Állatról emberre terjedő betegségek

2009. március 5., csütörtök, Család

A legutóbbi összesítések szerint Európában visszaszorulóban a szalmonella, de növekszik a Campylobacter baktérium által okozott megbetegedések (campylobacteriosis) száma, és ez utóbbi betegségcsoport vezeti az állatról emberre terjedő betegségek előfordulási gyakoriságának listáját.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA), valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvé­delmi Központ (ECDC) jelentése szerint 2007-ben az EU-országokban 200 507 Campylobacter-esetet jelentettek, szemben az előző évi 175 561 esettel, vagyis a növekedés 14,2 százalékos volt. A szalmonellamegbetegedések száma 2007-ben immár a negyedik egymást követő esztendőben csökkent: 151 995 esetet jegyeztek fel, míg 2006-ban még 164 011 esetet. Ennek oka a jelentés szerint egyértelműen az élelmiszerlánc fokozott ellenőrzése.

A feljegyzett lisztériamegbetegedések előfordulása 2006-ban és 2007-ben hajszálra azonos volt: 1554. Ritkább előfordulásához ké­pest a Listeria monocitogenes baktérium által okozott megbetegedések között jóval magasabb a halálozási arány, eléri a húsz százalékot is. Leginkább az idősebb, legyengült szervezetek, valamint a terhes nők és az újszülöttek vannak veszélynek kitéve. Az ellenőrzések során néhány esetben — főként készen fogyasztható füstölt hal esetében — tapasztaltak a biztonsági határnál magasabb liszteriózis-előfordulást.

A többnyire hasmenést, görcsöt és lázat okozó Campylobacter kórokozó a megvizsgált baromfihús 26 százalékában megtalálható volt. Szalmonella a nyers baromfihús 5,5 százalékában volt fellelhető. Tekintettel arra, hogy a szalmonella leggyakrabban a baromfitelepeken fordul elő, az Európai Bizottság 2007-ben szigorú ellenőrzéseket rendelt el, és annak az évnek a végére a huszonhét tagállamból tizenötben már sikerült leszorítani az előfordulási gyakoriságot a mintavételek egy százalékára. Ez 2009 végére követelmény az összes uniós tagországra nézve.

A jelentés kitért olyan, viszonylag kisebb számban előforduló, de súlyosabb lefolyású megbetegedésfajták gyakoriságának alakulására is, mint amilyen például a VTEC (verotoxigenic Escherichia coli), mely 2905 bejelentett emberi megfertőződést okozott az EU országaiban 2007-ben. Többnyire marha- és borjúhúsban fordult elő. A főként sertéshúsban talált jersziniózis 8792 emberi megbetegedést okozott. A paraziták által okozott trichinosis és ehinokokkózis 779, illetve 834 esetben fordult elő emberen. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-05: Család - x:

Miért több évről évre az agresszív fiatal?

Mind több erőszakos bűncselekményről és fiatalkorú bűnelkövetőről lehet hallani. Nyugtalanítóan hat a társadalomra a gyermekkorúak elleni szexuális zaklatások és a fiatalkorúak veszélyeztetéséről szóló esetek híre. E bűncselekmények mélyebb okairól dr. Facsarné Werner Mária klinikai szakpszichológus, szexológus, igazságügyi szakértő beszél.
2009-03-05: Kultúra - x:

A történész és igazának viszontagságai (Demény Lajos életútja, 4.) — B. Kovács András

Sötét évek
Demény Lajos hetvenes-nyolcvanas évekbeli nyilvános állásfoglalásairól nem rendelkezem átfogó adattárral, de tudom, nemegyszer vállalta a kockázatot. Egy helyt maga mondja: ,,1978-ban már beadványban kértük a Bolyai Egyetem visszaállítását Fazakas Jánossal, Lőrincz Lászlóval, Sütő Andrással együtt." Megfuttattam az interneten elérhető Vincze Gábor-féle kronológiában a nevét, ide másolom a leglakonikusabb stílusban összegezett tényeket: