsijukat ma és holnap 7 és 15 óra között a Nicolae Iorga és a Grigore Bălan úton (a villanyrendőrtől a Penny Marketig tartó szakaszon), mert metszik a fákat. Megértésüket köszönik.

Túra. Az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszéki osztálya kétnapos túrát szervez az Egyeskőre a Nagyhagymás— Öcsémtető útvonalon. Indulás szombaton Sepsiszentgyörgyről a 4.48 órai vonattal. Túravezető: Dukrét Lajos, telefon: 0745 050 436. Szüksé­ges felszerelés: hálózsák, elemlámpa, téli túraöltözék, élelem két napra.

Áramszünet. Ma és pénteken 8—16 óráig Zalánban, Sepsibodokon és a bodoki garnizonban, ma 10—15 óráig a Szalomérben, Sepsiszentkirályban, Illyefalván, Aldobolyban, Lázárban és Sepsiszentgyörgyön a Jókai Mór utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Jelentési kötelezettség. A megyei környezetvédelmi hivatal felhívja az érdekelt cégek figyelmét, hogy legkésőbb február 25-ig kötelesek a hivatalnál benyújtani a 2008. évben a piacra került göngyöleganyagokról és csomagolóanyag-hulladékokról összeállított jelentésüket.

Előadás

Dr. Tüdős S. Kinga művelődéstörténész Székelyföldi védőrendszerek. Ember és életmód e rendszerek oltalmában címmel tart előadást a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében szombaton 10 órától.

Zene

* A Brassói Filharmónia soros sepsiszentgyörgyi koncertjén pénteken 19 órától a színház nagytermében Ovidiu Dan Chirilă vezényel, szólista Alina Nauncef. Műsoron Brahms 1., 3. és 6. Magyar tánca, Mozart: 4-es D-dúr hegedűverseny K. 218, Brahms: IV. e-moll szimfónia Op. 98.

* A kézdivásárhelyi Vigadó kistermében pénteken 22 órától Rovar 17-koncert lesz, saját meghatározásuk szerint: elechtroacosticdarkambientnoise. Ipari zajok és zörejek, lassan kibontakozó vagy éppenséggel állandóan változó témák együttes összhatása teremti meg a nyomasztó, valóban darkambient-hangulatot. Szó sincs fölösleges hatásvadászatról, ezerszer elpufogtatott noise-klisékről, ,,csupán" rideg, télies, halotti tájakat megjelenítő hangzó matériáról (http://www.rovar17.hu).

Farsang

* Bölönben a hagyományos, messze földön híres nappali farsang és mulatság szombaton 9 órakor a település központjában kezdődik. A télbúcsúztató köszöntő után falujárás, bábuégetés, majd este bál következik.

* A CIVEK hagyományteremtő céllal pénteken bált szervez a sepsiszentgyörgyi Sugás vendéglőben Civil farsang, 2009 elnevezéssel, alkalmat teremtve a Háromszéken tevékenykedő civil szervezetek képviselőivel való kötetlen kapcsolatfelvételre, a civilek álmainak, elképzeléseinek megismerésére. A bál bevételéből egy interaktív civil portált hoznak létre.

* Az illyefalvi nőszövetség szombaton 13 órától farsangtemetést tart a Millenniumi parkban.

* A kézdivásárhelyi Vigadó kistermében pénteken 10 órától farsangi játszóház kisiskolásoknak. Kézműves-tevékenységekkel és játékokkal várják a gyermekeket.

* A kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében pénteken 17 órától a Bod Péter Líceum tart farsangi előadást.

* A kézdivásárhelyi Vigadó emeleti kistermében a Nők Órája szervezésében szombaton 20 órától farsangi kosaras mulatság lesz.

* Az olaszteleki Messzelátó Egyesület, a Hajnalcsillag néptánccsoport, valamint az olaszteleki asszonyok tevékeny csoportja szombaton 20 órára hagyományőrző kosaras bálba várja az olasztelekieket a helyi kultúrotthonba.

Civil kerekasztal

A Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) ma 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Csíki utcai Csacsa vendéglőben kerekasztalt tart Civil együttműködés témával. Meghívott Potoczky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója. Bemutatják az alapítvány által irányított programokat és pályázati kiírásokat, valamint az ezekbe való bekapcsolódási, részvételi lehetőségeket.

Negyvennyolcas megemlékezés

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárnak az 1848―49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója jegyében indított, Történelem emberközelben című előadás-sorozatában pénteken 19 órától Cserey Zoltán Behódolni vagy fegyvert fogni? Az önvédelem felvállalásának kérdése Háromszéken címmel tart előadást.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy kárfelmérő biztos (felsőfokú végzettség— ff.), pénzügyi-könyvelési szakelőadó (gazdasági ff.), szakmai-képző (ff.), pszichológus, számítógép- és számítógépesrendszer-operátor (középfokú végzettség — kf.), textilipari laboráns (líceum), egészségügyi asszisztens (technikum), könyvelő (kf.), titkárnő (kf.), számlázó (kf.), szakács (szakképzett — szk.), láncfűrész-kezelő (szk.), mozaikozó (szk.), szakképzetlen munkás szilárd és fél szilárd anyag csomagolására, két-két raktárnok (kf.), báros (szk.), pincér (kf.), egyetemes asztalos, varga (szk.), textíliafehérítő operátor, textíliafestő operátor, kamionsofőr (kf.), takarítószemélyzet, rakodómunkás, három-három elárusító (szk.), ívhegesztő (szk.), védőgázas ívhegesztő (szk.), cukrász (szk.), öt-öt textilkonfekciós, szakképzetlen munkás por és szemcsés anyag csomagolásá­ra, hét-hét biztosítási ügynök (kf.), árumozgató (kf.), tíz géplakatos (szk.), húsz reklámügynök (kf./ff.), huszonhét szakképzetlen konfekciós munkás, textilkonfekció-összeállító.

Közlekedés

Újra gyalogost ütöttek el. Kedden Sepsiszentgyörgyön, a Benedek Elek és a Stadion utca sarkán egy 52 éves helybeli lakos, aki vigyázatlanul fordult be a mellékutcába, elütött egy 64 éves nőt, aki szabálytalanul akart átkelni az úton. A gyalogos fejét és csípőjét ütötte meg, benn tartották a kórházban megfigyelésre. Eljárás indult.

Ittasan karambolozott. Szentivánlaborfalván vasárnap K. Lázár vigyázatlanul tolatott gépkocsijával hátra, és egy szabályosan Brassó felől Kézdivásárhely irányába haladó jármű beleszaladt. Csak anyagi kár keletkezett. A rendőrök mindkét gépkocsivezetőt megszondázták, a helybeli ittasnak bizonyult, ezért a kórházba kísérték vérvételre.

(Rendőrségi tájékoztató)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-02-18: Közélet - x:

Kit szolgálna a (magyar) prefektus? (Álláspont) — Papp Kincses Emese

Romániában ,,eredeti" demokrácia van az ún. rendszerváltás óta, amint azt bőrünkön megtapasztalhattuk.
2009-02-19: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk, hogy a kézdivásárhelyi
TÓTH LÁSZLÓNÉ
TELEKI NAGY PIROSKA
(Totyi)
életének 89. évében türelemmel viselt, rövid betegség után elhunyt.
Földi maradványait 2009. február 20-án, pénteken 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a kézdivásárhelyi családi háztól a katolikus temetőben református szertartás szerint.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával a családi háznál: Turóczi Mózes utca 22. szám, telefon: 0267 361 409.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Leánya, Imola és a gyászoló család
7253300