Miért több évről évre az agresszív fiatal?

2009. március 5., csütörtök, Család

Mind több erőszakos bűncselekményről és fiatalkorú bűnelkövetőről lehet hallani. Nyugtalanítóan hat a társadalomra a gyermekkorúak elleni szexuális zaklatások és a fiatalkorúak veszélyeztetéséről szóló esetek híre. E bűncselekmények mélyebb okairól dr. Facsarné Werner Mária klinikai szakpszichológus, szexológus, igazságügyi szakértő beszél.

— Hogyan ítéli meg a társadalom pszichológiai állapotát?

— A kérdés óriási kört foglal magában, ezért csak egy kis szeletére igyekszem válaszolni. Egyik kolléganőm évekkel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy a társadalomban egyre inkább fellelhetők az anómia jelei, amit én akkor némi megrökönyödéssel fogadtam.

— Tehát arra célzott, hogy mind többen vélik úgy: óhajtott életminőségük eléréséhez semmibe kell venniük a társadalmi normákat.

— Az utóbbi időben végzett pszichológiai vizsgálataim viszont azt mutatják, hogy az emberek konfliktuskezelési stratégiája rengeteg kérdőjelt hordoz magában. Bizonyos pótcselekvéseket végzünk, képtelenek vagyunk a kompromisszumok vállalására, helyette támadunk, és agresszívvé válunk. Ez a folyamat elmehet a másik bántalmazásáig, ami bűncselekmény elkövetéséig is vezethet.

— Mit kell tennie annak, aki nem szeretne idáig jutni?

— Ha képes vagyok arra, hogy felismerjem a rossz cselekedetemet, és kívülről belenézzek önmagamba, akkor már feljebb állok a létra fokán, mint az, aki csak teszi a dolgát. Ezt a képességet az emberek egyrészt otthonról hozzák, de személyiségfejlesztéssel, ha kell, ilyen irányú tréningekkel továbbfejleszthető megfelelő belső indíttatás esetén. Tehát mindenekelőtt törekedni kell a belső harmóniára, ami manapság eszünkbe sem jut. Ez vezethet a változtatás útjára.

— Egyre fiatalabbak a bűnelkövetők, s vannak közöttük, akiket élet elleni, sokszor különös kegyetlenséggel elkövetett bűncselekmény terhel.

— Szomorúan mondom, hogy ezt a sodrást megállítani nem lehet, nagy valószínűséggel egyre brutálisabb cselekményekkel szembesülhetünk. Ter-jed a szemlélet, hogy élj a mának, most és itt. Ha két kiskorú vagy fiatalkorú összekerül, erősebbnek érzik magukat. A hétköznapi lődörgés és semmittevés, ami őket jellemzi, nem okoz nekik különösebb örömet. A bennük felgyülemlett agressziót akár egy ismeretlenen is levezetik, és még esetleg az áldozat értékeire is szert tehetnek. Akkor kezdik jól érezni magukat, amikor emelkedik az adrenalinszintjük, nő a pulzusszámuk, vagy más fiziológiás folyamatok indulnak meg bennük. Ezekben a helyzetekben kevésbé működik lelkiismeret, nem éreznek bűntudatot. Az ilyen cselekményeket elkövetők esetében nagyon gyakran fölvetődik a családi háttér szerepe, ahol felnőnek. Ezen túlmenően a különböző médiákban ömlesztve találják azokat a tippeket, hogyan csináljanak valami jó balhét, és átéljék az ,,,én vagyok a hatalom fölötted!" érzést. A hatalom pedig torzítja a személyiséget. (MTI-Press)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-05: Család - x:

Hibák a gyerek etetésénél

Sok kisgyerekes szülő számára mindennapos kihívást jelent, hogy olyan ételt tudjon feltálalni, amit a kicsi meg is eszik. Pedig néhány apró trükk segítségével még a legválogatósabb gyereket is rá lehet bírni, hogy új ízeket próbáljon ki. Fontos, hogy elkerüljük a hat legalapvetőbb hibát, amelyet a legtöbb szülő elkövet.
2009-03-05: Család - x:

Állatról emberre terjedő betegségek

A legutóbbi összesítések szerint Európában visszaszorulóban a szalmonella, de növekszik a Campylobacter baktérium által okozott megbetegedések (campylobacteriosis) száma, és ez utóbbi betegségcsoport vezeti az állatról emberre terjedő betegségek előfordulási gyakoriságának listáját.