Cseppfolyósított gáz

2024. október 2., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az alexandrupolisi úszó cseppfolyósítottgáz-terminál féléves késés után megkezdi működését – jelentette be a terminált üzemeltető konzorcium.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A görögországi terminál stratégiai jelentőségű Románia számára a földgázellátási források diverzifikálása és az energiabiztonság erősítése szempontjából, hiszen az ország az úgynevezett függőleges folyosón, Bulgárián keresztül importál gázt Görögországból. A terminál kapacitása évente 5,5 milliárd köbméter lesz, ami Románia éves fogyasztásának a felét teszi ki. A beruházás egy tenger alatti és szárazföldi földgázvezetéket is magában foglal, amelyen keresztül Görögország, Bulgária, Románia, Észak-Macedónia, Szerbia, Moldova és Kelet-Ukrajna, valamint Magyarország és Nyugat-Szlovákia is tud vásárolni cseppfolyósított földgázt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 804
szavazógép
2024-10-02: Pénz, piac, vállalkozás - :

Vezetékes ivóvíz

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint tavaly országos szinten összesen 14,7 millió fogyasztó használt közüzemi vízellátó rendszert, ami Románia lakosságának 77,1 százalékát teszi ki.
2024-10-02: Riport - Nagy B. Sándor:

Harmincéves a sepsiszentgyörgyi Waldorf-oktatás (Szent Mihály-nap a Benedek-mezőn)

Fontos történelmi pillanathoz érkezett a sepsiszentgyörgyi Waldorf-közösség, melyet méltó módon ünnepeltek meg szombaton a Benedek-mezőn. A hagyományosan családi nap formájában tartott Szent Mihály-ünnepet az ilyenkor szokásos események mellett az egykori első évfolyam énekelőadása, egy rendkívül fontos könyv, a Fekete Réka és Ferencz Csaba által szerkesztett A szabadság iskolája című kötet bemutatója, valamint több egykori tanár és diák jelenléte tette meghitté, meghatóvá, emlékezetessé valamennyi résztvevő számára.