Hazatalálás - Kisgyörgy Zoltán

2009. március 6., péntek, Közélet

Ezzel a címmel indult a székelyföldi előadás-sorozat, mely holnapra Sepsiszentgyörgyre érkezik. A Hazatalálás sorozat beharangozójából kitetszik, hogy több benne a számunkra még mindig rejtelmes múlt, az eredetmagyarázat, az őstörténet, az őshonosság kérdése, a szkíta múlt, a régészet, a hunokhoz való kötődés vagy a székelység antropológiája. Kit ne érdekelne e sorozat, ha a mai Magyarország olyan jeles kutatói, előadói, egyetemi tanárai az előadók, mint a csillagász, zenész, író és költő Grandpierre Attila, az egyetemi tanár dr. Molnár Attila, a régész-történész dr. Bakay Kornél, az író Jókai Anna, dr. Marácz László, az Amszterdami Egyetem nyelvészprofesszora, dr. Obrusánszky Borbála és dr. Aradi Éva történész-orientalista, magyarságeredet-kutató, valamint dr. Kiszely István biológus, antropológus, történész.

És csak két címet ajánlunk az olvasó figyelmébe: A székelyek őstörténete és őshonossága Erdélyben; Kik a hunok? Őstörténetünk régészeti forrásai. A hunok nyomába vezetnek el az előadók, Kínába és Indiába, s végre azért sem ítélhet el már senki senkit, ha antropológiai vizsgálat tárgyává teszi a székelységet. A Hazatalálás sorozatot tárt karokkal várta-várja az anyaváros, Csíkszereda. Háromszéken a Csillagőrzők Egyesület a gazdája ennek az igazán ritka szellemi fórumnak abban a reményben, hogy nemcsak a megyeszékhely, hanem Há­romszék új szellemi táplálékra vágyó közössége is részvételével hálálja meg a neves előadók fáradozását, azt az igyekezetet, hogy végre megismerhessük az igazságot önmagunkról, hogy ,,látni tudjuk a jövőt őseink hagyatékának tükrében".

Holnap 10 órakor a Bod Péter Megyei Könyvtárban Grandpierre Attila értekezik A székelyek őstörténete és őshonossága Erdélyben címmel. A következő előadás a hunok eredetéről szól április 4-én ugyancsak 10 órakor a Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1341
szavazógép
2009-03-06: Közélet - x:

A székely megyék csendesebbek - Szekeres Attila

Hargita megye a legcsendesebb, de Háromszék is igen közel áll hozzá a rendőrségi bűncselekményi mérleg szerint, ám az emberölések fejezetében mindkettő elég ,,előkelő" helyet foglal el — derül ki a Corneliu Câmpeanu főkapitány által bemutatott megyeközi összehasonlító statisztikából.
2009-03-06: Közélet - x:

Vadakat számolnak

Március 9. és április 24. között védett ragadozókat — medve, farkas, hiúz és vadmacska — számolnak a háromszéki vadásztársaságok, ezt felügyelik majd a megyei környezetvédelmi hivatal illetékesei is.