A székely megyék csendesebbek - Szekeres Attila

2009. március 6., péntek, Közélet

Hargita megye a legcsendesebb, de Háromszék is igen közel áll hozzá a rendőrségi bűncselekményi mérleg szerint, ám az emberölések fejezetében mindkettő elég ,,előkelő" helyet foglal el — derül ki a Corneliu Câmpeanu főkapitány által bemutatott megyeközi összehasonlító statisztikából.

A dokumentum az ország 41 megyéje, valamint Bukarest százezer főre számított tavalyi bűnözési mutatóit hasonlítja össze fejezetenként, alfejezetenként és együttesen is. A bűncselekmények összességének mutatója tekintetében Hargita megye az utolsó, Háromszék három hellyel előbb helyezkedik el. A gyilkosságokat illetően Háromszék a hetedik, Hargita megye a második, emberölési kísérletek tekintetében megyénk a 13., szomszédunk a 11. Összesen hét emberölés történt Háromszéken. Ezekről a parancsnok elmondta, főleg családon belül, túlzott alkoholfogyasztás következtében történtek, az emberölési kísérletnek minősített tettekre is ittas állapotban, spontán konfliktus nyomán került sor. Testi sértés már csak kettő történt, ezzel a 39., a lopások fejezetében a 41., rablásoknál a 38. helyet foglaljuk el. Utcai bűncselekmények tekintetében utolsó helyen állunk. A gazdasági bűncselekmények mutatója szerint megyénk a 29. Itt már magasabban állunk a vámcsalásnál (9. hely), sikkasztásnál (15.) és tisztázatlan jogdíjaknál (7.).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-03-06: Közélet - x:

Prefektusi közbenjárás - Tibodi Ferenc

Tegnap délután Codrin Munteanu prefektus kezdeményezésére közmeghallgatáson találkozott Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Sánta Károly, a Municípiumi Sportklub elnöke. A megbeszélés egyetlen napirendi pontja a Szemerja negyedi sporttelep és a Municípiumi Sportklub átvétele, átadása körüli zűrzavar ,,tisztázása" volt.
2009-03-06: Közélet - x:

Hazatalálás - Kisgyörgy Zoltán

Ezzel a címmel indult a székelyföldi előadás-sorozat, mely holnapra Sepsiszentgyörgyre érkezik. A Hazatalálás sorozat beharangozójából kitetszik, hogy több benne a számunkra még mindig rejtelmes múlt, az eredetmagyarázat, az őstörténet, az őshonosság kérdése, a szkíta múlt, a régészet, a hunokhoz való kötődés vagy a székelység antropológiája. Kit ne érdekelne e sorozat, ha a mai Magyarország olyan jeles kutatói, előadói, egyetemi tanárai az előadók, mint a csillagász, zenész, író és költő Grandpierre Attila, az egyetemi tanár dr. Molnár Attila, a régész-történész dr. Bakay Kornél, az író Jókai Anna, dr. Marácz László, az Amszterdami Egyetem nyelvészprofesszora, dr. Obrusánszky Borbála és dr. Aradi Éva történész-orientalista, magyarságeredet-kutató, valamint dr. Kiszely István biológus, antropológus, történész.