Tisztogat a prefektusElrománosított névadó bizottság — Farkas Réka

2009. február 26., csütörtök, Közélet

Jóformán meg sem melegedett a szék Kovászna megye új prefektusa alatt, s máris meghozta legsürgetőbb intézkedései egyikét: románra cserélte a megyei névadó bizottság több magyar szakemberét.

Február 18-án kiadott rendeletében „a változás szükségességére" hivatkozik, és kijelöli az utca-, illetve intézménynévadással foglalkozó megyei bizottság öt tagját: Bartók Botond művelődési főfelügyelőt, Vasile Stancu történelemtanárt, József Álmos tanárt, helytörténészt, Ioan Lăcătuşut, a levéltár igazgatóját és Valerii Kavrucot, a Keleti-Kárpátok Múzeumának igazgatóját.

Az elmúlt négy évben József Álmos és Valerii Kavruc volt a bizottság tagja, mellettük Cserey Zoltán történész, Jancsó Árpád történelemtanár és Haszmann Pál muzeológus döntött az utcák, iskolák, közintézmények névadásáról, akkor ültek össze, amikor egy-egy beérkezett javaslatot meg kellett vitatniuk.

Bár a megyei névadó bizottságnak látszólag nincs kiemelkedő szerepe (hatáskörébe csak a véleményezés tartozik, nem bírálhatja fölül a helyi vagy megyei tanácsi döntéseket), a 2001—2005 közötti időszakban már kiderült: egy, a jelenlegihez hasonló összetételű testület rosszindulata, helytörténeti és történelmi ismereteinek hiányossága akadályozhatja a közösségi akaratot. A 75 százalékban magyarok lakta Háromszéken az elkövetkező esztendőkben három román, más tájakról ide érkezett „szakember" dönti el, milyen nevek megfelelőek intézményeinknek, utcáinknak, a két magyar tag bármilyen érvét lesöpörhetik, többségi szavazatukkal érvényesíthetik akaratukat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-02-26: Sport - x:

Reményik Sándor: Erdélyiek Erdélyben

Ők, a ,,magyarok Romániában", akik eljöttek meglátogatni bennünket, ,,magyarokat Romániá­ban" — impresszionisták és lírikusok voltak. Nem vitatkozom velük. Vitatkoztak mások, nálam erősebb erdélyi magyarok. Én csak megengedem magamnak azt a fényűzést, hogy én is impresszionista legyek, és lírikus, most is, mikor nem írok verset. Ők sötét impresszionisták és komor lírikusok voltak.
2009-02-26: Közélet - x:

Megjavítják a tündérvölgyi utat — Bodor János

Tizenkilenc éve magyar többségű önkormányzat vezeti a többségében magyarok lakta Kovásznát. Ennek ellenére a város tündérvölgyi bejáratánál csak román nyelvű helységnévtábla fogadja a Kommandó felől érkező utast
A kovásznai Tündérvölgyben a szívkórház és a Sikló közötti két kilométeres útszakaszt több mint húsz évvel ezelőtt aszfaltozták. Azóta az út szüntelenül rongálódott — főként az 1995-ös széldöntés utáni rönkszállítással —, javítására viszont az utóbbi időben igen kevés figyelmet és pénzt fordítottak, pedig a fakitermelőktől az útjavítási illetéket is legombolta az erdészet.