Üstökös földközelben - Koszta Zoltán

2009. február 28., szombat, Magazin

2009 a csillagászat nemzetközi éve. Az UNESCO és az ENSZ által meghirdetett év alkalmat ad arra, hogy a nagyközönség minél szélesebb körben ismerkedjék meg e tudományág eredményeivel. A nemzetközi év megrendezéséhez az szolgáltatta az ötletet, hogy négyszáz évvel ezelőtt, 1609-ben alkalmazták először a távcsövet csillagászati megfigyelésekre. Igen fontos szerepe volt abban az időben Galileo Galileinek, aki nem csak csillagászként, de távcsőkészítőként is beírta nevét a történelembe.

Nos, a 2009-es csillagászati év a maga három holdfogyatkozásával (február 9., június 7., december 31.) és két napfogyatkozásával (január 26., június 22.) nekünk nem ígér szenzációs égi jelenségeket. Az említettek közül csak a december 31-i részleges holdfogyatkozás lesz többé-kevésbé látványos.

Éppen ezért érdemes odafigyelni a többi jelenségre. Ilyen lehet például a Lulin-üstökös jelenléte az égbolton. Ez a hosszú periódusú üstökösök csoportjába tartozik (noha millió éves keringési ideje 43 000 évre csökkent). Február 21—28. között az Oroszlán csillagkép déli (alsó) oldalán halad el, március elején már a Rák csillagképben található. Február 24-én volt földközelben (kb. 62 millió kilométerre), és ugyanakkor haladt el látszólagos pályája a Szaturnusz bolygó mellett. Szabad szemmel, sajnos, alig látható, amennyiben tiszta az égbolt, és nincs a közelben „fényszennyeződés".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-02-28: Magazin - x:

A Kárpátia együttes Kézdivásárhelyen - Iochom István

A Kárpátia együttesről bizonyára már mindenki hallott, ki ne ismerné az Ó, bujdosó székely című dal sorait: „Hol vagytok, székelyek, e földet bíztam rátok / Elvették tőletek, másé lett hazátok…"
2009-02-28: Magazin - x:

Capa-fotók Magyarországon

Robert Capa világhírű magyar származású fotóművész hagyatékából több mint ezerdarabos gyűjteményt vásárolt a Magyar Nemzeti Múzeum a New York-i International Center of Photographytól (ICP). Összesen ezerszáz felvétel, ezen belül 937 fotó, 48 vintázs, öt gyűjteményen kívüli fénykép és húsz ajándék kép került Magyarországra. A kulturális tárca tavaly háromszázmillió forintos támogatást nyújtott a Magyar Nemzeti Múzeumnak a gyűjtemény megszerzésére és a szállítás, a kiállítás költségeire.