MementóBágyi Balássy Mária — Kisgyörgy Zoltán

2009. március 4., szerda, Magazin

Tizenöt évvel ezelőtt hunyt el a gyümölcsöző nevelő tevékenységet folytató református tanítónő. Apja, Balássy Gyula címzetes tanító volt, édesanyja Bartha Berta, Bartha Lajos fotosmartonosi református lelkész lánya. Számos gyermeknemzedék tanítónője volt, az ismeretterjesztés, az iskolán kívüli nevelés szerény, de szorgalmas fáklyavivője.

A fotosi elemi után Sepsiszentgyörgyön végezte a polgárit, a tanítónői diploma megszerzése után Árkosra helyezik a királynak 1920-ban felesküdt Kató András helyébe az unitárius felekezeti iskolába. Nyugdíjazása előtt Hidvégen és Árapatakon szolgált, ahol gyűjtőmunkájában barátnőjét, Csulak Magdát, az aranyérmes iparművészt a vidék népi varrottasainak megmentésében segíti. Családi és gazdasági jellegű levelezést folytatott Benedek Elekkel, barátságot kötött lányával, Benedek Flórával. Elek apóval folytatott levelezését a kisbaconi emlékháznak adományozta. Múzeumba helyezte Jolán nővérének Szentiványiné Szabó Mária írónővel folytatott levelezését. Mint a nemes bágyi Balássy család háromszéki ágának utolsó tagja, pénzt, egy-egy ezüst úrasztali kelyhet adományozott a helybeli és az Olt utcai református egyháznak. 1900-ban született Fotosban. Porai a sepsiszentgyörgyi református ótemetőben, a családi kriptában nyugszanak. Halálakor lapunkban Kisgyörgy Benjámin emlékezett rá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-04: Magazin - x:

Divat nagyanyáink korából (Sepsiszentgyörgyi pályakezdők) — Fekete Réka

Múltidézés a Szentkereszty-kastélyban
Ha a körülöttünk lévő tárgyakat érzelmekkel és személyiséggel töltjük fel (ahogyan azt a régiek tették), életünk gazdagabb és értékesebb lehet — vallja az a három fiatal sepsiszentgyörgyi alkotó, akinek ruhakollekcióját, ékszereit a napokban mutatták be az Árkosi Művelődési Központban.
2009-03-04: Magazin - x:

Hogy hívnak, kisfiú? — BOCs rVF 260602-kének!

BOCs rVF 260602 hatéves moszkvai kisfiúnak nincs születési anyakönyvi kivonata, mivel a névadások terén egyébként valóban igen nagyvonalú moszkvai anyakönyvi hivatal nem volt hajlandó bejegyezni nevét. Szülei azonban nem adják fel a harcot: Strasbourghoz fordulnak.