Shakespeare-ről szólt a nap

2009. március 11., szerda, Magazin

Londonban hétfőn bemutatták a Shakespeare életében készült egyetlen fennmaradt portrét: a festmény vélhetően hat évvel a halála előtt, 1610-ben készült. A költő első színházának megtalálásáról szintén hétfőn számolt be a brit sajtó.

A portré eddig a művészetpártoló Cobbe család tulajdonában volt, az örökös egyik felmenője William Shakespeare egyik mecénásának, Southampton grófjának dédunokáját vette feleségül. A festményt Cornelis Janssen flamand festő készítette, aki egy ideig Angliában dolgozott. A kép vélhetően vázlatként készült a színműveit tartalmazó első gyűjteményes kötet borítóján lévő metszethez. Az örökös csak akkor jött rá arra, milyen értékes kép szerepel a családi gyűjteményben, amikor egy 2006-os vándor Shakespeare-kiállításon észrevette a hasonlóságot egy képpel. Eddig két olyan portrét ismernek, amelyek a valósághoz hű képet festettek a költőről. Az egyik egy metszet, a másik egy mellszobor, azonban mindkét műalkotás Shakespeare halála után készült. Paul Edmondson, a Shakespeare Birthplace Trust oktatási igazgatója szerint a most nyilvánosság elé került kép alapján készült a washingtoni Folger Shakespeare könyvtárban látható híres Shakespeare-portré is. ,,Az teszi igazán fontossá, hogy ez egy olyan festmény, amely még Shakespeare életében készült" — mondta a szakember. ,,Úgy gondoljuk, 1610-ben festették, és számos másolatot, beleértve a metszetet is, ez alapján készítettek. Így a mi portrénk az első verziója a Shakespeare-ről valaha készült egyik legjobb festménynek" — fűzte hozzá a Folger Könyvtárban látható műalkotásra utalva. Edmondson szerint a szakértők biztosak abban, hogy a képen látható jóképű, szakállas férfi az angol nyelven valaha írt legszebb sorok írója. ,,Kilencven százalékig biztosak vagyunk benne, hogy Shakespeare az. Soha nem lehetünk teljesen biztosak, mindig lesznek eltérő hangok" — mondta. A szakértők véleményét támasztja alá az is, hogy a kép generációkon át az író legnagyobb támogatójának, Southampton gróf családjának birtokában volt.

A portré mellett Shakespeare vélhetően első színházának megtalálása is nagy szenzációt keltett hétfőn Londonban. A Museum of London régészei szerint a külvárosban talált romok valószínűleg az 1576-ban épült eredeti Globe Színház maradványai lehetnek, ahol maga Shakespeare is gyakorta színpadra állt, és amely a Rómeó és Júlia ősbemutatójának helyszíne volt. Az ásatásokat végző egyik szakember szerint a régészek csapata a sokszög alakú színház falának egyik íves részére találhatott rá. Másfél méterrel az utca szintje alatt a színpad irányába lejtősen haladó nézőtér húzódik, amely egykor hatalmas tömegeknek biztosított állóhelyeket. A régészek egy agyagedényt is találtak, amelyen egy Shakespeare-re emlékeztető férfiarc látható. A területen, amely jelenleg a Tower Theater Company tulajdonában van, a tervek szerint 2012-re egy új színház nyitja majd meg kapuit a nagyközönség előtt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-11: Magazin - x:

Közel húszezer dollár Harry Potterért

Egy dallasi aukciósház 19 120 dollárért (65 000 lej) adta el az első Harry Potter-kötet első kiadásának egyik példányát, a boldog vevő egy egyesült arab emirátusokbeli gyűjtő, aki Potter-rajongó feleségét lepte meg a könyvvel.
2009-03-11: Magazin - x:

Árverésen a Versace-hagyaték

Madonna, Elton John, Cindy Crawford, Naomi Campbell és még sokan mások vendégeskedtek a Villa Fontanellében, amikor Gianni Versace Comói-tó partján álló háza még a fénykorát élte. A házat 1997-ben, a divattervező meggyilkolása után lezárták. Tizenkét év után, március 18-án a londoni Sotheby’s elárverezi az egész berendezést és a házban lévő műkincseket. Ötszázötven tárgy kerül aukcióra, köztük bútorok, szobrok, ezüstnemű, 18. és 19. századi festmények. A szervezők 2,5 millió eurót remélnek értük — írta az El País spanyol napilap.